Uutiset

Tyttöjä houkutellaan itsemurhapommittajiksi Pakistanissa


Pakistanilaispoliisi Ahmad Jamalin mukaan on viitteitä siitä, että yhä useammat naiset haluavat tulla itsemurhapommittajiksi. Pakistanilainen opettaja Jamilur Rehman kertoo tyttärensä innostuneen ajatuksesta uskonnollisessa seminaarissa.

"Sain estetyksi tyttäreni joutumisen itsemurhapommittajaksi. Hänen opettajansa uskonnollisessa koulussa houkutteli häntä", pakistanilainen opettaja Jamilur Rehman kertoo.

Talebanin taistelijat veivät Rehmanin 13-vuotiaan tyttären mukanaan Pohjois-Waziristanissa luoteisessa

Pakistanissa kouluttaakseen hänestä itsemurhaiskijän.

Rehman kertoo tyttärensä Sameenan käyneen seminaarissa saamassa uskonnollista opetusta luoteisessa rajamaakunnassa (NWFP:ssa). Siellä hänelle näytettiin videoita itsemurhapommittajista.

"Hän motivoitui niin paljon, että oli valmis itsemurhaiskuihin islamin vihollisten tuhoamiseksi."

Yhä useampi nainen

Sameenan mukaan opettaja luovutti hänet ja 15-vuotiaan Mushtari Begumin kahdelle miehelle, mutta viranomaiset saivat heidät kiinni ja luovuttivat Tankin piirikunnan poliisille.

"Tilanne on äärimmäisen huono. Estimme tyttöjä joutumasta itsemurhapommittajiksi, mutta meillä on viitteitä siitä, että yhä useammat naiset haluavat tulla sellaisiksi", Ahmad Jamal Tankin poliisista sanoo.

Taleban-taistelijat vastuussa koulutuksesta

Alueella toimii paljon Taleban-taistelijoita, jotka vastustavat Yhdysvaltain presidentin George W. Bushin terrorismin vastaista taistelua. Afganistanilaisten ja pakistanilaisten Talebanien uskotaan olevan vastuussa lisääntyneestä väkivallasta ja itsemurhaiskuista Afganistanissa ja Luoteis-Pakistanissa.

"Me näimme tuhansia välähdyksiä Yhdysvaltojen joukkojen julmuudesta muslimeja kohtaan Irakissa, Afganistanissa ja Guantanamon tukikohdassa. Olimme valmiit uhraamaan henkemme tappaaksemme Yhdysvalloille myönteisiä voimia ja saadaksemme Jumalan siunauksen", Sameena kertoo.

Talebania Peshawarin yliopistossa tutkiva Ashraf Ali vahvistaa Talebanin kouluttavan yhä enemmän naisia iskemään Yhdysvalloille myötämielisiä tahoja vastaan Pakistanissa.

"Heitä rohkaisee Irakin esimerkki, jossa naiset ovat kunnostautuneet tällä alalla."

Kadotetut tytöt, löydetyt kyvyt

Levottomassa Swatin piirikunnassa 25 tyttöä on kadonnut uskonnollisista kouluista heinäkuun aikana.

"Tyttäreni Bakhshaida, 17, ja Jamila, 18, menivät Rehmanian uskonnolliseen kouluun heinäkuun
toisena päivänä, mutta he eivät ole palanneet kotiin. Heidän opettajansa eivät ole tietoisia heidän liikkeistään", opettaja Raham Badshah sanoo. Hän valitti asiasta poliisille, mutta se ei johtanut mihinkään.

Pakistanissa on tapahtunut 41 itsemurhaiskua vuoden alusta lähtien. Kaikki iskijät ovat olleet miehiä.

"Iskuissa ei käytetty naisia. Ehkä heitä ei pidetty sopivina tai heidän kykyjään aliarvioitiin. Mutta nyt Taliban on huomannut mahdollisuuden käyttää naisia", Ashraf Ali sanoo.

Viime joulukuussa afganistanilaiseksi arveltu nainen räjäytti itsensä Peshawarissa tarkasti vartioidulla alueella, jossa oli turvallisuuspalvelun rakennus ja kristitty luostarikoulu. Se oli ensimmäinen naisen tekemä itsemurhaisku Pakistanissa.

"Sitä mahdollisuutta ei voi poissulkea, että terroristit käyttävät iskuihin naisia Pakistanissa", valtio-oppia korkeakoulussa Tankissa opettava Jamiluddin sanoo. 

uskontoterrorismi PakistanEtelä-Aasia

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Vauva syö plumpy'nutia.

Nälkäisten Nutella – Maapähkinätahna on ihmeaine, joka pelastaa vakavasti aliravittuja lapsia nälkäkuolemalta

Ranskalaislääkäri kehitti 1990-luvun lopulla maapähkinätahnan, joka on merkinnyt vallankumousta nälkäkriisien hoidossa: nykyään kaikki vakavasta aliravitsemuksesta kärsivät lapset on periaatteessa mahdollista hoitaa. Tahnan taustalla pyörii bisnes, jota on myös kritisoitu.
Vihreitä kasveja ja taivasta pyöreässä kuvassa

Maailmanparannuskin tuottaa päästöjä – Suomessa kehitettiin järjestöille oma laskuri hiilijalanjäljen pienentämiseksi

Suomessa on kehitetty tiettävästi maailman ensimmäinen hiilijalanjälkilaskuri kansalaisjärjestöille. Toiveissa on, että niiden kautta tavoitetaan myös tavalliset kansalaiset. Suomalainen demokratiajärjestö Demo aikoo ryhtyä vähentämään päästöjään muun muassa lisäämällä videoneuvotteluita.
Mies osoittaa peltoja ja palmua kohti

Vapaakaupan piti tuoda vaurautta, mutta paikalliset menettivätkin maansa – Filippiinien maa-aktivistit vaativat nyt oikeutta

Filippiinien kymmenen vuotta sitten perustetun erityistalousalue Apecon piti tuoda paikallisille asukkaille uusia elinkeinomahdollisuuksia, mutta toisin kävi. Luvattuja työpaikkoja ei kuulunut, ja maat vietiin osin väkivalloin. Luomuviljelijä Enes raahattiin pois pelloltaan.
Solmuun kierrettyä revolveria esittävä patsas New Yorkissa

Uusi ydinvarustelukierre uhkaa – Kehitystä on vaikea ennustaa, sillä suurvaltojen presidentit osaavat yllättää

Kansainväliset sopimukset ovat viime vuosikymmeninä vähentäneet tuntuvasti ydinaseiden määrää. Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ilmoitus INF-sopimuksesta vetäytymisestä kertoo sovun murenemisesta. Kehityksen suuntaa on mahdotonta ennustaa, kirjoittaa Tukholman rauhantutkimusinstituutin Siprin johtaja Dan Smith.