Tutkimus: Terroristiksi ei ryhdytä vain uskonnon takia | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tutkimus: Terroristiksi ei ryhdytä vain uskonnon takia

Somalian al-Shabaabiin on liitytty muun muassa taloudellisista syistä, paljastuu Suomen ulkoministeriön rahoittamasta tutkimuksesta.

Taloudellinen tilanne ja uskonnolliset syyt ovat tärkeimpiä tekijöitä siinä, miksi niin moni somalinuori on liittynyt Somalian hallitusta vastaan taistelevaan ääri-islamilaiseen al-Shabaab-liikkeeseen. Radikalisoitumisen syitä ei kuitenkaan pitäisi yleistää, muistutetaan tuoreessa tutkimuksessa.

"Meillä ei ole pulaa terrorismin syitä koskevasta tiedosta. Mutta sen lisäksi meidän on kuultava yksilöitä, sillä radikalisoituminen tapahtuu aina eri tavoin eri konteksteissa", sanoo toinen tutkimuksen tekijöistä, suomalainen Mahdi Abdile.

Abdile työskentelee Kirkon Ulkomaanavulle, joka tuotti tutkimuksen yhdessä Institute for Security Studies -tutkimuslaitoksen kanssa. Tutkimuksen rahoitti Suomen ulkoministeriö.

Tutkimusta varten haastateltiin 88:aa al-Shabaabin entistä taistelijaa Somalian pääkaupungissa Mogadishussa. Tulosten mukaan noin puolet haastateltavista mainitsi uskonnolliset syyt järjestöön liittymisensä taustatekijöinä. Toisaalta uskonnolliset syyt yhdistyivät yleensä johonkin muuhun syyhyn, ja yli neljännes liittyneistä oli liittynyt vain taloudellisten syiden takia.

Liittymiseen vaikuttivat uskonnon ja sosioekonomisten olosuhteiden lisäksi myös tarve kollektiiviseen identiteettiin ja yhteenkuuluvuuteen, tutkimuksessa kerrotaan.

Suurin osa oli liittynyt järjestöön alle 30-vuotiaana, 40 prosentilla ei ollut minkäänlaista koulutusta ja puolet oli työttömiä. Työllisistäkin useimmat ansaitsivat huonosti.

Tutkijoiden mukaan huomionarvoista on, että vaikka vähemmistö haastatelluista luotti poliitikkoihin, 82 prosenttia luotti klaaninvanhimpiin. He ovatkin tärkeässä roolissa radikalisoitumisen ehkäisyssä, tutkijat sanovat.

Tutkimus julkistettiin perjantaina Washington D.C:ssä pidetyn uskonnollista radikalisoitumista ja sen ehkäisemistä käsittelevässä konferenssin yhteydessä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia