Tutkimus: Vauvantalkki auttaa rahoittamaan Afganistanin Isisiä ja talebaneja | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tutkimus: Vauvantalkki auttaa rahoittamaan Afganistanin Isisiä ja talebaneja

Afganistanin talkkikaivoksilta päätyy talkkia Pakistanin kautta Yhdysvaltoihin ja Eurooppaan asti. Kansalaisjärjestön selvityksen mukaan monia kaivoksia kontrolloivat Isis ja talebanit.

Tora Boran vuoret Nangarharissa Afganistanissa

Afganistanin Nangarharissa käydään taistelua mineraalirikkauksista. Taustalla Tora Boran vuoristo. Kuva: seair12 / Flickr.com / CC BY-SA 2.0.

Afganistanin taleban-kapinalliset sekä maassa toimiva Isis-ryhmittymä ISKP saavat runsaasti tuloja maan kaivosalueilta, kertoo kansalaisjärjestö Global Witness.

Tällä viikolla julkaistun tutkimusten mukaan ISKP pitää vallassaan Nangarharin maakunnassa sijaitsevia talkki-, marmori- ja kromiittikaivoksia. Se myös taistelee naapurialueiden kaivosvarannoista talebanien kanssa. Samalla tavalliset afganistanilaiset jäävät syrjään kaivostoiminnan hyödyistä.

Suurin osa talkista viedään Pakistanin kautta Yhdysvaltoihin sekä myös Eurooppaan. Siitä valmistetaan esimerkiksi maalia, kosmetiikkaa, paperia ja vauvantalkkia.

”Amerikkalaiset ja eurooppalaiset kuluttajat auttavat tahattomasti rahoittamaan ääriryhmiä Afganistanissa. Yhdysvaltojen ja muiden tuontimaiden on vaadittava yrityksiltä enemmän, jotta ne valvoisivat tuotantoketjuaan. Se on sekä moraalinen velvollisuus että maiden strategisisten turvallisuusintressien mukaista”, sanoo Global Witnessin kampanjajohtaja Nick Donovan tiedotteessa.

Afganistanista vietiin talkkia maaliskuun 2017 ja 2018 välillä yhteensä 500 000 tonnia. On kuitenkin epäselvää, millaisia rahasummia liike on onnistunut tienaamaan. Summa voi olla Global Witnessin mukaan mitä tahansa kymmenistä tuhansista miljooniin dollareihin. Talebanien puolestaan arvioivan tienaavan kaivostoiminnasta yhteensä 200–300  miljoonaa dollaria, eli noin 170–255 miljoonaa euroa. Talkin osuus on miljoonia.

Tutkimus tehtiin haastatteluiden ja satelliittikuvien avulla. 

Global Witness sanoo, että tarkoituksena ei ole lopettaa Afganistanin mineraalikauppaa vaan uudistaa sitä, niin, ettei se rahoittaisi korruptiota ja aseellisia ryhmiä. Se suosittelee muun muassa mineraalikaupan valvonnan tiukentamista etenkin rajoilla, paikallisten väestön ottamista mukaan kaivostoimintaan, kaivosalueiden turvallisuuden parantamista ja yritysten tuotantoketjun parempaa valvontaa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia