Tutkimus: Vaatebrändit ostavat viskoosia saastuttavilta tehtailta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tutkimus: Vaatebrändit ostavat viskoosia saastuttavilta tehtailta

H&M:n, Zaran ja Benettonin kaltaiset isot vaatebrändit hankkivat viskoosia Aasiassa sijaitsevilta tehtailta, jotka saastuttavat ympäristöä ja aiheuttavat terveyshaittoja.

Kangasta, kaavoja ja sakset

Viskoosi on monien kankaiden ja vaatteiden ainesosa. Kuva: 190.arch / Flickr.com / CC BY-NC-ND 2.0.

Kansainväliset vaatebrändit ostavat vaatteissa käytettävää viskoosia aasialaisilta tehtailta, jotka laskevat myrkylliset kemikaalit usein vesistöihin, käy ilmi tuoreesta raportista.

Raportin on tehnyt kestävien tuotantotapojen puolesta kampanjoiva hollantilainen Changing Markets Foundation -säätiö. Se vieraili tehdasalueilla Indonesiassa, Kiinassa ja Intiassa, joissa viskoosia yleisimmin valmistetaan.

Viskoosi on puuselluloosasta tehtävä vaatteissa käytettävä keinokuitu, joka ei sinänsä ole saastuttavaa. Sen valmistuksessa käytetään kuitenkin myrkyllisiä kemikaaleja, kuten hiilidisulfidia, natriumhydroksidia ja rikkihappoa. Ne eivät välttämättä säily tuotteessa loppuun asti mutta aiheuttavat vakavia ympäristöhaittoja ja terveysongelmia työntekijöille. Esimerkiksi hiilidisulfidi voi aiheuttaa sepelvaltimotautia ja jopa neurologisia vaurioita.

Selvityksessä tarkasteltiin yhteensä kymmentä tehdasta. Lähes kaikkien tapauksessa löytyi epäilyksiä siitä, että jätevettä laskettiin käsittelemättömänä veteen. Esimerkiksi Kiinassa tehtaiden ympäristössä havaittiin merkkejä ilman ja veden saastumisesta, epäselviä kuolemia sekä terveysvaikutuksia. Intiassa Madhya Pradeshissa viranomaiset toimivat yhteistyössä viskoositehtaan kanssa, eikä esimerkiksi vesien saastumisesta raportoitu, raportissa kerrotaan.

Tutkijoiden mukaan viskoosia ostavat tehtaista monet eurooppalaista ja pohjoisamerikkalaiset vaatebrändit, kuten H&M, Zara, Levi's, Tesco, Benetton sekä Marks & Spencer. H&M ostaa suoraan viskoosia kahdeksalta tutkitulta tehtaalta ja Zara neljältä. Useimmat vaatebrändit kuitenkin kieltäytyivät paljastamasta tuotantoketjuaan tutkimuksen tekijöille.

”Raportti paljastaa, että jotkut maailman suurimmista brändeistä jättävät huomiotta kyseenalaiset käytännöt tuotantoketjussaan. Veden saastuttaminen ymmärretään yhä yleisemmin suureksi riskiksi liiketoiminnalle, joten siirtymisen kestävämpään tuotantoon pitäisi olla korkealla jälleenmyyjien agendalla”, sanoo Changing Markets Foundationin kampanjajohtaja Natasha Hurley tiedotteessa (pdf).

Viskoosia voidaan tuottaa myös ilman valtavaa määrää myrkyllisiä kemikaaleja suljetun kierron avulla. Hurleyn mukaan muutos onkin mahdollinen, sillä 75:tä prosenttia maailman viskoosimarkkinoista pitää hallussaan vain 11 yritystä.

Tutkimuksesta uutisoineen Huffington Post -verkkolehden mukaan osa vaateyrityksistä on luvannut pyrkiä ympäristöystävällisempään viskoosin tuotantoon. Monet ovat jo sitoutuneet hankkimaan puumassaa kestävästi.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia