Tytöistä ei tiedetä tarpeeksi | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tytöistä ei tiedetä tarpeeksi

Tyttöjen syrjintä on tunnettu ongelma. Ilman parempaa tilastotietoa heidän asemaansa ei kuitenkaan voida parantaa, varoittaa lastenoikeusjärjestö Plan International tuoreessa raportissaan.

Tyttöjen syrjintä on tunnettu ongelma. Ilman parempaa tilastotietoa heidän asemaansa ei kuitenkaan voida parantaa, varoittaa lastenoikeusjärjestö Plan International tuoreessa raportissaan.

Luotettavia ja kattavia maailmanlaajuisia tilastoja ei ole olemassa esimerkiksi tytöistä, jotka joutuvat lopettamaan koulunkäynnin alaikäisenä solmitun avioliiton vuoksi, alle 15-vuotiaana äidiksi tulleista tai seksuaalisen väkivallan uhriksi joutuneista tytöistä.

"Jos tyttöjen erityistilanteesta ei ole tilastoitua tietoa, valtioiden on helppo esittää, ettei mikään ole vialla, eivätkä ne puutu tarpeeksi tehokkaasti epäkohtiin", Plan International Suomen pääsihteeri Ossi Heinänen sanoo järjestön tiedotteessa.

Esimerkiksi alle 15-vuotiaiden raskauksia ei tilastoida tarkasti, koska virallinen data aiheesta koskee yleensä vain 15–49-vuotiaita. Raportissa nostetaan esimerkiksi myös muun muassa 13-vuotias orpotyttö Jenny (nimi muutettu) Zimbabwesta. Hän on keskeyttänyt koulun ja ryhtynyt prostituoiduksi paremman työn puutteessa. Koska hän ei ole muodollisessa työssä, tilastot eivät löydä häntä, raportissa kerrotaan.

Järjestö vaatii tilastojen täydentämistä luotettavalla ja eettisellä tavalla sekä niiden hyödyntämistä tyttöjen aseman parantamiseksi. Se aikoo aloittaa raporttisarja, jossa seurataan tasa-arvon toteutumista.

"Emme voi parantaa sitä, mitä emme voi mitata. Hallitusten on altava dokumentoida tyttöjen olosuhteita, jos vuoden 2030 kehitystavoitteet halutaan saavuttaa", sanoo Plan Internationalin johtaja Anne-Birgitte Albrectsen.

Ensi viikon tiistaina vietetään kansainvälistä tyttöjen päivää. Sen tarkoituksena on nostaa esiin syrjintää, jota tytöt kohtaavat ikänsä ja sukupuolensa vuoksi.

Artikkeli on osa maailma.netin vuosina 2015–2016 toteutettavaa Pitkäsoittoa kehityspolitiikasta -juttusarjaa. Hanke on rahoitettu ulkoministeriön viestintä- ja globaalikasvatustuella.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia