Uutiset

Tykkikeskustelu kiristi pakolaispolitiikkaa Italiassa

Vastikään Lampedusan saarelle saapunut 200 laittoman siirtolaisen joukko sai Italian peräänkuuluttamaan pitkäaikaisia kansainvälisiä toimia laittoman siirtolaisvirran hillitsemiseksi. Siirtolaispolitiikka jakaa Italiassakin poliitikkojen ja kansalaisten mielipiteet.

Sisilian ja Tunisian rannikoiden puolivälissä sijaitsevasta Lampedusasta on tullut Afrikan ja Lähi-idän siirtolaisille tärkeä portti Eurooppaan. Siirtolaisvirta kiihtyy aina kesällä, kun Välimeren sää on suotuisimmillaan.

Tammi-kesäkuun aikana laittomia siirtolaisia saapui puolet vähemmän edellisvuoteen verrattuna, mutta se ei kelvannut reformiministeri Umberto Bossille.

Viime kuussa hän ehdotti, että siirtolaisia kuljettavia laivoja pitäisi ampua tykillä laittoman ihmisvirran tyrehdyttämiseksi. Lausunto nostatti Italiassa arvostelumyrskyn.

Tykkikommentti sai kuitenkin vauhtia sisäministeri Giuseppe Pisanuun, joka pian lausunnon jälkeen vahvisti vuosi sitten hyväksytyn siirtolaislain.

Lain myötä Italian viranomaiset voivat nyt nousta laittomien siirtolaisten kuljettamisesta epäiltyihin aluksiin jo merellä ja tehdä pidätyksiä.

Aikaisemmin Pisanu oli korostanut, että siirtolaiset ovat Italialle voimavara. Bossi taas oli syyttänyt sisäministeriä hidastelusta lain toimeenpanossa.

Lisäksi Pisanu haluaa EU:n jäsenmaita yhteistyöhön laittoman siirtolaisuuden ja siihen liittyvän järjestäytyneen rikollisuuden karsimiseksi. Hän on jo keskustellut asiasta Espanjan, Ranskan, Britannian, Maltan, Kyproksen ja Kreikan sisäministerien kanssa.

Siirtolaispolitiikka jakaa poliitikkojen lisäksi myös kansalaisten mielipiteet Italiassa. Toiset pelkäävät kansallisen identiteettinsä menetystä ja ovat taipuvaisia rinnastamaan siirtolaiset rikollisuuteen, toiset taas korostavat siirtolaisten pakenevan epätoivoisia oloja kuten sotaa ja nälänhätää.

(Inter Press Service)

siirtolaisuus Italia

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nuori mies istuu sohvalla, taustalla punainen seinä

Yksin tulleiden alaikäisten perheenyhdistämisestä on tehty Suomessa poikkeuksellisen vaikeaa – ”Kotoutuisin sata kertaa paremmin, jos he olisivat täällä”

Perheenyhdistäminen on Suomessa esimerkiksi Ruotsiin ja Norjaan verrattuna niin vaikeaa, ettei moni edes yritä. Esimerkiksi afganistanilaisia hakijoita rajoittaa sääntö, jonka mukaan heidän pitää jättää hakemuksensa Intiassa. Opiskelijat Shayegh Adeli ja Ali Nazari uskovat, että he menestyisivät paremmin, jos perhe olisi tukemassa.
Istuvia ja seisovia mielenosoittajia Zimbabwessa

Zimbabwe syyttää talouskriisistään pakotteita, mutta todellinen syy on korruptio, sanovat asiantuntijat

Vain Venezuelassa on pahempi inflaatio kuin Zimbabwessa. Maan viranomaiset syyttävä taloustilanteesta kansainvälisiä talouspakotteita. Monien asiantuntijoiden mukaan tärkein syy on kuitenkin kaikkialla rehottava korruptio ja huono hallinto.
Tyttöjä urheiluasuissa

Maailman yleisin ihmisoikeussopimus täyttää 30 vuotta – Järjestöt vaativat lisäponnisteluja lasten oikeuksien toteuttamiseksi

Lapsen oikeuksien sopimuksen olemassaolon aikana esimerkiksi alle 5-vuotiaiden kuolleisuus on vähentynyt 60 prosenttia. Samaan aikaan kehitys monilla alueilla on hidastunut, varoittavat lapsijärjestöt.
Myanmarin rohingya-naisia Cox's Bazarin pakolaisleirillä

Myös kansainvälinen rikostuomioistuin ryhtyy tutkimaan Myanmarin rohingyoihin kohdistuneita julmuuksia

Myanmar ei ole kansainvälisen rikostuomioistuimen jäsen, mutta tuomioistuin päätti tutkia niitä rikoksia, jotka ovat tapahtuneet Myanmarin ja Bangladeshin rajalla. Aiemmin tällä viikolla Gambia vei Myanmarin YK:n alaisen kansainvälisen tuomioistuimen eteen kansanmurhan vastaisen sopimuksen rikkomisesta.