Uutiset Naisten oikeudet

Tutkimus: Tyttöihin kohdistuvan väkivallan tekijänä on yleensä läheinen – myös humanitaarisissa kriiseissä

Naisiin ja tyttöihin kohdistuva väkivalta on kriisitilanteissa yleistä. Etiopiassa ja Kongossa haastateltujen tyttöjen mukaan yleisin tekijä on kumppani tai sukulainen.
Maan sisäisten pakolaisten leiri Pohjois-Kivussa Kongossa
Tyttöihin kohdistuva väkivalta on yleistä Kongon demokraattisen tasavallan konfliktialueilla. Kuvassa pakolaisleirissä Pohjois-Kivussa. (Kuva: Carlos Ngeleka / UN Women / CC BY-NC-ND 2.0)

Esiteini-ikäiset ja teini-ikäiset tytöt joutuvat usein väkivallan uhreiksi humanitaaristen kriisitilanteiden aikana. Yleensä tekijänä on joku, jonka he tuntevat entuudestaan, selviää avustusjärjestö International Rescue Committeen (IRC) sekä yhdysvaltalaisen Columbian yliopiston tutkimuksesta.

Tutkimus tehtiin Etiopiassa, Kongon demokraattisessa tasavallassa sekä suppeampana Pakistanissa. Haastatellut tytöt elivät joko pakolaisleireillä tai yhteisöissä, jotka kärsivät konfliktista.

61 prosenttia tytöistä Kongon demokraattisessa tasavallassa ja 52 prosenttia tytöistä Etiopiassa kertoi kokeneensa viimeisen vuoden aikana fyysistä, seksuaalista tai emotionaalista väkivaltaa. 

Naisiin ja tyttöihin kohdistuva seksuaalinen väkivalta on maailmalla konfliktitilanteissa yleistä, ja usein tekijöinä ovat aseellisten konfliktien osapuolet. IRC:n tutkimus kuitenkin osoittaa, että myös muunlainen väkivalta on yleistä. Etiopialaistytöistä 43 prosenttia ja kongolaistytöistä 49 prosenttia kertoi, että yleisin seksuaalisen väkivallan tekijä oli kumppani.

Lisäksi tekijöinä olivat esimerkiksi vanhemmat ja naapurit. Myös lähes kaikissa muissa väkivallan muodoissa kumppani oli yleisin tekijä. Sen sijaan aseellisten toimijoiden tekemästä väkivallasta kerrottiin vähemmän, tutkimuksessa todetaan.

”Tutkimus osoittaa, että suurimassa osassa tapauksista tekijänä on joku läheinen. Tämän pitäisi vaikuttaa siihen, miten suunnitellaan humanitaariset ohjelmat, joiden tarkoituksena on ehkäistä väkivaltaa ja reagoida siihen”, toteaa IRC:n edustaja Jodi Nelson tiedotteessa.

Tutkimuksen mukaan usein humanitaariset ohjelmat keskittyvät aikuisiin naisiin ja pieniin lapsiin, eivät tyttöihin. Teinityttöihin pitäisikin kiinnittää enemmän huomiota.

Kyselyssä selvisi myös, että usein tytöt hyväksyvät väkivallan eivätkä odota suuria tulevaisuudeltaan. Esimerkiksi Kongossa 95 prosenttia tytöistä sanoi, että naisen pitää sietää väkivaltaa, jotta perhe pysyisi koossa.

Tutkimusprojektin toiseen osaan kuului ohjelma, jossa autettiin tyttöjä rakentamaan itselleen tukiverkostoja ja vahvistamaan itsetuntoaan. Sen seurauksena tyttöjen usko tulevaisuuteen ja ja ystävien määrä nousivat, tutkimuksessa kerrotaan.

Hankkeessa oli yhteensä mukana yli 5 100 tyttöä ja yli 4 100 huoltajaa tai vanhempaa. Haastatteluissa oli mukana vajaat 1 900 tyttöä.

Naisten oikeudet genderlapsetkonflikti PakistanEtiopiaKongon demokraattinen tasavalta

Lue myös

Peligro: el machismo mata -teksti vyössä

Monet Latinalaisen Amerikan nuoret näkevät naisiin kohdistuvan väkivallan normaalina – kyselyn mukaan mustasukkaisuutta pidetään rakkauden osoituksena

Tuoreen kyselytutkimuksen mukaan machokulttuuri on yhä voimissaan monissa Latinalaisen Amerikan maissa. Naisiin kohdistuva väkivalta ei kuitenkaan ole väistämätöntä, ja sen muuttumiseksi tehdään jo paljon töitä, muistuttaa Oxfam-järjestö.
Afganistanin presidentti Ashraf Ghani puhujanpöntössä

Afganistan aikoo lopettaa moraalirikoksista epäiltyjen naisten neitsyystestit

Jopa sadat naiset joutuvat läpikäymään nöyryyttävän neitsyystestin vuosittain Afganistanissa. Nyt maan viranomaiset yrittävät jälleen lopettaa käytännön.
Naiset osoittavat mieltään tasa-arvon puolesta Zimbabwessa

Zimbabwen vaaleissa naiset ovat harvassa – ”Joidenkin maakuntien esivaaleissa ei valittu ainuttakaan naista”

Heinäkuussa järjestettävissä Zimbabwen presidentin- ja parlamenttivaaleissa on ehdolla vain vähän naisia. Kriitikoiden mukaan naiset pelattiin ulos jo huhtikuisissa esivaaleissa: pääpuolueiden listoille heitä kelpuutettiin vain vähän.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mielenosoittajia

Ortega ajaa Nicaraguaa umpikujaan, yli 23 000 paennut Costa Ricaan – ”Vaikea poistaa syöpäläistä, jonka lonkerot ulottuvat joka kolkkaan”

Nicaraguan tilannetta pidempään seuranneille huhtikuussa alkanut mielenosoitusaalto ei tullut yllätyksenä. Jatko on Ortegan käsissä: suostuuko hän luopumaan vallasta ja järjestämään uudet vaalit?
Varoituskyltti jossa lukee "Heat kills"

YK: Viilennys myös köyhien oikeus – tulisi toteuttaa ilman ilmastohaittoja

Kun ilmasto lämpenee, tarvitaan lisää jäähdytystä, mikä kuluttaa energiaa, mikä taas lämmittä ilmastoa. Tällä hetkellä kymmenesosa ilmaston lämpenemisestä johtuu jäähdytyksestä, ja osuus on nopeassa kasvussa.
Katunäkymä Havannassa

Kuuba syyttää oppositiojohtajaa murhayrityksestä – Silminnäkijät: poliisi hyppäsi auton eteen

Kuuba on vanginnut oppositioryhmä UNPACUn johtajan José Daniel Ferrer Garcían ja pitää tätä eristyksissä. Ferrer García on pidätetty useita kertoja aiemminkin, nyt häntä syytetään siviilipoliisin murhayrityksestä.
Tyttö istuu kadulla

Afrikasta pois pyrkivät kerääntyvät nyt Beniniin – Cotonou toivottaa tulijat tervetulleiksi

Benin on monille afrikkalaisille välietappi matkalla Pohjois-Afrikkaan ja Eurooppaan. Cotonoussa ei tarvitse pelätä poliisin ahdistelua, mutta ihmissalakuljettajat ovat jo löytäneet paikalle.
Naisia ja lapsia istumassa maassa

"Seuraavan sadekauden jälkeen istutan riisiä" – Orjuudessa eläneet Intian janadit iloitsevat maanomistusoikeudesta

Intian alkuperäisväestöön kuuluvat janadit ovat saaneet odottaa maanomistusoikeuden toteutumista jo parikymmentä vuotta. Paikallinen järjestö auttaa orjuuden kaltaisissa oloissa eläneitä janadeja kohentamaan elinolojaan.