Uutiset

Tutkimus: Siviilit maksavat terrorismista kahteen kertaan

Norjan pakolaisneuvoston mukaan siviilit kärsivät terroristien hyökkäyksistä mutta myös terrorismin vastaisista toimista, sillä avustusjärjestöt joutuvat sen vuoksi rajoittamaan toimintaansa.
Pakolaisia
Terrorismin uhrit voivat joutua kärsimään myös terrorismin vastaisista toimista, selviää tutkimuksesta. Kuvassa Nigeriasta Boko Haramia paenneita pakolaisia Nigerissä vuonna 2014. (Kuva: Anouk Delafortrie / EC/ECHO / CC BY-NC-ND 2.0)

Terrorismin vastaiset toimet estävät avustusjärjestöjä usein tavoittamasta apua tarvitsevia ihmisiä. Siksi tavalliset siviilit kärsivät terrorismista kaksin verroin, sanoo Norjan pakolaisneuvosto (NRC) tuoreessa tutkimuksessaan.

Tutkimuksessa selvitetään terrorismin vastaisen toiminnan vaikutuksia avustustyöhön. Sitä varten tehtiin kenttätutkimusta Nigeriassa, Somaliassa ja Irakissa.

”Meidän kaikkien on estettävä kaikki terrorismin muodot. Mutta liian usein lainsäädäntö, jonka tarkoituksena on taistella terrorismia vastaan, tekee avun toimittamisesta sekä terrorin uhrien suojelemisesta vaikeampaa ja vaarallisempaa”, sanoo NRC:n pääsihteeri Jan Egeland tiedotteessa.

Avustusjärjestöt neuvottelevat avun perille toimittamisesta periaatteessa kaikkien konfliktin osapuolten kanssa varmistaakseen avun puolueettomuuden. Tutkimuksen mukaan valtioiden mutkikas terrorismin vastainen lainsäädäntö ja avunantajamaiden ohjeistus kuitenkin vaikeuttavat tilannetta, sillä niiden takia järjestöt joutuvat usein välttelemään terroristien hallussa olevia alueita eivätkä voi neuvotella näiden kanssa humanitaarisen avun toimittamisesta.

Esimerkiksi Koillis-Nigeriassa tiettyjen alueiden ihmiset eivät ole saaneet hätäapua, koska humanitaariset järjestöt ovat välittäneet apua vain hallituksen kontrolloimille alueille, tutkimuksessa kerrotaan. Toisinaan järjestöt jopa ”sensuroivat” itse omaa toimintaansa, koska avunantajien ja eri valtioiden terrorismilainsäädäntö on liian mutkikasta.

Myös esimerkiksi monet pankit kieltäytyvät toimimasta tietyillä alueilla, mistä seuraa, etteivät järjestöt pysty siirtämään rahaa toiminta-alueilleen vaan joutuvat turvautumaan esimerkiksi käteiseen.

Tilanne ei NRC:n mukaan juurikaan ole muuttunut sitten vuoden 2013, jolloin raportti viimeksi julkistettiin. Se toivoo aiheesta avoimempia keskusteluja ja avustusjärjestöille selkeämpiä ohjeita.

”Lainsäätäjien pitää tietää, että heidän lakinsa voivat vahingoittaa terrorismin uhreja toiseen kertaan estämällä meitä auttamasta heitä”, Egeland toteaa.

avustustyökatastrofiapulakikonfliktiterrorismiturvallisuus

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Poika istuu kynä ja lehtiö kädessä pieni taskuradio korvallaan.

Koronavirus on vauhdittanut etäoppimista myös kehittyvissä maissa – Moni kuitenkin putosi kyydistä, eivätkä kaikki pääse enää takaisin

Noin 1,6 miljardia opiskelijaa ja koululaista joutui keväällä jäämään pois koulusta koronaviruksen takia. Esimerkiksi Kenia ja Uganda käärivät hihansa digi- ja etäopetuksen lisäämiseksi, mutta nyt pelkona on eriarvoisuuden kasvu. ”Jo valmiiksi jäljessä olevat jäävät vielä enemmän jälkeen”, sanoo Fingon asiantuntija Peter Njuguna.
Nainen puolilähikuvassa mainoksen edessä.

”Rahoituslaitokset eivät ottaneet minua vakavasti” – Naisyrittäjien arki on hankalaa, ja koronavirus vaikeuttaa sitä entisestään

Keniassa naisyrittäjät kärsivät luotonsaantivaikeuksista ja vähättelystä. Irene Omari omistaa yhden Kisumun suurimmista brändäysyhtiöistä. Koronan vuoksi bisneksellä menee nyt huonommin kuin koskaan. Vaikeuksia on kuitenkin ollut jo aiemmin. ”Naisen on hyvin vaikea vetää yritystä. Aluksi en edes saanut luottoa”, hän kertoo.
Mies puolilähikuvassa mikrofonin takana.

Köyhyys ei ole vähentynyt niin paljon kuin väitetään, ja keinot sen kitkemiseksi ovat vääriä, sanoo YK-asiantuntija – ”Vaarallisen omahyväistä”

YK:n väistyvä erityisasiantuntija Philip Alston suomii loppuraportissaan maailman johtajia ”itsensä onnittelemisesta” köyhyyden vastaisessa taistelussa, sillä köyhyyden väheneminen johtuu pitkälti Kiinasta. Myöskään kestävän kehityksen tavoitteita ei saavuteta, hän sanoo.
Vaaleansiniset kumihansikkaat tiskialtaan reunalla.

Afrikkalaistaustaiset kotiapulaiset kärsivät ihmiskaupasta Lähi-idässä – Koronaviruksen vuoksi moni on nyt loukussa

Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan maissa työskentelee joukoittain afrikkalaisnaisia kotiapulaisina surkeassa asemassa. Heidän oikeuksiensa puolustaminen ei saa jäädä koronaviruksen aiheuttaman globaalin talouskriisin varjoon, kirjoittaa Salaado Qasim.
Kaakaohedelmiä puussa, taka-alalla puita ja pensaita.

Nestlé lopettaa Reilun kaupan KitKat-suklaan valmistuksen – Häviäjinä 27 000 köyhää pienviljelijää, sanoo järjestö

Nestlé siirtyy käyttämään KitKat-suklaan valmistuksessa Rainforest Alliance -sertifioitua suklaata. Muutos tulee huonoon aikaan, sillä sekä koronavirus että ilmastonmuutos vaikeuttavat köyhien kaakaonviljelijöiden elämää jo valmiiksi.