Tutkimus: Ympäristön raja-arvojen ylittyminen uhkaa ihmiskuntaa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tutkimus: Ympäristön raja-arvojen ylittyminen uhkaa ihmiskuntaa

Ihmisen toimien vuoksi neljä yhdeksästä niin sanotusta planetaarisesta kynnysarvosta on ylittynyt, sanoo kansainvälinen tutkijatiimi.

Ihmiskunta on ylittänyt neljä yhdeksästä niin sanotusta planetaarisesta kynnysarvosta, joiden sisällä ihmiskunnan arvioidaan voivan toimia turvallisesti. Tutkijoiden mukaan on epäselvää, miten ihminen muutoksesta selviytyy.

"Olemme saavuttamassa ja ylittämässä niitä biofyysisiä rajoja, jotka mahdollistavat tuntemamme sivilisaation olemassaolon", sanoo Steve Carpenter, yksi tutkimuksen kirjoittajista.

Kaksiosainen tutkimus julkaistiin Science- ja Antrophocene Review -lehdissä. Sen mukaan ihmiskunta on ylittänyt turvalliset rajat hiilidioksidipäästöissä, biodiversiteetin häviämisessä, maankäytön muutoksissa sekä fosforin ja typen kierrossa.

Esimerkiksi fosforin ja typen vapautuminen luontoon on maatalouden vuoksi kasvanut 200–300 prosenttia, tutkijat sanovat. Hiilidioksidimäärät ovat ennätystasolla ja 1950-luvulta lähtien lajien häviäminen on kiihtynyt 100-kertaiseksi.

Tutkijat muistuttavat, että viimeistä sataa vuotta lukuun ottamatta maapallon elinolosuhteet olivat suhteellisen vakaat 11 700 vuoden ajan. Nyt onkin epävarmaa, sopeutuuko ihminen uusiin olosuhteisiin.

"Sanotaan, että maailma on vahva, ja se on totta, maapallolla tulee olemaan elämää, mutta meille maapallo ei ole vahva", toteaa yksi tutkijoista, Will Steffen Guardian-lehdelle.

Hän kritisoi myös nykyistä talousjärjestelmää, joka ei ota huomioon elämää ylläpitäviä rakenteita.

"On selvää, että talousjärjestelmä ajaa meitä kohti kestämätöntä tulevaisuutta ja tyttäreni sukupolven tulee olemaan yhä vaikeampi selviytyä. Historia on osoittanut, että sivilisaatioita on noussut, jumittunut ydinarvoihinsa ja sitten romahtanut, koska ne eivät muuttuneet. Siinä tilanteessa olemme nyt."

Tutkimuksen tuloksia on tarkoitus esitellä tällä viikolla Sveitsissä Maailman talousfoorumin yhteydessä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia