Tutkimus: Pankit vähentäneet fossiilisten polttoaineiden rahoittamista | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tutkimus: Pankit vähentäneet fossiilisten polttoaineiden rahoittamista

Ympäristöjärjestöjen selvityksen mukaan maailman suurimmat pankit ovat vähentäneet yli viidenneksellä kaikkein vahingollisimpien fossiilisten polttoaineiden rahoittamista. Edistys on ollut kuitenkin liian hidasta ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi.

Öljynporausalus ja kajakkeja

Arktista öljynporausta vastaan protestoitiin Yhdysvalloissa vuonna 2015. Kuva: Backbone Campaign / CC BY 2.0.

Maailman suurimmat pankit ovat vähentäneet lainojen antamista kaikkein vahingollisimpien fossiilisten polttoaineiden tuotantoon. Siitä huolimatta ne tukevat fossiilisia polttoaineita yhä kymmenillä miljardeilla euroilla vuosittain samaan aikaan, kun ne vakuuttelevat tukevansa Pariisin ilmastosopimusta, kritisoidaan tuoreessa tutkimuksessa.

Kahdeksatta kertaa tehdyn tutkimuksen tekijöinä on kolmisenkymmentä ympäristöjärjestöä. Siinä tarkastellaan kaikkein tuhoisimpia fossiilisten polttoaineiden sektoreita ja niiden rahoitusta: öljyhiekkaa, arktista öljynporausta, syvänmeren öljynporausta, hiilikaivoksia, hiilivoimaa sekä nesteytetyn maakaasun vientiä.

Tutkimuksen mukaan vielä vuonna 2015 fossiilisten polttoaineiden rahoitus kasvoi edellisvuodesta, mutta viime vuonna pankkien myöntämä summa putosi 22 prosenttia 87 miljardiin dollariin eli noin 77 miljardiin euroon. Vaikka rahoituksen väheneminen on askel oikeaan suuntaan, siitä on luovuttava kokonaan, mikäli Pariisin sopimuksen tavoitteet halutaan saavuttaa, järjestöt toteavat.

Pariisin sopimuksen mukaan ilmaston lämpeneminen pyritään rajoittamaan alle kahteen asteeseen ja mieluiten alle 1,5 asteeseen verrattuna esiteolliseen aikaan.

Mukana tutkimuksessa oli 37 maailman suurimpiin kuuluvaa amerikkalaista, eurooppalaista, australialaista, kiinalaista ja japanilaista pankkia. Tutkimuksen mukaan Kiinan pankit rahoittavat yleisimmin hiilivoimaa, Euroopan pankit arktista öljynporausta, Yhdysvallat syvänmeren öljynporausta ja Kanadan öljyhiekkatuotantoa.

Suurimmat tutkittujen fossiilisten polttoaineiden rahoittajat ovat tutkimuksen mukaan kiinalaiset Bank of China ja China Construction Bank. Wall Streetin rahoittajista suurin on JPMorgan Chase, joka on yhä kasvattanut fossiilisten polttoaineiden rahoitusta.

”Yhtiöksi, joka julkaisee Pariisin ilmastosopimusta suosivia lausuntoja, se on epäonnistunut julkisesti ilmoitettujen tavoitteidensa saavuttamisessa”, toteaa ympäristöjärjestö Rainforest Action Networkin johtaja Lindsey Allen 30 ympäristöjärjestön tiedotteessa.

Kiinalaispankkien ja JPMorganin lisäksi listan kärkipäässä ovat esimerkiksi Royal Bank of Canada, Bank of America, brittiläiset HSBC ja Barclays sekä yhdysvaltalainen Citigroup.

Ympäristöongelmien aiheuttamisen lisäksi pankit syyllistyvät välillisesti myös ihmisoikeuksien polkemiseen, tutkimuksessa kerrotaan. Esimerkiksi nostetaan Yhdysvaltain Dakotan öljyputki, joka kulkisi alkuperäiskansojen mailla. Osa pankeista on jo vetänyt siltä rahoituksensa julkisen painostuksen vuoksi.

”Liike, joka vastustaa fossiilisten polttoaineiden projekteja, on kasvanut niin suureksi, että nämä investoinnit eivät ole ongelmallisia vain ihmisoikeus- ja ilmastonäkökulmasta, vaan ne ovat myös riskialttiita investointeja taloudellisesta näkökulmasta”, muistuttaa Oil Change International -järjestön kampanjajohtaja David Turnbull.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia