Uutiset

Tyynenmeren pohjan kaivelu epäilyttää

Maailman ensimmäisen syvänmeren kaivoshankkeen vaikutukset meriluontoon huolestuttavat tutkijoita ja asukkaita Papua-Uuden-Guinean rannikolla.

Maailman ensimmäinen syvänmeren kaivoshanke Papua-Uuden-Guinean rannikolla on jumissa. Rahoituksesta kiistellään, ja epäilykset hankkeen arvaamattomista ympäristövaikutuksista ovat voimistuneet.

Kanadalainen Nautilus Minerals sai vuonna 2011 Papualta luvan kaivaa kultaa ja kuparia 1,6 kilometrin syvyydestä. Malminetsintä on käynnissä Tyynellämerellä myös Tongan, Vanuatun, Fidžin ja Salomonsaarten vesillä.

Syvänmeren kaivostoiminnan vaikutukset alueen rikkaaseen ja haavoittuvaan meriluontoon kuitenkin huolestuttavat yhä enemmän tutkijoita ja asukkaita. Papuan hallitus sai lokakuussa 24 000 hengen allekirjoittaman vetoomuksen kaivoshankkeen estämiseksi.

"Tarvitaan ainakin 10-15 vuotta lisätutkimuksia, jotta ymmärrämme riittävästi kaivostoiminnan vaikutuksia ekosysteemiin", Papua-Uuden-Guinean yliopiston ympäristötieteen professori Chalapan Kaluwin sanoo.

Australian Nautilus Minerals vakuuttaa, ettei kaivostoiminnalla ole suoria vaikutuksia alueen asukkaisiin, kalakantoihin tai koralleihin. Yhtiö myöntää, että jotkin merenpohjan eliöyhteisöt voivat häiriintyä.

Kansainvälinen merenpohjajärjestö ISA ja Tyynenmeren maiden geotieteellinen sihteeristö arvioivat 2011, ettei laajan merenpohjan kaivostoiminnan vaikutuksia pystytä arvioimaan nykytiedon perusteella.

Hanke on pysähdyksissä Nautiluksen ja Papuan rahoituskiistan vuoksi, ja vastustajat toivovat koko suunnitelman uudelleenarviointia.

Merien tila biodiversiteettimeretsaastuminen Papua-Uusi-Guinea

Lue myös

Laituri Itämerellä Pohjois-Saksassa.

Suomi toiseksi paras Itämeren suojelussa

Ruotsi suoriutui parhaiten ja Venäjä heikoiten Itämeren suojelussa, selviää ympäristöjärjestö WWF:n selvityksestä. Suojelussa ei olla edetty kuitenkaan toivotulla tavalla, joten kaikilla Itämeren rantavaltioilla riittää petrattavaa.

YK julisti sodan merten muoviroskalle

YK:n #Cleanseas-kampanjan tavoitteena on saada valtiot ja yritykset vähentämään muovijätettä.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Vitalina Koval

Äärioikeisto aktivoitui Ukrainassa – Ihmisoikeusaktivisti Vitalina Koval on kokenut sen konkreettisesti

Äärioikeiston edustajat kaatoivat punaista maalia Vitalina Kovalin päälle, koska hän osoitti mieltään naisten sekä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien puolesta. Äärioikeiston iskut ovat lisääntyneet Ukrainassa viime aikoina. Koval on huolissaan mutta aikoo jatkaa ihmisoikeuksien puolustamista.
Nainen valkoisen kepin kanssa puistossa

Aktiivinen naisliike kitkee naismurhia Latinalaisessa Amerikassa – Väkivaltaa pidetään paikoin silti yhä normaalina

Liki 2 800 naista murhattiin sukupuolensa vuoksi vuonna 2017 Latinalaisen Amerikan ja Karibian alueen maissa. Viime vuosina sukupuolittunut väkivalta on kuitenkin nostettu yhteiskunnalliseen keskusteluun ja moni alueen maa on säätänyt on säätänyt lakeja naismurhia ja naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan.
Mielenosoittajia maapallon muotoisen No Planet B -tekstillä varustetun kyltin kanssa

Suomen sijoitus laski neljä sijaa ilmastotoimia mittaavassa indeksissä – Kärjessä ei ole yhtään maata, sillä mikään ei vielä tee tarpeeksi

Tuoreen ilmastoindeksin mukaan etenkään monet G20-maat eivät tee riittävästi ilmastonmuutoksen ehkäisemiseksi. Suomi saa kiitosta uusiutuvasta energiasta mutta ei energiankulutuksesta.
Pinkki hattu koristeltuna rauhanlogoilla

Maailman suurimpien asefirmojen myynti kasvoi viime vuonna jälleen – Venäjä nousi toiseksi suurimmaksi

Maailman sadan suurimman asevalmistajan myynti on kasvanut viidessätoista vuodessa peräti 44 prosenttia. Kärkisijoja pitää Yhdysvallat.