Uutiset Ympäristö

Tutkimus: Saasteet alentavat lasten syntymäpainoa

Pekingin olympialaisten aikaan syntyi painavampia lapsia, koska saastemäärät olivat pienemmät.
(Kuva: Jens Schott Knudsen / cc 2.0)

Ilmansaasteilla on vakavia vaikutuksia terveyteen, mutta tuoreen tutkimuksen mukaan ne voivat vaikuttaa myös lasten syntymäpainoon. Yhdysvaltalais-kiinalaisessa tutkimuksessa havaittiin, että lapset, jotka syntyivät Pekingin olympialaisten jälkeen vuonna 2008, olivat painavampia kuin vuosina 2007 ja 2009 syntyneet lapset. Syyksi arvellaan sitä, että Kiina vähensi saastemääriä olympialaisten aikaan.

Pekingin ilmanlaatu on pahamaineisen huono, mutta olympialaisten aikaan Kiina rajoitti autojen käyttöä, sulki tehtaita, pysäytti rakennusprojekteja ja kylvi taivaalle pilviä sateen aiheuttamiseksi. Seurauksena esimerkiksi rikkidioksidipitoisuus väheni 60 prosenttia ja hiilimonoksidipitoisuus 48 prosenttia.

Tutkimuksessa vertailtiin naisia, jotka olivat kahdeksannella kuukaudella raskaana Pekingin olympialaisten aikaan vuonna 2008, naisiin, jotka olivat kahdeksannella kuukaudella vuotta ennen ja jälkeen. Tulosten mukaan vuonna 2008 syntyneiden lasten syntymäpaino oli keskimäärin 23 grammaa suurempi kuin vuosina 2007 ja 2009 syntyneiden.

"Pekingin saastuminen on erityisen huomionarvoista, mutta monissa muissa kaupungeissa on samanlaisia ilmanlaatuongelmia. Tutkimus osoittaa, että saasteiden vähentäminen vain pieneksikin ajaksi voi vaikuttaa myönteisesti kansanterveyteen", toteaa yksi tutkimuksen kirjoittajista, Jungfeng Zhang.

Raskauden loppuvaiheen tiedetään olevan tärkeää aikaa sikiön kasvun kannalta, mutta sitä, miksi saasteet vaikuttavat kasvuun, ei täysin tiedetä. Tutkijoiden mukaan siihen saattavat liittyä esimerkiksi tulehdukset, istukan toiminta ja ravintoaineiden saanti.

Ympäristö lapsetterveyssaastuminen Kiina

Lue myös

Vedenalainen kuva Isosta valliriutasta

Australiassa halutaan pelastaa Iso valliriutta tekemällä siitä maan kansalainen

Ilmastonmuutos ja saasteet uhkaavat Unescon maailmanperintökohteisiin kuuluvaa valliriuttaa. Some-yhtiön mukaan kansalaisuus takaisi sille oikeuden elämään.
Mehiläinen keltaisessa kukassa

Raportti: Miljoonaa eläin- ja kasvilajia uhkaa sukupuutto – Määrä on suurempi kuin koskaan ihmisen historian aikana

Hallitustenvälinen luontopaneeli IPBES on julkaissut historiallisen laajan katsauksen maapallon monimuotoisuuden tilasta. Sen mukaan ihmisen toiminta ihmisen toiminta on muokannut merkittävästi kolmea neljäsosaa maapinta-alasta ja noin kahta kolmasosaa meriympäristöstä. Seuraukset voivat olla tuhoisat.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Ahmed Hadji sohvalla Kirkon Ulkomaanavun tiloissa

Ugandalainen Ahmed Hadji selvisi hengissä terrori-iskusta ja ryhtyi ehkäisemään radikalisoitumista – ”Monella ei ole uskonnosta riittävästi tietoa”

Ääriliike al-Shabaab houkuttelee nuoria Ugandassa, jossa on maailman nuorimpiin kuuluva väestö ja vain vähän työpaikkoja. Nuorisojärjestöä johtavan Ahmed Hadjin mukaan nuoret tarvitsevat töitä ja tarkoituksen elämälleen. Valtio näkee nuoret kuitenkin uhkana.
Muovipressuilla peitetty asumus ja pyykkejä kuivumassa

Väkivalta kärjistyy Burkina Fasossa, yli 200 000 paennut kodeistaan – YK: Humanitaarinen hätätila

Viime vuonna Malissa alkaneet levottomuudet ovat levinneet Burkina Fasoon ja maata uhkaa nyt paha ruokapula, YK:n elintarvikejärjestö FAO varoittaa.
Mies puhaltaa savua suustaan

Sota huumeita vastaan ei ole toiminut – Puoli miljoonaa ihmistä kuolee vuosittain käytön vuoksi

YK:n tuoreen tilaston mukaan 35 miljoonaa ihmistä maailmassa kärsii huumeriippuvuudesta. Kuolleisuuslukuja kasvattavat pätevän hoidon ja hoitopaikkojen puute.
Lasta rokotetaan

Raportti: Joka kymmenes lapsi jää ilman rokotteita – Rokotuskattavuuden kasvu pysähtynyt 2010-luvulla

Maailmassa 20 miljoonaa lasta, valtaosa kaikkein köyhimpiä, jää ilman rokotteiden antamaa suojaa, käy ilmi WHO:n ja Unicefin tuoreesta raportista. Samaan aikaan länsimaissa kasvava rokotevastaisuus on nostanut tuhkarokkotartuntojen määrän ennätyslukemiin Euroopassa.