Uutiset

Tutkimus: Siviilit maksavat terrorismista kahteen kertaan

Norjan pakolaisneuvoston mukaan siviilit kärsivät terroristien hyökkäyksistä mutta myös terrorismin vastaisista toimista, sillä avustusjärjestöt joutuvat sen vuoksi rajoittamaan toimintaansa.
Pakolaisia
Terrorismin uhrit voivat joutua kärsimään myös terrorismin vastaisista toimista, selviää tutkimuksesta. Kuvassa Nigeriasta Boko Haramia paenneita pakolaisia Nigerissä vuonna 2014. (Kuva: Anouk Delafortrie / EC/ECHO / CC BY-NC-ND 2.0)

Terrorismin vastaiset toimet estävät avustusjärjestöjä usein tavoittamasta apua tarvitsevia ihmisiä. Siksi tavalliset siviilit kärsivät terrorismista kaksin verroin, sanoo Norjan pakolaisneuvosto (NRC) tuoreessa tutkimuksessaan.

Tutkimuksessa selvitetään terrorismin vastaisen toiminnan vaikutuksia avustustyöhön. Sitä varten tehtiin kenttätutkimusta Nigeriassa, Somaliassa ja Irakissa.

”Meidän kaikkien on estettävä kaikki terrorismin muodot. Mutta liian usein lainsäädäntö, jonka tarkoituksena on taistella terrorismia vastaan, tekee avun toimittamisesta sekä terrorin uhrien suojelemisesta vaikeampaa ja vaarallisempaa”, sanoo NRC:n pääsihteeri Jan Egeland tiedotteessa.

Avustusjärjestöt neuvottelevat avun perille toimittamisesta periaatteessa kaikkien konfliktin osapuolten kanssa varmistaakseen avun puolueettomuuden. Tutkimuksen mukaan valtioiden mutkikas terrorismin vastainen lainsäädäntö ja avunantajamaiden ohjeistus kuitenkin vaikeuttavat tilannetta, sillä niiden takia järjestöt joutuvat usein välttelemään terroristien hallussa olevia alueita eivätkä voi neuvotella näiden kanssa humanitaarisen avun toimittamisesta.

Esimerkiksi Koillis-Nigeriassa tiettyjen alueiden ihmiset eivät ole saaneet hätäapua, koska humanitaariset järjestöt ovat välittäneet apua vain hallituksen kontrolloimille alueille, tutkimuksessa kerrotaan. Toisinaan järjestöt jopa ”sensuroivat” itse omaa toimintaansa, koska avunantajien ja eri valtioiden terrorismilainsäädäntö on liian mutkikasta.

Myös esimerkiksi monet pankit kieltäytyvät toimimasta tietyillä alueilla, mistä seuraa, etteivät järjestöt pysty siirtämään rahaa toiminta-alueilleen vaan joutuvat turvautumaan esimerkiksi käteiseen.

Tilanne ei NRC:n mukaan juurikaan ole muuttunut sitten vuoden 2013, jolloin raportti viimeksi julkistettiin. Se toivoo aiheesta avoimempia keskusteluja ja avustusjärjestöille selkeämpiä ohjeita.

”Lainsäätäjien pitää tietää, että heidän lakinsa voivat vahingoittaa terrorismin uhreja toiseen kertaan estämällä meitä auttamasta heitä”, Egeland toteaa.

avustustyökatastrofiapulakikonfliktiterrorismiturvallisuus

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Suomalainen sairaanhoitaja Hanna Majanen Bangladeshissa, lisäksi kuvassa nainen hengityssuojan kanssa

Suomalaisia kaivataan nyt auttajiksi maailman kriisialueille – Lääkärit ilman rajoja perusti toimiston Suomeen

Maailman kriisien kärjistyminen on saanut kansainvälisen Lääkärit ilman rajoja -järjestön perustamaan toimiston myös Suomeen. Sairaanhoitaja Hanna Majanen on työskennellyt järjestön riveissä yli kymmenen vuotta ja suosittelee työtä etenkin stressiä pelkäämättömille.
Lehmiä laitumella

Tutkimus: Viisi suurinta liha- ja maitoyritystä tuottaa enemmän päästöjä kuin suurimmat öljyfirmat

Fossiiliset polttoaineet ovat usein syytettyjen penkillä, kun puhutaan kasvihuonekaasupäästöjen tuottamisesta. Tuore tutkimus kehottaa kääntämään katseet myös liha- ja maitoteollisuuteen.
Etiopian lippuja

Yli 820 000 paennut taisteluita Etiopiassa – ”kriisi on täysin poissa kansainvälisen yhteisön tutkalta”

Keväällä ja kesällä kiihtyneet etnisten ryhmien väliset kahakat Etelä-Etiopiassa ovat pakottaneet sadat tuhannet ihmiset kodeistaan. Lähestyvä sadekausi tekee tilanteesta vieläkin vaikeamman, varoittavat avustusjärjestöt.
Unkarin ulkoministeri Péter Szijjártó

Unkari vetäytyy kansainvälisestä siirtolaisuussopimuksesta

Joulukuussa hyväksyttävä sopimus on Unkarin mukaan ”terveen järjen vastainen”. Yhdysvaltoja ja Unkaria lukuun ottamatta kaikki muut YK-maat ovat hyväksyneet sopimuksen.