Uutiset Ympäristö

Tutkimus: Saasteet alentavat lasten syntymäpainoa

Pekingin olympialaisten aikaan syntyi painavampia lapsia, koska saastemäärät olivat pienemmät.
(Kuva: Jens Schott Knudsen / cc 2.0)

Ilmansaasteilla on vakavia vaikutuksia terveyteen, mutta tuoreen tutkimuksen mukaan ne voivat vaikuttaa myös lasten syntymäpainoon. Yhdysvaltalais-kiinalaisessa tutkimuksessa havaittiin, että lapset, jotka syntyivät Pekingin olympialaisten jälkeen vuonna 2008, olivat painavampia kuin vuosina 2007 ja 2009 syntyneet lapset. Syyksi arvellaan sitä, että Kiina vähensi saastemääriä olympialaisten aikaan.

Pekingin ilmanlaatu on pahamaineisen huono, mutta olympialaisten aikaan Kiina rajoitti autojen käyttöä, sulki tehtaita, pysäytti rakennusprojekteja ja kylvi taivaalle pilviä sateen aiheuttamiseksi. Seurauksena esimerkiksi rikkidioksidipitoisuus väheni 60 prosenttia ja hiilimonoksidipitoisuus 48 prosenttia.

Tutkimuksessa vertailtiin naisia, jotka olivat kahdeksannella kuukaudella raskaana Pekingin olympialaisten aikaan vuonna 2008, naisiin, jotka olivat kahdeksannella kuukaudella vuotta ennen ja jälkeen. Tulosten mukaan vuonna 2008 syntyneiden lasten syntymäpaino oli keskimäärin 23 grammaa suurempi kuin vuosina 2007 ja 2009 syntyneiden.

"Pekingin saastuminen on erityisen huomionarvoista, mutta monissa muissa kaupungeissa on samanlaisia ilmanlaatuongelmia. Tutkimus osoittaa, että saasteiden vähentäminen vain pieneksikin ajaksi voi vaikuttaa myönteisesti kansanterveyteen", toteaa yksi tutkimuksen kirjoittajista, Jungfeng Zhang.

Raskauden loppuvaiheen tiedetään olevan tärkeää aikaa sikiön kasvun kannalta, mutta sitä, miksi saasteet vaikuttavat kasvuun, ei täysin tiedetä. Tutkijoiden mukaan siihen saattavat liittyä esimerkiksi tulehdukset, istukan toiminta ja ravintoaineiden saanti.

Ympäristö lapsetterveyssaastuminen Kiina

Lue myös

Joukko miehiä veneessä joella

Kalastajat elvyttävät delfiinikantoja Bangladeshissa – ”Delfiinien suojelu on myös kalastuksen suojelua”

Sundarbansin mangrovemetsän joissa ja kanavissa elää uhanalaisia delfiinejä, jotka sotkeutuvat helposti kalastajien verkkoihin. Nyt suojelutiimit valistavat kalastajia, jotta nämä eivät heittäisi verkkojaan suojelualueiden vesiin. Se on saanut delfiinien määrän nousuun.
Tony Rinaudo käsittelee puun alkua

”Hullu valkoinen viljelijä” Tony Rinaudo epäonnistui Nigerin metsityksessä mutta sai sitten idean – Nyt maassa on 200 miljoonaa puuta lisää

Australialainen Tony Rinaudo kehitti nigeriläisviljelijöiden kanssa menetelmän, jonka avulla kuivillakin alueilla voidaan elvyttää puita ilman istutusta. Menetelmää käytetään yli 20:ssä Afrikan maassa, ja potentiaalia olisi levitä myös laajemmalle. ”Luonto kyllä parantaa itse itsensä, jos sen antaa tehdä niin”, Suomessa vieraillut Rinaudo sanoo.
Kylätie, rakennuksia ja taustalla metsää

Paikallisyhteisöt pysäyttivät metsäkadon Nepalissa

Metsäpeitto on kasvanut Nepalissa viime vuosina toisin kuin monissa muissa kehittyvissä maissa. Syynä pidetään muun muassa politiikan muutosta: kun metsäalueet luovutettiin paikallisten yhteisöjen valvottaviksi, nämä alkoivat käyttää niitä kestävästi.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nuori mies istuu sohvalla, taustalla punainen seinä

Yksin tulleiden alaikäisten perheenyhdistämisestä on tehty Suomessa poikkeuksellisen vaikeaa – ”Kotoutuisin sata kertaa paremmin, jos he olisivat täällä”

Perheenyhdistäminen on Suomessa esimerkiksi Ruotsiin ja Norjaan verrattuna niin vaikeaa, ettei moni edes yritä. Esimerkiksi afganistanilaisia hakijoita rajoittaa sääntö, jonka mukaan heidän pitää jättää hakemuksensa Intiassa. Opiskelijat Shayegh Adeli ja Ali Nazari uskovat, että he menestyisivät paremmin, jos perhe olisi tukemassa.
Istuvia ja seisovia mielenosoittajia Zimbabwessa

Zimbabwe syyttää talouskriisistään pakotteita, mutta todellinen syy on korruptio, sanovat asiantuntijat

Vain Venezuelassa on pahempi inflaatio kuin Zimbabwessa. Maan viranomaiset syyttävä taloustilanteesta kansainvälisiä talouspakotteita. Monien asiantuntijoiden mukaan tärkein syy on kuitenkin kaikkialla rehottava korruptio ja huono hallinto.
Tyttöjä urheiluasuissa

Maailman yleisin ihmisoikeussopimus täyttää 30 vuotta – Järjestöt vaativat lisäponnisteluja lasten oikeuksien toteuttamiseksi

Lapsen oikeuksien sopimuksen olemassaolon aikana esimerkiksi alle 5-vuotiaiden kuolleisuus on vähentynyt 60 prosenttia. Samaan aikaan kehitys monilla alueilla on hidastunut, varoittavat lapsijärjestöt.
Myanmarin rohingya-naisia Cox's Bazarin pakolaisleirillä

Myös kansainvälinen rikostuomioistuin ryhtyy tutkimaan Myanmarin rohingyoihin kohdistuneita julmuuksia

Myanmar ei ole kansainvälisen rikostuomioistuimen jäsen, mutta tuomioistuin päätti tutkia niitä rikoksia, jotka ovat tapahtuneet Myanmarin ja Bangladeshin rajalla. Aiemmin tällä viikolla Gambia vei Myanmarin YK:n alaisen kansainvälisen tuomioistuimen eteen kansanmurhan vastaisen sopimuksen rikkomisesta.