Uutiset Ilmastopolitiikka

Tutkimus: Pankit vähentäneet fossiilisten polttoaineiden rahoittamista

Ympäristöjärjestöjen selvityksen mukaan maailman suurimmat pankit ovat vähentäneet yli viidenneksellä kaikkein vahingollisimpien fossiilisten polttoaineiden rahoittamista. Edistys on ollut kuitenkin liian hidasta ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi.
Öljynporausalus ja kajakkeja
Arktista öljynporausta vastaan protestoitiin Yhdysvalloissa vuonna 2015. (Kuva: Backbone Campaign / CC BY 2.0)

Maailman suurimmat pankit ovat vähentäneet lainojen antamista kaikkein vahingollisimpien fossiilisten polttoaineiden tuotantoon. Siitä huolimatta ne tukevat fossiilisia polttoaineita yhä kymmenillä miljardeilla euroilla vuosittain samaan aikaan, kun ne vakuuttelevat tukevansa Pariisin ilmastosopimusta, kritisoidaan tuoreessa tutkimuksessa.

Kahdeksatta kertaa tehdyn tutkimuksen tekijöinä on kolmisenkymmentä ympäristöjärjestöä. Siinä tarkastellaan kaikkein tuhoisimpia fossiilisten polttoaineiden sektoreita ja niiden rahoitusta: öljyhiekkaa, arktista öljynporausta, syvänmeren öljynporausta, hiilikaivoksia, hiilivoimaa sekä nesteytetyn maakaasun vientiä.

Tutkimuksen mukaan vielä vuonna 2015 fossiilisten polttoaineiden rahoitus kasvoi edellisvuodesta, mutta viime vuonna pankkien myöntämä summa putosi 22 prosenttia 87 miljardiin dollariin eli noin 77 miljardiin euroon. Vaikka rahoituksen väheneminen on askel oikeaan suuntaan, siitä on luovuttava kokonaan, mikäli Pariisin sopimuksen tavoitteet halutaan saavuttaa, järjestöt toteavat.

Pariisin sopimuksen mukaan ilmaston lämpeneminen pyritään rajoittamaan alle kahteen asteeseen ja mieluiten alle 1,5 asteeseen verrattuna esiteolliseen aikaan.

Mukana tutkimuksessa oli 37 maailman suurimpiin kuuluvaa amerikkalaista, eurooppalaista, australialaista, kiinalaista ja japanilaista pankkia. Tutkimuksen mukaan Kiinan pankit rahoittavat yleisimmin hiilivoimaa, Euroopan pankit arktista öljynporausta, Yhdysvallat syvänmeren öljynporausta ja Kanadan öljyhiekkatuotantoa.

Suurimmat tutkittujen fossiilisten polttoaineiden rahoittajat ovat tutkimuksen mukaan kiinalaiset Bank of China ja China Construction Bank. Wall Streetin rahoittajista suurin on JPMorgan Chase, joka on yhä kasvattanut fossiilisten polttoaineiden rahoitusta.

”Yhtiöksi, joka julkaisee Pariisin ilmastosopimusta suosivia lausuntoja, se on epäonnistunut julkisesti ilmoitettujen tavoitteidensa saavuttamisessa”, toteaa ympäristöjärjestö Rainforest Action Networkin johtaja Lindsey Allen 30 ympäristöjärjestön tiedotteessa.

Kiinalaispankkien ja JPMorganin lisäksi listan kärkipäässä ovat esimerkiksi Royal Bank of Canada, Bank of America, brittiläiset HSBC ja Barclays sekä yhdysvaltalainen Citigroup.

Ympäristöongelmien aiheuttamisen lisäksi pankit syyllistyvät välillisesti myös ihmisoikeuksien polkemiseen, tutkimuksessa kerrotaan. Esimerkiksi nostetaan Yhdysvaltain Dakotan öljyputki, joka kulkisi alkuperäiskansojen mailla. Osa pankeista on jo vetänyt siltä rahoituksensa julkisen painostuksen vuoksi.

”Liike, joka vastustaa fossiilisten polttoaineiden projekteja, on kasvanut niin suureksi, että nämä investoinnit eivät ole ongelmallisia vain ihmisoikeus- ja ilmastonäkökulmasta, vaan ne ovat myös riskialttiita investointeja taloudellisesta näkökulmasta”, muistuttaa Oil Change International -järjestön kampanjajohtaja David Turnbull.

Ilmastopolitiikka talousluotto/investointirahoitusympäristöilmastonmuutos

Lue myös

Ihmisiä rivissä pöydän takana

Suomalaisjärjestöt: Madridin ilmastokokous loppui katastrofiin

Suuret saastuttajamaat asettivat politikoinnin ja fossiiliteollisuuden edut ihmisten ja luonnon hyvinvoinnin edelle, moittivat järjestöt. ”Erityisesti Australia, Brasilia, Intia, Kiina, Saudi-Arabia, Venäjä ja Yhdysvallat keskittivät tarmonsa päätösten jarruttamiseen”, sanoo WWF:n ilmastoasiantuntija Mia Rahunen.
Eu-lippuja ikkunanpokien takana

EU ottaa pian askeleen kohti hiilineutraaliutta – Suurimpia vastaanpanijoita ovat Tsekki, Unkari ja Puola

YK:n ilmastokokous on parhaillaan käynnissä Madridissa, mutta ensi viikolla järjestetään myös toinen tärkeä kokous, jossa Eurooppa-neuvoston on määrä sopia hiilineutraalista EU:sta. Suomella on puheenjohtajamaana tärkeä rooli.
Ilmastonmuutoksesta varoittava mainosteksti metrotunnelin seinällä

Madridin ilmastokokous alkaa – YK:n pääsihteeri vaatii kunnianhimoa ja muistuttaa toivosta

Madridin ilmastokokouksessa on määrä päättää muun muassa päästövähennyksiin liittyvistä markkinamekanismeista. YK:n pääsihteerin Antóno Guterresin mukaan maailmalla on yhä toivoa pysyä 1,5 asteen lämpenemisessä, mutta se vaatii lisää toimia.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Fight racism -kyltti rakennuksen edustalla

Podcast: Rasistinen nimittely vahingoittaa mielenterveyttä – ”Kuulemme sitä niin paljon, että luulemme sen olevan normaalia”, sanoo Fiona Musangamfura

63 prosenttia Suomen tummaihoisista on kokenut rasistista syrjintää. Se on tuttua Fiona Musangamfuralle, joka vei nimittelyn lopulta oikeuteen. Maahanmuuttajien terveysongelmista väitelleen Shadia Raskin mukaan terveyspalveluissa ei vielä ymmärretä syrjinnän terveysvaikutuksia. Kuuntele podcast!
Mustatukkainen nainen vihreässä paidassa ikkunan edessä

Podcast: ”Olen suomalainen kirjailija, joka kirjoittaa espanjaksi” – Roxana Crisólogo on julkaissut neljä runokirjaa, mutta ei voi hakea Suomen kirjailijaliiton jäsenyyttä

Suomessa muiden kuin suomeksi tai ruotsiksi kirjoittavien kirjailijoiden on vaikea saada tukea tai näkyvyyttä. Perulaissyntyinen runoilija Roxana Crisólogo perusti Sivuvalo-projektin, joka edistää maahanmuuttajakirjailijoiden asemaa Suomessa. Kuuntele podcast!
Kasvokuvia maalattuna valkoiseen seinään

Jemen pelkää koronavirusepidemiaa – ”Näissä oloissa on mahdotonta alkeellisimmallakaan tavalla suojautua tartunnalta”

Koronaviruksen vaikutusta on verrattu sotaan. Jemeniläisestä näkökulmasta rikkaat maat saavat nyt pienen vilahduksen siitä todellisuudesta, jossa maa on elänyt viimeiset viisi vuotta, kirjoittaa avustusjärjestö Oxfamin humanitaarinen työntekijä Abdul Mohammed.
Koululaisia pulpettien ääressä

Koronavirus on sulkenut suurimman osan maailman kouluista – Valmiiksi vaikeassa asemassa oleva kärsivät eniten

Koulujen sulkeminen vaikuttaa lähes 1,7 miljardin koululaiseen ja opiskelijaan. Koulutuksen lisäksi moni menettää myös kouluateriat.
Sininen muovipallo, jossa punaisia piikkejä

Koronavirus koettelee demokratiaa

Demokratian taantuminen vakiintuneissakin demokratioissa on ollut trendinä jo pidempään, ja koronaviruksen kaltainen kriisi voi osaltaan vauhdittaa kehitystä, kirjoittavat demokratiajärjestö Demon asiantuntijat Anna Juhola ja Jussi Kanner.

Tuoreimmat

Podcast: ”Olen suomalainen kirjailija, joka kirjoittaa espanjaksi” – Roxana Crisólogo on julkaissut neljä runokirjaa, mutta ei voi hakea Suomen kirjailijaliiton jäsenyyttä
Koronavirus on sulkenut suurimman osan maailman kouluista – Valmiiksi vaikeassa asemassa oleva kärsivät eniten
Tutkimus: Demokratiaa ei juuri käsitellä Euroopan opettajakoulutuksessa – Syynä on se, ettei demokratia ole aiemmin ollut uhattuna, sanoo lehtori Matti Rautiainen
Käsienpesu on tehokas tapa ehkäistä koronaa, mutta monille se ei ole mahdollista – Pakolaisapu aloitti hygieniakoulutukset Ugandan pakolaisasutusalueilla
Podcast: Rasistinen nimittely vahingoittaa mielenterveyttä – ”Kuulemme sitä niin paljon, että luulemme sen olevan normaalia”, sanoo Fiona Musangamfura
Kysely: Jemenin lapset kärsivät peloista ja masennuksesta – Koronavirus luo uusia uhkia
Liialliset sateet uhkaavat Pakistanin viljasatoa – ”Koko vuoden kylvökiertomme on mennyt sekaisin”
Hävikkiruokabisnes tuli jäädäkseen
Adolfo Vera ja Ahmad Hosseini ovat eri sukupolvien maahanmuuttajia Suomessa – ”Silloin juotiin aina kolme kuppia kahvia”
Naisten sukuelinten silpomien taustalla on sukupuolten epätasa-arvo, mutta edes vastustajat eivät aina ymmärrä sitä – Suomalainen väitöstutkimus peräänkuuluttaa juurisyihin puuttumista