Uutiset Muovijäte

Tutkimus: Merten muovijäte pilaa korallitkin

Taudit vaikuttavat koralleihin kuolion tavoin. Tutkijat ovat osoittaneet, että merten muovijäte moninkertaistaa korallien tautiriskin.
Koralleja Thaimaassa
Koralleja Thaimaassa. Tutkijoiden mukaan ilmastonmuutoksen lisäksi koralleja uhkaa myös merten muovijäte. (Kuva: bianca polak / Flickr.com / CC BY-NC 2.0)

Merten herkät korallit kärsivät ilmastonmuutoksen ja merten happamoitumisen vaikutuksista, mutta lisäksi niihin kohdistuu myös uusi uhka: muovijäte, käy ilmi tuoreesta tutkimuksesta.

Yhdysvaltalaisen Cornellin yliopiston johtaman tutkimusryhmän mukaan merten muovijäte lisää korallitauteja merkittävästi.

Tutkijat kartoittivat lähes 125 000 korallin tilaa 159 koralliriutalla Indonesiassa, Australiassa, Myanmarissa ja Thaimaassa. Koralleista löytyi muovia vaihtelevasti: 0,4 palasta sadalla neliömetrillä 25,6 palaan sadalla neliömetrillä. He laskivat, että kun muovijäte pääsee vaikuttamaan koralliin, korallien tautiriski kasvaa neljästä prosentista 89:ään.

”Ongelmana korallitaudeissa on, että kun koralli on kerran menettänyt kudosta, se ei tule takaisin. Se on aivan kuin jalan kuolio, joka leviää koko kehoon”, selittää tutkimusta johtanut Joleah Lamb yliopiston tiedotteessa.

Maailman meriin päätyy vuosittain yli kahdeksan miljoonaa tonnia muovijätettä, ja joidenkin arvioiden mukaan vuonna 2050 merissä on jo enemmän muovia kuin kalaa. Erilaiset taudinaiheuttajat elävät ja lisääntyvät tehokkaasti muovinpaloissa.

Tutkijat arvioivat, että yhteensä noin 11,1 miljardia muovinpalaa on kietoutunut koralliriuttoihin Aasian ja Tyynenmeren alueella ja määrä todennäköisesti lisääntyy 40 prosenttia seuraavien seitsemän vuoden aikana.

”Tutkimus osoittaa, että muovijäte tappaa korallit. Tavoitteenamme on keskittyä vähemmän siihen, että mittaamme asioiden kuolemista, ja enemmän ratkaisuihin. Emme voi pysäyttää maapallon lämpenemisen valtavaa vaikutusta korallien terveyteen lyhyellä aikavälillä, mutta uuden tutkimuksen pitäisi kannustaa politiikkaan, joka vähentää muovisaastetta”, toteaa tutkija Drew Harvell.

Tutkimus julkaistiin Science-lehdessä.

Muovijäte ympäristöbiodiversiteettimeret

Lue myös

Laiva vetää San Franciscon edustalla muovijätteen keräyspuomia

Merten muovijätteen siivousjärjestelmä lähti liikkeelle – ”valtavan Pac-Manin” uskotaan puolittavan Tyynenmeren jätelautan

Hollantilaisen Boyan Slatin kehittämä muovijätteen keräyspuomi on viimein valmis koekäyttöön. Toimiessaan se voisi ratkaista merten muovijäteongelman, mutta sen toimivuudesta on esitetty myös epäilyjä.
Muovinriekale puun oksaan kietoutuneena

Tuore tutkimus: Muovi luultua vaarallisempaa – päästää ilmakehään kasvihuonekaasuja

Tuoreen tutkimuksen mukaan muovi on vieläkin suurempi ympäristöuhka kuin mitä tähän asti on uskottu. Se ei päästä ympäristöön pelkästään haitallisia kemikaaleja, vaan tuottaa myös kasvihuonekaasuja ja edistää siten ilmastonmuutosta.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Unikkoja ja aurinkoenergiapaneeleja

Vaikuttavuussijoittajat haluavat parantaa maailmaa – mutta miten ja kenen ehdoilla?

Sijoitusmaailman radikaaliksi extreme-lajiksi kutsuttu vaikuttavuussijoittaminen kasvaa vauhdilla ja ylittää jo perinteisen valtioiden antaman kehitysavun. Kysymys kuuluu: voiko sijoittamalla vähentää globaalia epätasa-arvoa?
Ilmakuva Juban liepeiltä Etelä-Sudanista

Mitä kerrot läheisillesi, kun olet käynyt konfliktialueella?

Kehitysyhteistyöjärjestöjen työntekijät joutuvat matkustamaan myös levottomille alueille. Kirkon Ulkomaanavun tiedottaja Erik Nyström kertoo, että matkasta sotaisaan Etelä-SUdaniin jäi silti päällimmäisenä mieleen paikallisten kiitollisuus siitä, että joku saapuu Suomesta asti kysymään, miten heillä menee.
Mielenosoittaja, jonka yllä pelastusliivi ja selässä teksti No Borders No Nation

Kreikan saarilla elää tuhansia siirtolaislapsia ala-arvoisissa olosuhteissa – Osa on yrittänyt jopa itsemurhaa

Yli 7 000 turvapaikanhakija- ja siirtolaislasta on saapunut tänä vuonna Kreikan saarille. Unicef vaatii, että EU-maat alkavat ottaa nopeasti vastaan heitä ja heidän perheitään. ”Tämä on paitsi häpeällistä myös lyhytnäköistä”, toteaa Suomen UNICEFin ohjelmajohtaja Inka Hetemäki.
Nainen ja korillinen kaloja

Uusi kampanja vaatii Suomeen yritysvastuulakia – ”Suomen on aika skarpata”

Laki ei tällä hetkellä velvoita suomalaisia yrityksiä selvittämään toimintansa ihmisoikeusvaikutuksia ulkomailla. Järjestöjen, yritysten ja ammattiliittojen tänään alkava kampanja vaatii seuraavaa hallitusta säätämään yritysvastuulain.