Uutiset Naisten oikeudet

Twitteriltä vaaditaan naisvihaan puuttumista

Ihmisoikeusjärjestö Amnestyn mukaan Twitter ei tee riittävästi poistaakseen palvelussa tapahtuvat hyökkäykset naisia kohtaan.
Tietokoneen näppäimistö, sormi sinisellä napilla
Monet naiset kokevat häirintää verkossa. (Kuva: Yoel Ben-Avraham / CC BY-ND 2.0)

Twitter on epäonnistunut naisiin kohdistuvien hyökkäysten estämisessä palvelussa, kritisoi ihmisoikeusjärjestö Amnesty International.

Se on käynnistänyt Toxic Twitter -kampanjan, jonka tavoitteena on saada yhtiä kertomaan tarkemmin, mitä se tekee naisiin kohdistuvien hyökkäysten estämiseksi sekä toimimaan konkreettisemmin.

Amnesty selvitti viime syksynä 4 000 naista kattavalla kyselytutkimuksella, että monet naiset rajoittavat sosiaalisen median käyttöään heihin kohdistuvan uhkailun, häirinnän ja solvausten takia. Kohteena ovat esimerkiksi sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöt, vammaiset, etniset vähemmistöt ja muut kuin valkoihoiset.

Amnestyn mukaan naiset saavat Twitterissä tappo- ja raiskausuhkauksia sekä rasistisia ja homofobisia loukkauksia. Järjestö julkaisi viime viikolla uuden tutkimuksen, johon haastateltiin 86:ta naista heidän kokemuksistaan. Twitterillä on oma raportointijärjestelmänsä ja omat sääntönsä, mutta tutkimuksen mukaan aina valituksiin ei kuitenkaan edes vastattu ja vihamielinen sisältö jäi palveluun. Twitter ei kerro Amnestyn mukaan toimistaan myöskään riittävän tarkasti.

Twitter on luvannut parantaa keskustelun ”terveyttä” ja kertonut tehneensä yli 30 muutosta viimeisten 16 kuukauden aikana. Se on myös huomauttanut, ettei se pysty poistamaan yhteiskunnasta vihaa ja ennakkoluuloja.

”Twitter on toistuvasti yrittänyt siirtää huomion sen omasta vastuusta keskittymällä laajempaan vihan ja ennakkoluulojen kysymykseen. Emme pyydä heitä ratkaisemaan maailman ongelmia vaan pyydämme heitä tekemään konkreettisia muutoksia, jotka osoittavat, että naisiin kohdistuvat hyökkäykset eivät ole tervetulleita Twitterissä”, kritisoi Amnestyn teknologia- ja ihmisoikeustutkija Azmina Dhrodia tiedotteessa.

Naisten oikeudet ihmisoikeudetgenderinformaatioteknologiainternetsananvapaus Amnesty International

Lue myös

Peligro: el machismo mata -teksti vyössä

Monet Latinalaisen Amerikan nuoret näkevät naisiin kohdistuvan väkivallan normaalina – kyselyn mukaan mustasukkaisuutta pidetään rakkauden osoituksena

Tuoreen kyselytutkimuksen mukaan machokulttuuri on yhä voimissaan monissa Latinalaisen Amerikan maissa. Naisiin kohdistuva väkivalta ei kuitenkaan ole väistämätöntä, ja sen muuttumiseksi tehdään jo paljon töitä, muistuttaa Oxfam-järjestö.
Afganistanin presidentti Ashraf Ghani puhujanpöntössä

Afganistan aikoo lopettaa moraalirikoksista epäiltyjen naisten neitsyystestit

Jopa sadat naiset joutuvat läpikäymään nöyryyttävän neitsyystestin vuosittain Afganistanissa. Nyt maan viranomaiset yrittävät jälleen lopettaa käytännön.
Naiset osoittavat mieltään tasa-arvon puolesta Zimbabwessa

Zimbabwen vaaleissa naiset ovat harvassa – ”Joidenkin maakuntien esivaaleissa ei valittu ainuttakaan naista”

Heinäkuussa järjestettävissä Zimbabwen presidentin- ja parlamenttivaaleissa on ehdolla vain vähän naisia. Kriitikoiden mukaan naiset pelattiin ulos jo huhtikuisissa esivaaleissa: pääpuolueiden listoille heitä kelpuutettiin vain vähän.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Naisia torilla pakolaisleirillä

Budjettiesitys 2019: Kansa pitää kehitysyhteistyötä tärkeänä, valtio esittää vain pientä korotusta

Talousarvioesitys lupaa kehitysyhteistyöhön hiukkasen lisää rahaa, mutta Suomi jää edelleen kauas omista sitoumuksistaan. Kansalaisjärjestöjen heikko rahoitus kurittaa kaikkein köyhimpiä, tyttöjä ja tasa-arvotyötä.
Ihmisiä Pride-kulkueessa

Seta: Muunsukupuolisten hoidon rajoittaminen lisää itsetuhoisuuden määrää – "HUS:n ja TAYS:n linjaukset päinvastaisia kuin alan kansanvälinen kehitys"

Uudessa kansainvälisessä tautiluokitusjärjestelmässä ei enää erotella hoidettavia transsukupuolisiin ja muunsukupuolisiin. Seta vaatii Suomea toimimaan samoin ja takaamaan sukupuolenkorjaushoidot myös muille kuin itsensä naiseksi tai mieheksi kokeville.
Mielenosoittajia

Ortega ajaa Nicaraguaa umpikujaan, yli 23 000 paennut Costa Ricaan – ”Vaikea poistaa syöpäläistä, jonka lonkerot ulottuvat joka kolkkaan”

Nicaraguan tilannetta pidempään seuranneille huhtikuussa alkanut mielenosoitusaalto ei tullut yllätyksenä. Jatko on Ortegan käsissä: suostuuko hän luopumaan vallasta ja järjestämään uudet vaalit?
Värikkäitä ilmapalloja

Costa Rica hyväksymässä samaa sukupuolta olevien avioliiton

Costa Rican korkein oikeus on linjannut syrjiväksi lain, jonka kieltää samaa sukupuolta olevia solmimasta avioliiton. Laki lakkaa olemasta voimassa, vaikka sen muuttamisesta ei päästäisi sopuun parlamentissa.
Varoituskyltti jossa lukee "Heat kills"

YK: Viilennys myös köyhien oikeus – tulisi toteuttaa ilman ilmastohaittoja

Kun ilmasto lämpenee, tarvitaan lisää jäähdytystä, mikä kuluttaa energiaa, mikä taas lämmittä ilmastoa. Tällä hetkellä kymmenesosa ilmaston lämpenemisestä johtuu jäähdytyksestä, ja osuus on nopeassa kasvussa.