Uutiset Naisten oikeudet

Tyttöjen silpomisen perinne katoaa hitaasti

Keniassa silpomisen kieltävä laki on ajamassa perinnettä piiloon. Myös Suomessa terveydenhuoltohenkilökunta tapaa silvottuja naisia.
(Kuva: The home of Fixers on Flickr / CC BY-ND 2.0)

Suomalaiset kehitysyhteistyöjärjestöt aloittavat tällä viikolla kaksi kampanjaa tyttöjen sukupuolielinten silpomisen ehkäisemiseksi. Kampanjat kohdistuvat Keniaan, jossa käytäntö on yhä suuri ongelma silpomisen kieltävästä laista huolimatta.

Kehitysyhteistyöjärjestö Solidaarisuuden mukaan viisi vuotta sitten säädetty silpomisen kieltävä laki on johtanut Keniassa siihen, että sen uhreiksi joutuvat yhä nuoremmat tytöt. Samalla vanha perinne on jäämässä piiloon.

"Lainsäädännöllä on ollut huolestuttava vaikutus: yhä nuoremmat tytöt joutuvat ympärileikattavaksi. Tyttölapset eivät pysty vastustamaan väkivaltaa tai esimerkiksi karkaamaan perheensä luota, kuten nuoret naiset pystyvät", kertoo järjestön ohjelmapäällikkö ja tasa-arvoasiantuntija Milla Mäkinen.

Arviolta 27 prosenttia kenialaisnaisista joutuu silpomisen uhriksi, mutta tilanne vaihtelee alueittain. Esimerkiksi Nyanzan läänissä elävässä Kisii-yhteisössä luku osuus 96 prosenttia. Solidaarisuuden mukaan laki onkin osoittautunut riittämättömäksi. Kaikki eivät edes tiedä sen olemassaolosta eikä sen toimeenpanoon ole muutenkaan pantu riittävästi resursseja. Lisäksi maan korruptio ja oikeusjärjestelmän toimimattomuus ovat isoja ongelmia.

Järjestön on määrä aloittaa lauantaina, kansainvälisenä tyttöjen silpomisen vastaisena päivänä, uusi varainkeruukampanja Keniassa tehtävän silpomisen vastaisen työn hyväksi. Aiemmin työtä on tehty Somalimaassa, jossa paikallisia yhteisöjä on koulutettu toimimaan perinnettä vastaan itse.

Myös toinen suomalainen kehitysyhteistyöjärjestö, Suomen World Vision, aloitti tällä viikolla kampanjan silpomista vastaan. Varoja kerätään niinikään Keniaan, jossa ongelma on myös World Visionin mukaan iso huolimatta siitä, että nuoret naiset joutuvat jo harvemmin silvotuiksi kuin keski-ikäiset.

Huoli ei kuitenkaan koske pelkästään Keniaa, vaan World Visionin mukaan myös Suomessa terveydenhuoltohenkilökunta kohtaa maahanmuuttajataustaisia naisia, joille operaatio on tehty.

"Silpomista itse vastustavat maahanmuuttajat kertovat edelleen tapauksista, joissa maahanmuuttajataustainen lapsi on lähetetty koulujen loma-aikaan silvottavaksi. Tyttöjen suojeleminen silpomiselta on myös Suomen velvoite. Lapsen oikeuksien sopimus ja esimerkiksi uudet, YK:ssa sovitut kestävän kehityksen tavoitteet edellyttävät sitä", sanoo järjestön ohjelmajohtaja Annette Gothóni.

Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan noin 125 miljoonan naisen ja tytön sukuelimet on silvottu. Perinnettä harjoitetaan pääosin 29 maassa Lähi-idässä ja Afrikassa.

Silpomista pidetään usein aikuistumisriittinä tai edellytyksenä naimisiinmenolle. Silpomisen aste vaihtelee ulkoisten sukuelinten poistamisesta kokonaan lievempiin versioihin. Toimenpide on hengenvaarallinen, ja se johtaa herkästi esimerkiksi tyttöjen koulunkäynnin keskeytymiseen sekä synnytys- ja raskauskomplikaatioihin myöhemmin.

Naisten oikeudet ihmisoikeudetgenderkehitysyhteistyöterveys Kenia SolidaarisuusSuomen World Vision

Kommentit

Lue myös

Afganistanin presidentti Ashraf Ghani puhujanpöntössä

Afganistan aikoo lopettaa moraalirikoksista epäiltyjen naisten neitsyystestit

Jopa sadat naiset joutuvat läpikäymään nöyryyttävän neitsyystestin vuosittain Afganistanissa. Nyt maan viranomaiset yrittävät jälleen lopettaa käytännön.
Naiset osoittavat mieltään tasa-arvon puolesta Zimbabwessa

Zimbabwen vaaleissa naiset ovat harvassa – ”Joidenkin maakuntien esivaaleissa ei valittu ainuttakaan naista”

Heinäkuussa järjestettävissä Zimbabwen presidentin- ja parlamenttivaaleissa on ehdolla vain vähän naisia. Kriitikoiden mukaan naiset pelattiin ulos jo huhtikuisissa esivaaleissa: pääpuolueiden listoille heitä kelpuutettiin vain vähän.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Suomalainen sairaanhoitaja Hanna Majanen Bangladeshissa, lisäksi kuvassa nainen hengityssuojan kanssa

Suomalaisia kaivataan nyt auttajiksi maailman kriisialueille – Lääkärit ilman rajoja perusti toimiston Suomeen

Maailman kriisien kärjistyminen on saanut kansainvälisen Lääkärit ilman rajoja -järjestön perustamaan toimiston myös Suomeen. Sairaanhoitaja Hanna Majanen on työskennellyt järjestön riveissä yli kymmenen vuotta ja suosittelee työtä etenkin stressiä pelkäämättömille.
Aasialainen mies lajittelee muovijätettä

Muovigaten jälkipyykki: mitä muovin dumppaaminen kehitysmaihin kertoo taloudellisesta oikeudenmukaisuudesta?

Rikkaat valtiot viettävät kulutusjuhlaa ja sotkut kuljetetaan köyhempien siivottavaksi, kirjoittaa globaaleja jätevirtoja tutkinut Niko Humalisto.
Gorilla Virungan kansallispuistossa Kongossa

Kongo harkitsee öljyn etsinnän sallimista maailman tärkeimpiin kuuluvissa luonnonpuistoissa

Virungan ja Salongan luonnonpuistot ovat Unescon maailmanperintökohteita, joissa elää useita harvinaisia lajeja. Ympäristö- ja ihmisoikeusaktivistit ovat kauhuissaan Kongon hallituksen suunnitelmista, jotka saattavat sallia öljyn etsinnän puistoissa.
Lapsen suuhun laitetaan poliorokotetta Etelä-Sudanissa

Ennätysmäärä lapsia rokotettiin vuonna 2017

Rokotteen saavien lasten määrä on kasvanut miljoonilla 2010-luvulla, mutta nykyistä parempi rokotekattavuus voisi yhä pelastaa vuosittain 1,5 miljoonaa ihmishenkeä.