Tyttöjen ympärileikkaus ei tunne rajoja | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tyttöjen ympärileikkaus ei tunne rajoja

Kun Afrikan valtiot ovat kieltäneet lailla
tyttöjen sukuelinten silpomisen, käytäntö on siirtynyt maan alle ja
toisiin maihin, YK:n naisten rahasto Unifem raportoi.

Kun Afrikan valtiot ovat kieltäneet lailla tyttöjen sukuelinten silpomisen, käytäntö on siirtynyt maan alle ja toisiin maihin, YK:n naisten rahasto Unifem raportoi.

Järjestö tutki viime vuonna tyttöjen matkustelua Burkina Fason ja sen naapurimaiden Malin, Nigerin, Ghanan, ja Norsunluurannikon välillä. Niissä kaikissa Malia lukuun ottamatta tyttöjen ympärileikkaus on kielletty lailla, mutta valvonta vaihtelee.

Selvityksen mukaan silpominen ei ole loppunut laittomaksi julistamiseen. Joukkoympärileikkauksia ei enää kuuluteta torilla, mutta silpominen jatkuu. Ihmiset matkustavat sinne, missä kiinnijääminen on epätodennäköisintä.

"Epäilemme tilanteen pahenevan", Unfemin asiantuntijana Burkina Fasossa toimiva Francis Bogie Boogere sanoo.

Matkustelu vilkasta

Valtioiden rajat ylittävää toimintaa helpottaa se, että eri kansojen jäseniä asuu useammassa alueen maassa ja kanssakäyminen on muutenkin vilkasta.

Kun Norsunluurannikon pohjoisosa oli sisällissodan vuoksi lain kouran ulottumattomissa, tyttöjen ympärileikkaus kukoisti siellä.

Burkina Fasosta taas siirtyy heinä-marraskuussa tuhansittain nuoria Maliin poimimaan puuvillaa, ja koulujen loma-aikoina tytöt liittyvät joukkoon.

Boogere on kuullut, että tyttöjen klitoriksia myydään taikakaluina Norsunluurannikolla.

"Beninin ja Togon ympärileikkaajilla on yhteyksiä kansanparantajiin, jotka taas tuntevat Norsunluurannikolla rikkaita miehiä, ja nämä uskovat vaurastuvansa lisää taikakalujen avulla", Boogere kertoo.

Hän pelkää kaupan vaikeuttavan entisestään yrityksiä lopettaa julma käytäntö.

Läntisen Afrikan asukkaat voivat liikkua rajojen yli ilman passia ja viisumia, mikä helpottaa silpojien toimintaa. Jotkut tarjoavat myös alkeellista majoitusta asiakkailleen. Toisinaan matkaan lähtee ympärileikkaaja ja hoitaa samalla suuren joukon tyttöjä.

Mossi-kansan jäsenet ovat parhaiden ympärileikkaajien maineessa. Unifemin selvitys kertoo, miten Ghanassa asuvat mossi-siirtolaiset järjestävät salaa ympärileikkaajan paikalle. Operaatio turvataan salakielisillä viesteillä ja mutkikkailla hälytysjärjestelmillä.

Laki lisää salaista toimintaa

Raportti arvioi, että silpomisen kieltävät lait auttavat tiedon leviämistä sen vahingollisuudesta, mutta ne myös lisäävät salaista toimintaa. Boogere epäilee, että operaatio tehdään nyt aiempaa nuoremmille.

Malissa noin 80 prosenttia tytöistä ympärileikataan. Maa pyrkii käytännöstä eroon kieltoa pehmeämmin menetelmin, kuten valistuskampanjoin, korkeimman oikeuden tuomari ja entinen perheasioiden ministeri Diarra Affusatou Thiero sanoo.

"Emme halua säätää lakia vain sanoaksemme, että meillä on se, jos sitä ei kunnioiteta eikä noudateta", hän jatkaa.

"Meidän anoppimme, isoäitimme ja äitimme vievät lapsemme silvottaviksi sillä välin kun olemme työssä tai matkoilla", naistuomari selittää.

"Kuinka voin haastaa anoppini oikeuteen? Menettäisin puolisoni ja perheeni. Asia on vaikea, ja muutosta on parempi ajaa valistuksen avulla", hän jatkaa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia