Tutkimus: Miehiin kohdistuva seksuaalinen väkivalta yleistä Keski-Afrikan tasavallassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tutkimus: Miehiin kohdistuva seksuaalinen väkivalta yleistä Keski-Afrikan tasavallassa

Usein oletetaan, että vain tytöt ja naiset joutuvat seksuaalisen väkivallan kohteiksi konflikteissa. Tutkijat havaitsivat, että Keski-Afrikan tasavallassa myös miehet joutuvat raiskausten kohteiksi, ja häpeän vuoksi useimmat tapaukset jäävät piiloon.

Keski-Afrikan tasavallan pakolaisia Kamerunissa

Keski-Afrikan tasavallan pakolaisia Kamerunissa vuonna 2014. Tuoreen tutkimuksen mukaan myös pojat ja miehet ovat joutuneet seksuaalisen väkivallan kohteiksi. Kuva: Thomas Dehermann-Roy / EC/ECHO / CC BY-NC-ND 2.0.

Miehet ja pojat ovat joutuneet aseellisten ryhmien seksuaalisen väkivallan kohteeksi Keski-Afrikan tasavallan konfliktissa, selviää tuoreesta tutkimuksesta.

Tarkkoja lukuja on vaikea arvioida, mutta yhdysvaltalaisten tutkimuslaitosten Williams Instituten ja Kalifornian yliopiston oikeustieteen laitoksen tutkijoiden mukaan miehiin ja poikiin kohdistuvassa seksuaalisessa, väkivallassa on olemassa selvästi havaittava kaava.

”Seksuaalinen väkivalta miehiä ja poikia kohtaan on vakava sokea piste Keski-Afrikan tasavallassa. Monet suojeluasiantuntijat ja humanitaaristen palveluiden tarjoajat olettavat, että seksuaalinen väkivalta vaikuttaa vain naisiin ja tyttöihin”, sanoo tutkimusprojektin johtaja Charu Lata Hog tiedotteessa.

Keski-Afrikan tasavallassa alkoi sisällissota vuonna 2013. Vastakkain ovat pääosin islaminuskoiset séléka-kapinalliset ja pääosin kristityt anti-balakat. Väkivalta on ajanut yli miljoona ihmistä pakosalle ja aiheuttanut vakavan humanitaarisen kriisin.

Tutkimuksen mukaan miehiin ja poikiin kohdistuva seksuaalinen väkivalta on yleisintä aseellisissa hyökkäyksissä sekä vankeusolosuhteissa. Sitä käytetään terrorisoimaan ja nöyryyttämään vihollisena pidettyä osapuolta ja toisinaan myös kostotoimena. Uhrit kertoivat joutuneensa esimerkiksi raiskatuiksi useita kertoja vankina ollessaan.

Useimmat tapaukset jäävät piiloon, sillä väkivallan kohteeksi joutumista pidetään häpeänä. Tutkijoiden mukaan myöskään esimerkiksi viranomaiset tai avunantajat eivät ota riittävästi huomioon miesten ja poikien kokemaan väkivaltaa. Tarvitaankin enemmän tietoa sekä koulutusta.

”Jotta konflikteissa tapahtuvaan seksuaaliseen väkivaltaan voitaisiin puuttua kokonaisvaltaisesti, meidän on jatkettava taistelua tyttöjen ja naisten puolesta samaan aikaan, kun otetaan vakavasti väkivallan kohteiksi joutuneiden miesten ja poikien välittömät tarpeet konfliktialueilla ympäri maailman”, sanoo Lara Stemple Kalifornian yliopistosta.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia