Uutiset Syyrian konflikti

Tutkimus: Terrorismi hallitsee Syyria-uutisointia

Syyriassa on sodan lisäksi myös pyrkimystä rauhaan, mutta siitä ei kuulla, sillä media kertoo mieluummin Isisistä ja konfliktin käänteistä, käy ilmi Suomen Lähetysseuran tutkimuksesta.
(Kuva: Howard Lake / cc 2.0)

Sana Syyria tuo monen mieleen ensimmäisenä terrorismin, konfliktin ja kurjuuden – eikä ihme. Tuoreen tutkimuksen (pdf) mukaan lähes puolet kansainvälisten digitaalisten medioiden Syyria-uutisista käsittelee joko terrorismia tai konfliktia ylipäätään – toiveikkaammat viestit jäävät vähemmälle.

Mediatutkimusyhtiö Meltwaterin tekemässä tutkimuksessa analysoitiin englanninkielisten digitaalisten medioiden Syyria-uutisten otsikkoja maaliskuun 10. ja elokuun 10. päivän välisenä aikana. Mukana oli noin 130 julkaisua. Tulosten mukaan 30 prosenttia uutisista käsitteli terrorismia, 16 prosenttia konfliktia ja 11 prosenttia hallintoa.

Sen sijaan esimerkiksi rauha sai vain kolme prosenttia, humanitaarinen apu kaksi prosenttia ja naiset prosentin uutistilasta. Pakolaiskriisin osuus oli aluksi 7 prosenttia, kunnes Euroopan pakolaistilanteen kriisiytymisen jälkeen osuus nousi 23 prosenttiin.

"Sitä ennen uutisosumat olivat lyhyitä ja usein yksipuolisia", kertoo tutkimuksen teettäneen Suomen Lähetysseuran rauhan ja sovinnon työn asiantuntija Lea Pakkanen.

Tutkimuksen mukaan myös terrorismia käsittelevät uutiset olivat usein lyhyitä päivityksiä, eikä niissä juurikaan esitelty Syyrian konfliktin kontekstia laajemmin. Suurimmaksi uutiseksi nousi Isis-komentaja Abu Sayyafin kuolema toukokuussa.

Kussakin maassa uutisointi myös myötäili maan omaa maantieteellistä ja poliittista asemointia suhteessa Syyrian konfliktiin, tutkimuksesta selviää.

"Syyrian konfliktiuutisten ymmärtäminen vaatii tavalliselta lukijalta paljon medialukutaitoa, joka perustuu tietämykseen kansainvälisten toimijoiden politiikasta, jotta tapahtumista voisi saada käsityksen", Pakkanen toteaa.

Paikallistasolla halutaan rauhaa

Syyrian konflikti on ajanut lähes puolet maan 23 miljoonan hengen väestöstä pakolaisiksi, noin 200 000 on kuollut ja yli 12 miljoonaa tarvitsee humanitaarista apua. Lähetysseuran mukaan rauhanviesti ansaitsisi kuitenkin enemmän tilaa.

Järjestö on tukenut kahden vuoden ajan syyrialaista rauhanaloitetta Syria Initiativea, jossa edistetään Syyriassa työskentelevien rauhantoimijoiden osaamista ja verkostoitumista sekä vuoropuhelua osapuolten välillä. Ulkoministeriö tukee hanketta vuosina 2015–2018 3,75 miljoonalla eurolla. Kyseessä on Suomen suurin rauhanrakennushanke.

Mukana aloitteessa on esimerkiksi paikallisia järjestöjä, uskonnollisia ja muita johtajia, kertoi Suomessa viime viikolla vieraillut Syria Initiativea pyörittävä Aziz Hallaj.

Hänen mielestään kansainvälinen media yksinkertaistaa Syyrian konfliktia.

"Prosessi on yksinkertaistettu yhteen kysymykseen: pitäisikö Assadin astua syrjään vai ei. Todellisuudessa tärkeitä kysymyksiä on paljon enemmän: esimerkiksi perustuslaki, talous, yhteiskuntasopimus, naisten asema. Oppositio ja hallitus eivät välttämättä ole kaikesta tästä eri mieltä. Me yritämme löytää yhteistä tarttumapintaa", hän sanoi tutkimuksen julkistustilaisuudessa.

Kansainvälinen yhteisö ratkoo Syyrian konfliktia niin sanotun Wienin prosessin avulla, ja rauhaneuvottelut on määrä aloittaa YK:n johdolla tammikuussa. Hallaj muistuttaa, että konfliktin ratkaisu on kuitenkin lopulta kiinni syyrialaisista itsestään.

"Syyrian konflikti on monitasoinen, ja myös ratkaisussa on otettava eri tasot huomioon."

Syyrian konflikti mediakansalaisyhteiskuntakonfliktirauha Syyria Suomen LähetysseuraUlkoministeriö

Lue myös

Syyrian lippu kahden muun lipun välissä.

