Uutiset Siirtolaisuus ja pakolaisuus

Tutkimus: Pakolaiset eivät ole vain avun vastaanottajia – liiketoiminta pyörii Keniassa vilkkaana

Kenian Kakuman pakolaisleirillä 12 prosenttia pakolaisista määrittelee itsensä yrityksen omistajaksi. ”Meidän on muutettava ajattelutapa siitä, että pakolaiset istuvat leirillä eivätkä tee muuta kuin vastaanottavat apua”, sanoo YK:n pakolaisohjelman UNHCR:n edustaja Raouf Mazou.
Pakolaisleirin telttoja
Bisnes pyörii Kakuman pakolaisleirillä hyvin, käy ilmi tuoreesta tutkimuksesta. (Kuva: Center for Victims of Torture / CC BY-NC-ND 2.0)

Pakolaiset osallistuvat ahkerasti liiketoimintaan Keniassa, käy ilmi YK:n pakolaisjärjestön (UNHCR) ja Maailmanpankin yksityisen sektorin sijoituselimen IFC:n tuoreesta tutkimuksesta (pdf). 

Tutkimus tehtiin Kenian Kakuman pakolaisleirillä, jolla eli tutkimusaikaan 165 000 ihmistä ja nykyisin yli 180 000 ihmistä. He ovat paenneet Keniaan 19 maasta.

Tutkimuksen mukaan leirillä toimii yli 2 000 pienyritystä ja 12 prosenttia pakolaisista pitää itseään yrityksen omistajana. Pakolaiset tukevat myös paikallista yhteisöä muun muassa työllistämällä paikallisia sekä ostamalla näiltä hyödykkeitä, kuten karjaa ja puuta, tutkimuksessa kerrotaan.

Tulokset ovat positiivisia, sillä saapuessaan monilla pakolaisilla ei ole mukanaan juuri muuta kuin päällään olevat vaatteet. Heidän liiketoiminnalleen myös asetetaan Keniassa rajoitteita, UNHCR huomauttaa tiedotteessaan

”Meidän on muutettava ajattelutapa siitä, että pakolaiset vain istuvat leirillä eivätkä tee muuta kuin vastaanottavat apua. Monet heistä pyörittävät itse asiassa liiketoimintaa ja luovat työpaikkoja muille. --- Yksityinen sektori nähdään usein ulkoa tulevana asiana, mutta useimmiten se rakentuu ihmisille, jotka tekevät sitä, mitä osaavat parhaiten”, toteaa UNHCR:n Kenian-edustaja Raouf Mazou.

IFC ja UNHCR toivovat, että tutkimus lisäisi yksityisen sektorin tietoisuutta Kakumasta mahdollisena markkina-alueena. Leirille kaivattaisiin investointeja esimerkiksi televiestinnän, terveyspalveluiden, koulutuksen, asumisen ja sähköntuotannon aloille.

”Konfliktit, väkivalta ja vaino ajavat enemmän ihmisiä kodeistaan kuin koskaan sitten toisen maailmansodan. Hallituksen apu haasteen taltuttamiseksi on rajallista. Yksityisen sektorin investoinnit voisivat vaikuttaa merkittävästi luomalla pakolaisille työpaikkoja ja mahdollisuuksia”, huomauttaa IFC:n pääjohtaja Philippe Le Houérou.

Keniassa elää lähes puoli miljoonaa pakolaista, jotka ovat saapuneet pääosin Somaliasta ja Etelä-Sudanista. Maa on aika ajoin uhannut sulkea suurimman pakolaisleirinsä Dadaabin mutta toistaiseksi jätätnyt sen tekemättä.

Siirtolaisuus ja pakolaisuus pakolaisettalousliiketoiminta Kenia

Lue myös

Seinämaalaus, jossa ihmisten kuvia.

Uudet pakolaistilastot: Pakenemaan joutuneiden määrä on melkein kaksinkertaistunut vuosikymmenessä

Maailmassa oli viime vuonna ennätykselliset 79,5 miljoonaa ihmistä, jotka ovat joutuneet pakenemaan kodeistaan. Samaan aikaan pakolaisuus ilmiönä on pitkittynyt, sanoo YK:n pakolaisjärjestö UNHCR.
Kaksi naista välissään pieni poika.

Koronaviruksen aiheuttama pelko kiristää pinnaa pakolaisleireillä Libanonissa – Äidit huolissaan mielenterveysongelmien kasvusta

Kun palestiinalaisäidit kirjoittivat karanteenikokemuksistaan sosiaalityöntekijöille, esille nousi huoli omasta mielenterveydestä. Libanonissa sijaitsevassa, neliökilometrin kokoisessa Ein El Hilwen pakolaisleirissä mielenterveysongelmat olivat yleisiä jo ennen koronaviruskriisiä. Yksi syy ovat äärimmäisen ahtaat asuinolot.
Joukko miehiä istumassa tuoleilla riveissä, osa kumartuneina.

Palautettujen siirtolaisten pelätään levittävän koronavirusta Keski-Amerikassa – Yhdysvallat ja Meksiko ovat karkottaneet siirtolaisia ilman testejä

Maailman pahin korona-alue, Yhdysvallat, ja siirtolaisten läpikulkumaa Meksiko ovat alkuvuodesta passittaneet tuhansia keskiamerikkalaisia kotiin testaamatta näitä. Esimerkiksi Guatemalassa jopa puolet tartunnoista on Yhdysvalloista karkotetuilla.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Poika istuu kynä ja lehtiö kädessä pieni taskuradio korvallaan.

Koronavirus on vauhdittanut etäoppimista myös kehittyvissä maissa – Moni kuitenkin putosi kyydistä, eivätkä kaikki pääse enää takaisin

Noin 1,6 miljardia opiskelijaa ja koululaista joutui keväällä jäämään pois koulusta koronaviruksen takia. Esimerkiksi Kenia ja Uganda käärivät hihansa digi- ja etäopetuksen lisäämiseksi, mutta nyt pelkona on eriarvoisuuden kasvu. ”Jo valmiiksi jäljessä olevat jäävät vielä enemmän jälkeen”, sanoo Fingon asiantuntija Peter Njuguna.
Nainen puolilähikuvassa mainoksen edessä.

”Rahoituslaitokset eivät ottaneet minua vakavasti” – Naisyrittäjien arki on hankalaa, ja koronavirus vaikeuttaa sitä entisestään

Keniassa naisyrittäjät kärsivät luotonsaantivaikeuksista ja vähättelystä. Irene Omari omistaa yhden Kisumun suurimmista brändäysyhtiöistä. Koronan vuoksi bisneksellä menee nyt huonommin kuin koskaan. Vaikeuksia on kuitenkin ollut jo aiemmin. ”Naisen on hyvin vaikea vetää yritystä. Aluksi en edes saanut luottoa”, hän kertoo.
Mies puolilähikuvassa mikrofonin takana.

Köyhyys ei ole vähentynyt niin paljon kuin väitetään, ja keinot sen kitkemiseksi ovat vääriä, sanoo YK-asiantuntija – ”Vaarallisen omahyväistä”

YK:n väistyvä erityisasiantuntija Philip Alston suomii loppuraportissaan maailman johtajia ”itsensä onnittelemisesta” köyhyyden vastaisessa taistelussa, sillä köyhyyden väheneminen johtuu pitkälti Kiinasta. Myöskään kestävän kehityksen tavoitteita ei saavuteta, hän sanoo.
Vaaleansiniset kumihansikkaat tiskialtaan reunalla.

Afrikkalaistaustaiset kotiapulaiset kärsivät ihmiskaupasta Lähi-idässä – Koronaviruksen vuoksi moni on nyt loukussa

Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan maissa työskentelee joukoittain afrikkalaisnaisia kotiapulaisina surkeassa asemassa. Heidän oikeuksiensa puolustaminen ei saa jäädä koronaviruksen aiheuttaman globaalin talouskriisin varjoon, kirjoittaa Salaado Qasim.
Kaakaohedelmiä puussa, taka-alalla puita ja pensaita.

Nestlé lopettaa Reilun kaupan KitKat-suklaan valmistuksen – Häviäjinä 27 000 köyhää pienviljelijää, sanoo järjestö

Nestlé siirtyy käyttämään KitKat-suklaan valmistuksessa Rainforest Alliance -sertifioitua suklaata. Muutos tulee huonoon aikaan, sillä sekä koronavirus että ilmastonmuutos vaikeuttavat köyhien kaakaonviljelijöiden elämää jo valmiiksi.