Uutiset

Tyynenmeren pohjan kaivelu epäilyttää

Maailman ensimmäisen syvänmeren kaivoshankkeen vaikutukset meriluontoon huolestuttavat tutkijoita ja asukkaita Papua-Uuden-Guinean rannikolla.

Maailman ensimmäinen syvänmeren kaivoshanke Papua-Uuden-Guinean rannikolla on jumissa. Rahoituksesta kiistellään, ja epäilykset hankkeen arvaamattomista ympäristövaikutuksista ovat voimistuneet.

Kanadalainen Nautilus Minerals sai vuonna 2011 Papualta luvan kaivaa kultaa ja kuparia 1,6 kilometrin syvyydestä. Malminetsintä on käynnissä Tyynellämerellä myös Tongan, Vanuatun, Fidžin ja Salomonsaarten vesillä.

Syvänmeren kaivostoiminnan vaikutukset alueen rikkaaseen ja haavoittuvaan meriluontoon kuitenkin huolestuttavat yhä enemmän tutkijoita ja asukkaita. Papuan hallitus sai lokakuussa 24 000 hengen allekirjoittaman vetoomuksen kaivoshankkeen estämiseksi.

"Tarvitaan ainakin 10-15 vuotta lisätutkimuksia, jotta ymmärrämme riittävästi kaivostoiminnan vaikutuksia ekosysteemiin", Papua-Uuden-Guinean yliopiston ympäristötieteen professori Chalapan Kaluwin sanoo.

Australian Nautilus Minerals vakuuttaa, ettei kaivostoiminnalla ole suoria vaikutuksia alueen asukkaisiin, kalakantoihin tai koralleihin. Yhtiö myöntää, että jotkin merenpohjan eliöyhteisöt voivat häiriintyä.

Kansainvälinen merenpohjajärjestö ISA ja Tyynenmeren maiden geotieteellinen sihteeristö arvioivat 2011, ettei laajan merenpohjan kaivostoiminnan vaikutuksia pystytä arvioimaan nykytiedon perusteella.

Hanke on pysähdyksissä Nautiluksen ja Papuan rahoituskiistan vuoksi, ja vastustajat toivovat koko suunnitelman uudelleenarviointia.

Merien tila biodiversiteettimeretsaastuminen Papua-Uusi-Guinea

Lue myös

Laituri Itämerellä Pohjois-Saksassa.

Suomi toiseksi paras Itämeren suojelussa

Ruotsi suoriutui parhaiten ja Venäjä heikoiten Itämeren suojelussa, selviää ympäristöjärjestö WWF:n selvityksestä. Suojelussa ei olla edetty kuitenkaan toivotulla tavalla, joten kaikilla Itämeren rantavaltioilla riittää petrattavaa.

YK julisti sodan merten muoviroskalle

YK:n #Cleanseas-kampanjan tavoitteena on saada valtiot ja yritykset vähentämään muovijätettä.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Suomalainen sairaanhoitaja Hanna Majanen Bangladeshissa, lisäksi kuvassa nainen hengityssuojan kanssa

Suomalaisia kaivataan nyt auttajiksi maailman kriisialueille – Lääkärit ilman rajoja perusti toimiston Suomeen

Maailman kriisien kärjistyminen on saanut kansainvälisen Lääkärit ilman rajoja -järjestön perustamaan toimiston myös Suomeen. Sairaanhoitaja Hanna Majanen on työskennellyt järjestön riveissä yli kymmenen vuotta ja suosittelee työtä etenkin stressiä pelkäämättömille.
Lehmiä laitumella

Tutkimus: Viisi suurinta liha- ja maitoyritystä tuottaa enemmän päästöjä kuin suurimmat öljyfirmat

Fossiiliset polttoaineet ovat usein syytettyjen penkillä, kun puhutaan kasvihuonekaasupäästöjen tuottamisesta. Tuore tutkimus kehottaa kääntämään katseet myös liha- ja maitoteollisuuteen.
Etiopian lippuja

Yli 820 000 paennut taisteluita Etiopiassa – ”kriisi on täysin poissa kansainvälisen yhteisön tutkalta”

Keväällä ja kesällä kiihtyneet etnisten ryhmien väliset kahakat Etelä-Etiopiassa ovat pakottaneet sadat tuhannet ihmiset kodeistaan. Lähestyvä sadekausi tekee tilanteesta vieläkin vaikeamman, varoittavat avustusjärjestöt.
Unkarin ulkoministeri Péter Szijjártó

Unkari vetäytyy kansainvälisestä siirtolaisuussopimuksesta

Joulukuussa hyväksyttävä sopimus on Unkarin mukaan ”terveen järjen vastainen”. Yhdysvaltoja ja Unkaria lukuun ottamatta kaikki muut YK-maat ovat hyväksyneet sopimuksen.