Luoteis-Syyriassa vahvistettu ensimmäinen koronavirustapaus – ”Koronavirus tulee leviämään pakolaisleireillä kulovalkean tavoin”

Luoteis-Syyriassa elää noin 4,2 miljoonaa ihmistä, joista monet pakolaisia. Jos virus leviää, esimerkiksi vanhuksilla ja kroonisia tauteja sairastavilla on vain pienet mahdollisuudet selvitä, varoittaa terveysjärjestö UOSSM.
Mies puolilähikuvassa mikrofonien ympäröimänä

Syyriaan vaaditaan tulitaukoa – Maassa on havaittu ensimmäiset tartunnat, ja koronavirusepidemiaa olisi vaikea hallita

Syyrian ensimmäinen koronavirustapaus havaittiin reilu viikko sitten. YK:n erityislähettiläs Geir Pedersen varoittaa, ettei maa pystyisi välttämättä hallitsemaan epidemiaa.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Myyntikoju ja ihmisiä kadun varrella.

Lähes kolmannes haitilaisista kärsii nälästä – Köyhyyden siemenet kylvettiin jo siirtomaa-aikoina, ja siksi maan kriisi on helppo unohtaa

Kroonisesta ruokapulasta kärsivään Haitiin on vaikea löytää avustusrahaa, sillä köyhyys ei ole mitään uutta tai dramaattista. ”Pelkkä epäonnistuneena oleminen ei ylitä uutiskynnystä”, toteaa Latinalaisen Amerikan historian ja tutkimuksen dosentti Pekka Valtonen.
Rivi pientaloja, joiden katolla on aurinkopaneelit

Aurinkoenergian käyttö lisääntyy Brasiliassa – Kymmeniä tuhansia uusia työpaikkoja koronasta huolimatta

Aurinkoenergian käyttö sähkövoiman lähteenä kasvaa Brasiliassa kovaa vauhtia. Samaan aikaan kun korona on lisännyt työttömyyttä muilla aloilla, aurinkoenergiahankkeet ovat synnyttäneet maahan tänä vuonna lähes 40 000 uutta työpaikkaa. Kasvun taustalla ovat pääosin yksityiset kuluttajat ja yritykset, sillä aurinkoenergia tulee monia muita energiamuotoja halvemmaksi.
Aasi ja kaksi lasta keräämässä vettä keltaisiin kanistereihin

Moni senegalilaistyttö lopettaa koulunkäynnin kuukautisten vuoksi – Ongelmina käymälätilojen ja veden puute

Yli puolet senegalilaisista koulutytöistä jää joskus pois koulusta kuukautisten vuoksi ja moni joutuu lopettamaan kokonaan. Senegalin kouluista vain yhdellä prosentilla on erilliset tyttöjen käymälät. Kuukautishygienian ylläpitoa hankaloittaa myös paheneva vesipula.
Mies halaa vanhassa metsässä valtavaa puuta

”Suhtaudumme puihin ja luontoon samoin kuin ihmisiin” – Uusi teknologia auttaa kenialaista alkuperäiskansaa maaoikeuksiensa puolustamisessa

Kenialaisia ogiekeja on yritetty useasti häätää asuinalueiltaan. Uuden, alkuperäiskansojen perimätietoa ja historiaa hyödyntävän 3D-mallinnustekniikan avulla ogiekit ja muut alkuperäiskansat voivat puolustaa maitaan ja suojella luontoa.

Tuoreimmat

Aurinkoenergian käyttö lisääntyy Brasiliassa – Kymmeniä tuhansia uusia työpaikkoja koronasta huolimatta
Moni senegalilaistyttö lopettaa koulunkäynnin kuukautisten vuoksi – Ongelmina käymälätilojen ja veden puute
”Suhtaudumme puihin ja luontoon samoin kuin ihmisiin” – Uusi teknologia auttaa kenialaista alkuperäiskansaa maaoikeuksiensa puolustamisessa
Avustusjärjestöt: Jemen ”hirvittävän katastrofin” partaalla – Uhkana kolera, korona, nälkä ja tulvat
Senegalissa on vain muutama naispuolinen startup-yrittäjä ja Siny Samba, 28, on yksi heistä
YK:n kestävän kehityksen raportti: Afrikan maat saavuttaneet ilmastotavoitteet parhaiten, Suomi ja muut länsimaat listan häntäpäässä
Lähes kolmannes haitilaisista kärsii nälästä – Köyhyyden siemenet kylvettiin jo siirtomaa-aikoina, ja siksi maan kriisi on helppo unohtaa
Puhetta ymmärtävä chatbotti yhdistää intialaiset pienviljelijät ja kuluttajat – Digitaalinen markkinapaikka korjaa pandemian aiheuttamia häiriöitä
Egypti ja Etiopia vesisodan kynnyksellä – Egyptiläiset pelkäävät, että Etiopian jättipato vie Niilin vedet
Tuore raportti: Työntekijöiden heikolla ravitsemuksella kova hinta bisnekselle – Yritykset menettävät vuosittain jopa 850 miljardia dollaria