Tutkimus: Ympäristödemokratia voi toteutua köyhissäkin maissa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tutkimus: Ympäristödemokratia voi toteutua köyhissäkin maissa

Historian ensimmäisen ympäristödemokratian indeksin kymmenen parhaan maan joukossa on niin teollisuus- kuin kehitysmaitakin.

Liettua, Latvia ja Venäjä toteuttavat parhaiten ympäristödemokratiaa, käy ilmi historian ensimmäisestä ympäristödemokratiaindeksistä.

World Resources Institute (WRI) -tutkimuslaitoksen tekemästä listauksesta selviää, miten 70 maailman maata edistää ympäristöasioihin liittyvissä laeissaan ja käytännöissään läpinäkyvyyttä, vastuullisuutta ja kansalaisten osallistumista.

Tulosten mukaan tutkituista maista 93 prosentissa maista ihmisillä on oikeus tietoon ympäristöstä. Toisaalta näistä maista vajaalla puolella ei ole keinoja varmistaa, että tietoa todella saa kohtuullisella hinnoilla ja ajoissa. Suurin osa maista saa kohtalaiset tai huonot arviot myös yleisön osallistumisesta ympäristöasioihin, WRI:n tiedotteessa kerrotaan.

Maan vauraus ei välttämättä sanele sitä, miten hyvin ympäristödemokratia toteutuu. Ex-neuvostomaiden jälkeen indeksin parhaat maat ovat Yhdysvallat, Etelä-Afrikka, Iso-Britannia, Unkari, Bulgaria, Panama ja Kolumbia. Heikommin ympäristödemokratiaa toteuttaviin maihin puolestaan kuuluvat esimerkiksi Haiti, Malesia ja Namibia. Suomi ja muut Pohjoismaat eivät olleet mukana tutkimuksessa.

Suuri painoarvo on ollut esimerkiksi sillä, ovatko maat sitoutuneet vuonna 1998 solmittuun, ympäristönsuojelun ja ihmisoikeudet yhdistävään Århusin sopimukseen. Käytännössä kaikista maista, kuten Venäjästä ja Yhdysvalloista, ei ole kuitenkaan saatu kaikkia tietoja, mikä voi vaikuttaa niiden sijoitukseen. Lisäksi mailla on mahdollisuus korjata vielä jälkikäteen indeksin tietoja.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia