Tyttöjä myydään lehmäkaupoilla Etelä-Sudanissa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tyttöjä myydään lehmäkaupoilla Etelä-Sudanissa

Alaikäisten naittaminen on yhä yleistä Sudanissa, mutta uuden tekeillä olevan perustuslaki toivotaan puuttuvan perinteeseen, kirjoittaa Charlton Doki.

(IPS) -- Puolet Etelä-Sudanin 15–19-vuotiasta tytöistä on naimisissa. Tyttöjen naittaminen on perheille kannattavaa, koska myötäjäiset maksetaan karjana. Arvostelijat toivovat uudesta perustuslaista turvaa tytöille.

Nykyisin moni tyttö päätyy naimisiin jo 12-vuotiaana. "Tytöt ovat meille ainoa vaurauden lähde. Mistä muualta saisin lehmiä?" Jacob Deng, 60, pohtii.

Laki määrää avioitumisen alaikärajaksi 18 vuotta ja uhkaa rikkojaa vuosien vankeudella. Valvonta on kuitenkin kehnoa, Etelä-Sudanin tasa-arvon ja lasten asioiden ministeri Agnes Kwaje Losuba myöntää.

"Puberteetin saavuttanut tyttö on jo nainen. Jos joku tarjoaa hänestä monta lehmää, en epäröi", Deng vahvistaa.

"Tytöt on paras naittaa nuorina. Muuten riskinä on avioliiton ulkopuolinen raskaus ja myötäjäiset kutistuvat", Biel Gatmai, 50, selittää.

Perustuslaki puhuttaa

Sudanin sisällissota kesti 21 vuotta ja päättyi rauhaan 2005. Etelä-Sudan itsenäistyi kesällä 2011 ja sai väliaikaisen perustuslain, jota ollaan nyt uudistamassa. Kansalaisia kuullaan ympäri maata järjestettävissä tilaisuuksissa, ja lapsiavioliitto nousee usein esiin.

Naisten voimaannuttamisverkostoa johtava Paleki Mathew Obur vaatii avioitumisen ikärajan kirjaamista uuteen perustuslakiin, koska nykyisestä se puuttuu.

"Järjestöt ovat koonneet ehdotuksia eri osavaltioista. Joidenkin mielestä sopiva naimaikä on 18, toiset nostaisivat sen 25 vuoteen", hän kertoo.

Loppu rankaisemattomuudelle -järjestön Angelina Daniel Seeka syyttää lapsiavioliitoista ja naisiin kohdistuvasta väkivallasta perinteistä tapaoikeutta.

Kirjoittamaton tapaoikeus

Etelä-Sudanin oikeusjärjestelmässä tapaoikeutta sovelletaan kirjoitetun lain rinnalla.

Koska tapaoikeus on kirjoittamaton, miespuoliset kyläpäälliköt voivat tulkita sitä mielensä mukaan, arvostelijat sanovat.

"Tapaoikeus sisältää hyviä ja säilyttämisen arvoisia asioita. Mutta syrjivät käytännöt pitää lopettaa, suosivatpa ne miehiä tai naisia", Muutoksen ääni -naisjärjestön johtaja Lorna James Elia vaatii.

Tapaoikeus määrää esimerkiksi, että murhaajan perheen on annettava nuori nainen uhrin perheelle korvaukseksi. Miehen kuollessa vainajan vaimo ja omaisuus siirtyvät hänen veljelleen tai muulle miespuoliselle sukulaiselle.

Uuden perustuslakiluonnoksen on määrä valmistua vuoden 2014 loppuun mennessä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia