Uutiset Vesi ja sanitaatio

Tutkimus: Pulloveden ympäristövaikutukset voivat olla jopa 3 500 kertaa suuremmat kuin hanaveden

Barcelonassa tehdyn tutkimuksen mukaan hanavesi on pullovettä parempi vaihtoehto, kun tarkastellaan ympäristö- ja terveysvaikutuksia yhdessä.
Muovisia vesipulloja yläviistosta kuvattuna.
Pullovedenkulutus on kasvanut ympäri maailman viime vuosina. (Kuva: Quinn Dombrowski / CC BY-SA 2.0)

Jos kuluttaja haluaa vaalia sekä terveyttään että ympäristöä, hanavesi on pullovettä parempi vaihtoehto, summaa tuore tutkimus.

Espanjalaisen tutkimuslaitoksen Barcelona Institute for Global Healthin tekemässä tutkimuksessa vertailtiin pulloveden, hanaveden ja suodatetun hanaveden yhdistettyjä ympäristö- ja terveysvaikutuksia Barcelonassa, jossa ainakin 60 prosenttia ihmisistä käyttää pullovettä pääasiallisena juomaveden lähteenään.

Tutkimuksen mukaan mikäli koko Barcelonan väestö päättäisi siirtyä käyttämään pullovettä, vaikutukset ekosysteemeihin olisivat noin 1 400 kertaa suuremmat ja vaikutukset raaka-ainetuotantoon noin 3 500 kertaa suuremmat verrattuna siihen, että koko väestö käyttäisi hanavettä.

Pulloveteen siirtyminen kokonaan johtaisi keskimäärin 1,43 eliölajin menetykseen vuosittain sekä 83,9 miljoonan dollarin (71 miljoonaa euroa) kustannuksiin vuodessa.

”Tulokset osoittavat, että kun otetaan huomioon sekä ympäristö- että terveysvaikutukset, hanavesi on parempi vaihtoehto kuin pullovesi, koska pullovesi aiheuttaa laajempia vaikutuksia”, sanoo tutkija Cathryn Tonne tiedotteessa.

Pulloveden kulutus on kasvanut maailmanlaajuisesti viime vuosina. Sen uskotaan liittyvän esimerkiksi ihmisten arvioihin hanaveden riskeistä, mausta ja hajusta sekä pullovesiyritysten markkinointiin.

Esimerkiksi Barcelonassa hanaveden laatu on parantunut, mutta käyttö ei ole lisääntynyt. Yksi syy saattaa olla kuluttajien pelko kemikaalijäänteistä hanavedessä.

”Vaikka on totta, että hanavedessä voi olla desinfiointiprosessin seurauksena trihalometaaneja ja ne on liitetty virtsarakon syöpään, tutkimuksemme osoittaa, että veden korkean laadun vuoksi terveysriski on pieni, etenkin, kun otetaan huomioon pulloveden kokonaisvaikutukset”, sanoo tutkija Cristina Villanueva tiedotteessa.

Tutkimuksen mukaan kemikaalijäänteitä voi myös vähentää suodattamalla hanavettä. Vedensuodattimien ympäristövaikutukset ovat pienemmät kuin pulloveden.

Tutkimus julkaistiin Science of the Total Environment -lehdessä.

Vesi ja sanitaatioYmpäristö vesi ja viemäröintiterveysympäristö Espanja

Lue myös

Vettä virtaamassa putkesta.

Vesiköyhyys on seurausta poliittisista ratkaisuista

Köyhät maksavat vedestään usein rikkaita enemmän. Jos myös varakkaat maksaisivat vedestään ja viemäröinnistään reilun hinnan, voitaisin hillitä veden tuhlausta ja sijoittaa kerätty raha parempiin vesipalveluihin, kirjoittaa Sanitation and Water for Allin toimitusjohtaja Catarina de Albuquerque.
Vesihana ulkona

Raportti: Yhä useammalla on puhdasta vettä ja kunnollinen vessa, mutta edistyksen pitäisi ainakin nelinkertaistua

Koronapandemian alussa kolmasosa ihmisistä ei voinut pestä käsiään vedellä ja saippualla. Tuoreen raportin mukaan köyhimmissä maissa edistyksen pitäisi jopa kymmenkertaistua, jotta vuonna 2030 kaikilla olisi puhdasta vettä ja sanitaatiopalvelut.
Mies suuren vesisäiliön vieressä.

Yksi ratkaisu vesipulaan: Meksikon pääkaupungissa asennetaan sadeveden keruujärjestelmiä

Mexico City on hyvää vauhtia matkalla tilanteeseen, jossa vettä ei riitä kaikille kaupungin 21 miljoonalle asukkaalle. Viime vuosina valtion tukiohjelman avulla on kuitenkin asennettu yli 20 000 sadeveden keräysjärjestelmää veden vähyydestä kärsiviin kaupunginosiin. Se lievittää paineita mutta ei ratkaise ongelmaa kokonaan.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Joukko naisia ja muutama mies istuu maassa osoittamassa mieltään naisten oikeuksien puolesta..

Pakistanin naiset pelkäävät kaduilla ja kodeissa – Härintä on yltynyt, mutta myös vastarinta voimistuu

Pakistanissa naisiin kohdistuu yhä enemmän väkivaltaa ja ahdistelua julkisilla paikoilla. Aktivisti Sheema Kermanin mukaan maa on parissa vuodessa taantunut monta sataa vuotta. Pääministeri Imran Khan vähättelee ongelmaa ja sysää syyn häirinnästä naisten niskoille.
Kasvonsa peittänyt mies ohittaa poliisin kadulla ja kantaa kahta autonrengasta.

”Korruptiosta puolet pois, niin elämä olisi siedettävää” – Irakissa äänestetään sunnuntaina parlamenttivaaleissa

Irakia kaksi vuotta sitten ravistellut protestiliike sai osan vaatimuksistaan läpi. Vaaleja aikaistettiin ja vaalilakia on uudistettu. Tutkija Mariette Hägglund ja kansanedustaja Hussein al-Taee eivät kuitenkaan usko vaalien tuovan suuria muutoksia.
Aikuisen käsi pitelee stetoskooppia pienen lapsen rintakehällä.

Koronapandemia on lisännyt tuberkuloosikuolemia – tautiin sairastuu vuosittain jopa 10 miljoonaa ihmistä

Kun terveydenhuollon voimavarat on keskitetty koronapandemian hoitoon, moni tuberkuloosiin sairastunut ihminen on jäänyt vaille diagnoosia ja hoitoa.
Kolme nuorta miestä istuu maassa ja leikkaa kaakaopuun hedelmiä.

Kaakaotiloilla käytetään edelleen paljon lapsityövoimaa

Sertifiointijärjestelmistä huolimatta alle 18-vuotiaiden osuus kaakaotilojen työläisistä on kasvanut. Norsunluurannikon kaakaoviljelijät aliarvioivat käyttämänsä lapsityövoiman määrää sertifikaatin menettämisen pelossa.
Suuri kivirakennus, jonka yllä pilviä.

Maailman köyhimpiin maihin kuuluvassa Tšadissa on odotettu vakaampia aikoja yli kuusi vuosikymmentä – Presidentin yllättävä kuolema luo sekä mahdollisuuksia että uhkakuvia

Tšadin presidentti kuoli viime keväänä yllättäen taistelukentällä. Maan jatkuva epävakauden kierre voi periaatteessa nyt katketa, mutta asiantuntijoiden mukaan seuraukset voivat olla arvaamattomat.

Luetuimmat

”Korruptiosta puolet pois, niin elämä olisi siedettävää” – Irakissa äänestetään sunnuntaina parlamenttivaaleissa
Raportti: Ilmastonmuutos on myös tasa-arvokysymys, mutta kansainvälisessä ilmastopolitiikassa tuijotetaan usein vain naisneuvottelijoiden määrää
Satelliittiteknologia auttaa Tyynenmeren saarivaltioita sopeutumaan myrskytuhoihin
Maailman köyhimpiin maihin kuuluvassa Tšadissa on odotettu vakaampia aikoja yli kuusi vuosikymmentä – Presidentin yllättävä kuolema luo sekä mahdollisuuksia että uhkakuvia
YK: Jemenin sodassa kuollut tai haavoittunut kahden vuoden aikana yli 2 600 lasta
Kaakaotiloilla käytetään edelleen paljon lapsityövoimaa
Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Rasismi on rakenteellinen ongelma, mutta Suomessa se nähdään usein vain yksittäisten ”pahisten” syntinä – Helsingin opetushenkilökunta saa nyt koulutusta antirasistisesta työotteesta
Populismi tuli Tansaniaan – Suosittu presidentti John Magufuli on pannut korruption kuriin, mutta media, järjestöt ja oppositio elävät pelossa
Sään ääri-ilmiöt ovat lisääntyneet jyrkästi 20 vuoden aikana, ja suurin selitys on ilmasto, sanoo tuore YK-raportti