Uutiset

Tykkikeskustelu kiristi pakolaispolitiikkaa Italiassa

Vastikään Lampedusan saarelle saapunut 200 laittoman siirtolaisen joukko sai Italian peräänkuuluttamaan pitkäaikaisia kansainvälisiä toimia laittoman siirtolaisvirran hillitsemiseksi. Siirtolaispolitiikka jakaa Italiassakin poliitikkojen ja kansalaisten mielipiteet.

Sisilian ja Tunisian rannikoiden puolivälissä sijaitsevasta Lampedusasta on tullut Afrikan ja Lähi-idän siirtolaisille tärkeä portti Eurooppaan. Siirtolaisvirta kiihtyy aina kesällä, kun Välimeren sää on suotuisimmillaan.

Tammi-kesäkuun aikana laittomia siirtolaisia saapui puolet vähemmän edellisvuoteen verrattuna, mutta se ei kelvannut reformiministeri Umberto Bossille.

Viime kuussa hän ehdotti, että siirtolaisia kuljettavia laivoja pitäisi ampua tykillä laittoman ihmisvirran tyrehdyttämiseksi. Lausunto nostatti Italiassa arvostelumyrskyn.

Tykkikommentti sai kuitenkin vauhtia sisäministeri Giuseppe Pisanuun, joka pian lausunnon jälkeen vahvisti vuosi sitten hyväksytyn siirtolaislain.

Lain myötä Italian viranomaiset voivat nyt nousta laittomien siirtolaisten kuljettamisesta epäiltyihin aluksiin jo merellä ja tehdä pidätyksiä.

Aikaisemmin Pisanu oli korostanut, että siirtolaiset ovat Italialle voimavara. Bossi taas oli syyttänyt sisäministeriä hidastelusta lain toimeenpanossa.

Lisäksi Pisanu haluaa EU:n jäsenmaita yhteistyöhön laittoman siirtolaisuuden ja siihen liittyvän järjestäytyneen rikollisuuden karsimiseksi. Hän on jo keskustellut asiasta Espanjan, Ranskan, Britannian, Maltan, Kyproksen ja Kreikan sisäministerien kanssa.

Siirtolaispolitiikka jakaa poliitikkojen lisäksi myös kansalaisten mielipiteet Italiassa. Toiset pelkäävät kansallisen identiteettinsä menetystä ja ovat taipuvaisia rinnastamaan siirtolaiset rikollisuuteen, toiset taas korostavat siirtolaisten pakenevan epätoivoisia oloja kuten sotaa ja nälänhätää.

(Inter Press Service)

siirtolaisuus Italia

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Suldaan Said Ahmed istuu kahvilan pöydän ääressä

”Kun onnistuu, on suomalainen, jos epäonnistuu, nähdään maahanmuuttajana” – Miltä suomalainen media näyttää maahanmuuttajan silmin?

Suomalaisista perheistä tai elämäntavasta kertovissa jutuissa haastateltavat ovat lähes aina valkoisia, helsinkiläinen Suldaan Said Ahmed sanoo. Medialla on valtaa sen määrittelyssä, ketkä ovat ”meikäläisiä” ja ketkä jätetään ulkopuolelle.
Hiroshiman atomipommista selvinnyt rakennuksen raunio ja muistomerkki

Hiroshima, Suomi ja ydinaseriisunta

Suomen käyttäytyminen ydinaseriisuntakysymyksissä on ollut lähes identtistä ydinasevaltioiden ja Nato-maiden kanssa. Viimeisenä naulana aktiivisen ydinaseriisunnan edistämispolitiikan arkkuun on ollut Suomen kieltäytyminen allekirjoittamasta ydinaseet kieltävää sopimusta, kritisoi Rauhanpuolustajien toiminnanjohtaja Teemu Matinpuro.
Joukko ihmisiä kävelee käytävällä

Jemenin hätäapuohjelmia uhkaa sulkeminen, sillä avunantajat eivät ole täyttäneet lupauksiaan – ”Kun rahaa ei tule, ihmiset kuolevat”

Avunantajamaat lupasivat Jemenille helmikuussa 2,6 miljardia dollaria apua. YK:n mukaan alle puolet tästä summasta on maksettu mikä tarkoittaa, että lähikuukausina joudutaan sulkemaan valtava määrä avustusohjelmia.
Pakolaisleirin rakennuksia

Etnisiä puhdistuksia kaksi vuotta sitten paenneita rohingyoja saatetaan alkaa palauttaa Bangladeshista Myanmariin

Järjestöt ovat huolissaan Myanmarin ja Bangladeshin hallituksen suunnitelmasta ryhtyä palauttamaan Bangladeshiin paenneita rohingyavähemmistön edustajia Myanmariin. Olosuhteet eivät ole kunnossa, sillä maa ei vieläkään ole lopettanut rohingyojen vainoamista, sanoo Human Rights Watch.

Luetuimmat

Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Selvitys: Naisyrittäjien tukeminen voisi tuoda maailmantalouteen biljoonia dollareita – Vain neljässä maassa uusia naisyrittäjiä on enemmän kuin miehiä
Raportti: Jos 10–30 prosenttia fossiilisten polttoaineiden tuista suunnattaisiin uusiutuville, se riittäisi käynnistämään puhtaan energian vallankumouksen
Ilmastonmuutos huolettaa Grönlannissa – Ensimmäisen kansallisen tason kyselyn mukaan suurin osa on jo kokenut vaikutukset henkilökohtaisesti
Uusi arvio vesipulasta: Neljännes maailman väestöstä elää äärimmäisen korkean vesistressin alueilla – ”Suurin kriisi, josta kukaan ei puhu”
YK:n vaikuttavuussijoittamisen ohjelma siirtyy Helsinkiin – Tavoitteena kestävän kehityksen vauhdittaminen yksityisellä rahalla
Iran langetti naisaktivisteille vuosikymmenien vankeustuomion huntupakon rikkomisesta
Panama kielsi muovipussit ensimmäisenä maana Keski-Amerikassa – Taustalla huoli merten saastumisesta
Kuumuus tappaa karjaa Keniassa – Monilla alueilla kriittinen 1,5 asteen raja on jo ylitetty
Ihmiskauppa rehottaa Pohjois-Amerikassa – Riskiryhmää etenkin alkuperäiskansojen naiset