Uutiset Naisten oikeudet

Tutkimus: Verkkohäirintä aiheuttaa naisille ahdistusta ja paniikkikohtauksia

Amnestyn tutkimuksen mukaan verkkohäirintä uhkaa ilmaisunvapautta, sillä moni nainen rajoittaa sanomisiaan verkossa kokemansa häirinnän takia.
Tietokoneen näppäimistö
Verkkohäirinnällä on kauaskantoiset vaikutukset naisten hyvinvointiin, selviää tutkimuksesta. (Kuva: Frederico Cintra / CC BY 2.0)

Verkossa tapahtuvalla häirinnällä on vakavat vaikutukset naisten hyvinvointiin. Naiset ympäri maailman ovat kertoneet kyselytutkimuksessa verkkohäirinnän aiheuttavan muun muassa stressiä, ahdistusta ja paniikkikohtauksia, kertoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International.

Amnestyn markkinatutkimusyritys Ipsos MORIlla teettämässä kyselyssä selvisi, että lähes neljäsosa kyselyyn vastanneesta 4 000 naisesta oli kokenut verkkohäirintää ainakin kerran.

Heistä vajaa puolet koki, että häirintä oli ollut luonteeltaan seksististä tai naisvihamielistä. Yli viidesosa oli saanut viestejä, jotka sisälsivät väkivallalla uhkailua. Yleensä häirinnän tekijä oli täysin tuntematon henkilö.

”Vaarallisinta verkkohäirinnässä on nopea tahti, jolla häirintä leviää. Yksi solvaava kommentti saattaa laukaista vihaviestien aallon. Yhteisöpalveluiden tarjoajien täytyy ottaa tämä ongelma vakavasti”, sanoo Pia Puu Oksanen, joka toimii sukupuoleen ja seksuaaliseen suuntautumiseen perustuvan syrjinnän asiantuntijana Amnestyn Suomen osastossa.

Yli 60 prosenttia naisista kertoi kärsivänsä häirinnän takia uniongelmista sekä huonosta itsetunnosta tai itseluottamuksen heikkenemisestä. Verkkohäirintä oli aiheuttanut myös stressiä, ahdistusta ja paniikkikohtauksia.

Noin kolmannes kertoi, ettei enää ilmaise verkossa mielipiteitään tietyistä aiheista. Amnesty pitääkin ongelmallisena sitä, että häirintä uhkaa ilmaisunvapautta.

“Sosiaalinen media on monella tapaa vahvistanut ilmaisunvapauden toteutumista. Mutta kun naisiin kohdistuva väkivalta ja syrjintä ovat levinneet digitaaliseen maailmaan, ovat monet naiset alkaneet sensuroida sanomisiaan väkivallan ja häirinnän uhan takia”, Oksanen toteaa.

Amnesty muistuttaa, että vaikka sananvapaus suojelee myös esimerkiksi loukkaavaa ilmaisua, se ei pidä sisällään vihaan tai väkivaltaan lietsomista. Yhteisöpalveluiden pitäisikin sen mukaan valvoa syrjinnän kieltoa tiukemmin esimerkiksi kouluttamalla moderoijiaan. Myös hallitusten pitäisi puuttua ponnekkaammin verkkohäirintään esimerkiksi lakien avulla.

Tutkimukseen haastateltiin 18–55-vuotiaita naisia Tanskasta, Italiasta, Uudesta-Seelannista, Puolasta, Espanjasta, Ruotsista, Iso-Britanniasta ja Yhdysvalloista. He kuvailivat itseään joko keskivertoisina tai aktiivisina netin käyttäjinä.

Naisten oikeudet genderinformaatioteknologiainternetsananvapaus Amnesty International

Lue myös

Peligro: el machismo mata -teksti vyössä

Monet Latinalaisen Amerikan nuoret näkevät naisiin kohdistuvan väkivallan normaalina – kyselyn mukaan mustasukkaisuutta pidetään rakkauden osoituksena

Tuoreen kyselytutkimuksen mukaan machokulttuuri on yhä voimissaan monissa Latinalaisen Amerikan maissa. Naisiin kohdistuva väkivalta ei kuitenkaan ole väistämätöntä, ja sen muuttumiseksi tehdään jo paljon töitä, muistuttaa Oxfam-järjestö.
Afganistanin presidentti Ashraf Ghani puhujanpöntössä

Afganistan aikoo lopettaa moraalirikoksista epäiltyjen naisten neitsyystestit

Jopa sadat naiset joutuvat läpikäymään nöyryyttävän neitsyystestin vuosittain Afganistanissa. Nyt maan viranomaiset yrittävät jälleen lopettaa käytännön.
Naiset osoittavat mieltään tasa-arvon puolesta Zimbabwessa

Zimbabwen vaaleissa naiset ovat harvassa – ”Joidenkin maakuntien esivaaleissa ei valittu ainuttakaan naista”

Heinäkuussa järjestettävissä Zimbabwen presidentin- ja parlamenttivaaleissa on ehdolla vain vähän naisia. Kriitikoiden mukaan naiset pelattiin ulos jo huhtikuisissa esivaaleissa: pääpuolueiden listoille heitä kelpuutettiin vain vähän.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Naisia torilla pakolaisleirillä

Budjettiesitys 2019: Kansa pitää kehitysyhteistyötä tärkeänä, valtio esittää vain pientä korotusta

Talousarvioesitys lupaa kehitysyhteistyöhön hiukkasen lisää rahaa, mutta Suomi jää edelleen kauas omista sitoumuksistaan. Kansalaisjärjestöjen heikko rahoitus kurittaa kaikkein köyhimpiä, tyttöjä ja tasa-arvotyötä.
Ihmisiä Pride-kulkueessa

Seta: Muunsukupuolisten hoidon rajoittaminen lisää itsetuhoisuuden määrää – "HUS:n ja TAYS:n linjaukset päinvastaisia kuin alan kansanvälinen kehitys"

Uudessa kansainvälisessä tautiluokitusjärjestelmässä ei enää erotella hoidettavia transsukupuolisiin ja muunsukupuolisiin. Seta vaatii Suomea toimimaan samoin ja takaamaan sukupuolenkorjaushoidot myös muille kuin itsensä naiseksi tai mieheksi kokeville.
Mielenosoittajia

Ortega ajaa Nicaraguaa umpikujaan, yli 23 000 paennut Costa Ricaan – ”Vaikea poistaa syöpäläistä, jonka lonkerot ulottuvat joka kolkkaan”

Nicaraguan tilannetta pidempään seuranneille huhtikuussa alkanut mielenosoitusaalto ei tullut yllätyksenä. Jatko on Ortegan käsissä: suostuuko hän luopumaan vallasta ja järjestämään uudet vaalit?
Värikkäitä ilmapalloja

Costa Rica hyväksymässä samaa sukupuolta olevien avioliiton

Costa Rican korkein oikeus on linjannut syrjiväksi lain, jonka kieltää samaa sukupuolta olevia solmimasta avioliiton. Laki lakkaa olemasta voimassa, vaikka sen muuttamisesta ei päästäisi sopuun parlamentissa.
Varoituskyltti jossa lukee "Heat kills"

YK: Viilennys myös köyhien oikeus – tulisi toteuttaa ilman ilmastohaittoja

Kun ilmasto lämpenee, tarvitaan lisää jäähdytystä, mikä kuluttaa energiaa, mikä taas lämmittä ilmastoa. Tällä hetkellä kymmenesosa ilmaston lämpenemisestä johtuu jäähdytyksestä, ja osuus on nopeassa kasvussa.