Työntekijät tyytyväisiä omassa vaatetehtaassaan Thaimaassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Työntekijät tyytyväisiä omassa vaatetehtaassaan Thaimaassa

Arvokkuuden palautus on pieni thaimaalainen vaatemerkki, joka ei pärjää kilpailussa suurille kansainvälisille brändeille. Tehtaan työntekijät ovat kuitenkin keskimääräistä tyytyväisempiä, sillä he omistavat yrityksen itse. Vajaan vuoden toiminut Solidarity Group erottuu edukseen Thaimaan 2 640 muusta tekstiilitehtaasta.

"Täällä on ihan erilaista kuin aiemmissa työpaikoissani. Työläisten oikeuksia kunnioitetaan, eikä meitä riistetä tai ahdistella", parikymppinen Sunee Narmso sanoo.

Hän on monen muun nuoren naisen tavoin tullut maan köyhästä koillisosasta pääkaupunkiseudulle työn perässä. Narmso kuuluu nyt noin 30 hengen porukkaan, joka on ottanut riskin ja perustanut oman tehtaan nimeltään Solidarity Group.

"Voimme ilmaista mielipiteitämme vapaasti ja osallistua tehdasta koskevaan päätöksentekoon", iloitsee toinen nuori naisompelija Kanchana Wongpan.

Vajaan vuoden toiminut Solidarity Group erottuu monin tavoin Thaimaan muista 2 640 tekstiilitehtaasta. Täällä työntekijöiden ei tarvitse pukeutua univormuun, avarissa tiloissa soi musiikki ja seinät on koristeltu työtätekevien oikeuksista kertovilla julisteilla.

Tehdas sai alkunsa viime vuoden maaliskuussa, kun sen perustajat lopettivat kolme kuukautta jatkuneen turhan taistelunsa edellistä työnantajaansa vastaan. Tehdas meni nurin vuoden 2002 lopussa johdon väärinkäytösten vuoksi, ja yli 800 työntekijää heitettiin ulos ilman mitään korvausta.

Tehtaan ostosta innostuneet työläiset joutuivat haalimaan velkaa eri lähteistä mukaan lukien työministeriö ja omat ystävät. Osa laitteista oli ensi hätään lainattava.

"Meiltä menee kaksi vuotta lainojen takaisinmaksuun, ja sitten tehdas on meidän. Yritämme löytää uusia asiakkaita. Nyt 80 prosenttia tilauksistamme on alihankintaa", markkinoinnista vastaava Manop Kaepwphaka kertoo.

Solidarity Group maksaa kaikille jäsenilleen saman, 4 500 bahtin (noin 87 euron) kuukausipalkan. Kaikki tekevät kuusipäiväistä työviikkoa.

"Meillä ei ole johtajia, mutta kolme henkeä on nimitetty laaduntarkkailijoiksi. Päätökset tehdään säännöllisesti järjestettävissä yhteisissä kokouksissa", Manop kertoo.

Bangkokissa toimivan työntekijöiden ammatillisia oikeuksia ajavan järjestön edustaja Junya Yimprasert on innoissaan Solidaritysta: "Tämä ainutlaatuinen hanke osoittaa yrittäjille, että työläiset pystyvät pyörittämään tehtaita itse."

Hänen mielestään hanke on nykyisessä taloudellisen globalisaation ilmapiirissä oiva tapa kyseenalaistaa työvoiman riisto ja työnantajien "ilman meitä te kuolisitte" -väitteet.

Työntekijöiden hiostus tekstiilitehtaissa on pitkään ollut ongelmana Thaimaassa, äskettäin avatun Thaimaalaisen työn museon virkailija Wichai Narapaiboon muistuttaa.

"Mitä alhaisempaa teknologiaa tehdas käyttää, sitä ankarampaa on riisto", hän kiteyttää.

Wichain mukaan työläiset ovat huonosti perillä oikeuksistaan ja toisaalta laki ei suojele niitä, jotka edistävät ammatillista järjestäytymistä.

Thaimaan tekstiili- ja vaatetustehtaissa sekä kutomoissa työskentelee yhteensä noin 224 000 henkeä. Alan viennin arvo vuonna 2002 oli noin 2,4 miljardia euroa.

(Inter Press Service)

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia