Uutiset

Tyttöjä houkutellaan itsemurhapommittajiksi Pakistanissa


Pakistanilaispoliisi Ahmad Jamalin mukaan on viitteitä siitä, että yhä useammat naiset haluavat tulla itsemurhapommittajiksi. Pakistanilainen opettaja Jamilur Rehman kertoo tyttärensä innostuneen ajatuksesta uskonnollisessa seminaarissa.

"Sain estetyksi tyttäreni joutumisen itsemurhapommittajaksi. Hänen opettajansa uskonnollisessa koulussa houkutteli häntä", pakistanilainen opettaja Jamilur Rehman kertoo.

Talebanin taistelijat veivät Rehmanin 13-vuotiaan tyttären mukanaan Pohjois-Waziristanissa luoteisessa

Pakistanissa kouluttaakseen hänestä itsemurhaiskijän.

Rehman kertoo tyttärensä Sameenan käyneen seminaarissa saamassa uskonnollista opetusta luoteisessa rajamaakunnassa (NWFP:ssa). Siellä hänelle näytettiin videoita itsemurhapommittajista.

"Hän motivoitui niin paljon, että oli valmis itsemurhaiskuihin islamin vihollisten tuhoamiseksi."

Yhä useampi nainen

Sameenan mukaan opettaja luovutti hänet ja 15-vuotiaan Mushtari Begumin kahdelle miehelle, mutta viranomaiset saivat heidät kiinni ja luovuttivat Tankin piirikunnan poliisille.

"Tilanne on äärimmäisen huono. Estimme tyttöjä joutumasta itsemurhapommittajiksi, mutta meillä on viitteitä siitä, että yhä useammat naiset haluavat tulla sellaisiksi", Ahmad Jamal Tankin poliisista sanoo.

Taleban-taistelijat vastuussa koulutuksesta

Alueella toimii paljon Taleban-taistelijoita, jotka vastustavat Yhdysvaltain presidentin George W. Bushin terrorismin vastaista taistelua. Afganistanilaisten ja pakistanilaisten Talebanien uskotaan olevan vastuussa lisääntyneestä väkivallasta ja itsemurhaiskuista Afganistanissa ja Luoteis-Pakistanissa.

"Me näimme tuhansia välähdyksiä Yhdysvaltojen joukkojen julmuudesta muslimeja kohtaan Irakissa, Afganistanissa ja Guantanamon tukikohdassa. Olimme valmiit uhraamaan henkemme tappaaksemme Yhdysvalloille myönteisiä voimia ja saadaksemme Jumalan siunauksen", Sameena kertoo.

Talebania Peshawarin yliopistossa tutkiva Ashraf Ali vahvistaa Talebanin kouluttavan yhä enemmän naisia iskemään Yhdysvalloille myötämielisiä tahoja vastaan Pakistanissa.

"Heitä rohkaisee Irakin esimerkki, jossa naiset ovat kunnostautuneet tällä alalla."

Kadotetut tytöt, löydetyt kyvyt

Levottomassa Swatin piirikunnassa 25 tyttöä on kadonnut uskonnollisista kouluista heinäkuun aikana.

"Tyttäreni Bakhshaida, 17, ja Jamila, 18, menivät Rehmanian uskonnolliseen kouluun heinäkuun
toisena päivänä, mutta he eivät ole palanneet kotiin. Heidän opettajansa eivät ole tietoisia heidän liikkeistään", opettaja Raham Badshah sanoo. Hän valitti asiasta poliisille, mutta se ei johtanut mihinkään.

Pakistanissa on tapahtunut 41 itsemurhaiskua vuoden alusta lähtien. Kaikki iskijät ovat olleet miehiä.

"Iskuissa ei käytetty naisia. Ehkä heitä ei pidetty sopivina tai heidän kykyjään aliarvioitiin. Mutta nyt Taliban on huomannut mahdollisuuden käyttää naisia", Ashraf Ali sanoo.

Viime joulukuussa afganistanilaiseksi arveltu nainen räjäytti itsensä Peshawarissa tarkasti vartioidulla alueella, jossa oli turvallisuuspalvelun rakennus ja kristitty luostarikoulu. Se oli ensimmäinen naisen tekemä itsemurhaisku Pakistanissa.

"Sitä mahdollisuutta ei voi poissulkea, että terroristit käyttävät iskuihin naisia Pakistanissa", valtio-oppia korkeakoulussa Tankissa opettava Jamiluddin sanoo. 

uskontoterrorismi PakistanEtelä-Aasia

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Afrikan tähti -pelin eteläosa

Onko järjestöjen kehitysmaakuva yhä stereotyyppinen? Pro gradu -tutkielman mukaan kilpailu lahjoittajista ajaa shokeeraaviin varainkeruukampanjoihin

Järjestöissä pohditaan yhä tarkemmin, miten välttää varainkeruukampanjoissa kolonialistiset mielikuvat. Gradunsa kehitysyhteistyöjärjestöjen naiskuvasta tehneen Martta Kaskisen mukaan taloudellinen paine johtaa kuitenkin siihen, että ne toimivat usein päin vastoin.
Silta joen yli Khartumissa Sudanissa

Presidentin eroa vaativat mielenosoitukset kiihtyvät Sudanissa – Turvallisuusjoukot hyökkäsivät sairaalaan

Mielenosoituksissa protestoitiin alun perin leivän ja bensan hinnan nousua, mutta ne laajenivat nopeasti vaatimaan 29 vuotta hallinneen presidentti Omar al-Bashirin eroa.
Palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas

Palestiina aikoo hakea YK:n täysjäsenyyttä

Palestiinasta tuli tällä viikolla YK:n suurimman blokin, G77-ryhmän, puheenjohtajamaa. Ulkoministeri Riyad Al-Malikin mukaan se aikoo hakea myös YK:n täysjäsenyyttä, vaikka Yhdysvallat onkin ilmoittanut estävänsä sen.
Herkkusieniä, tomaattia, punasipulia ja kurkkua lautasella

Tutkijat kehittivät ruokavalion, joka huomioi sekä planeetan että ihmisten terveyden: Yli tuplasti lisää kasviksia, puolet vähemmän lihaa

Esimerkiksi Pohjois-Amerikassa syödään tällä hetkellä punaista lihaa 6,5 kertaa enemmän kuin pitäisi, Etelä-Aasiassa vain puolet suositellusta. Tutkijat ovat kehittäneet ensimmäisen tieteellisen ruokavalion, joka huomioi sekä planeetan että ihmisen terveyden.