Uutiset

Tutkimus: Maailma on levottomampi kuin vuosikymmeneen

Tuoreen vertailun mukaan myös Euroopan maiden rauhallisuus on viime vuosina heikentynyt muun muassa poliittisen epävakauden ja terrorismin vuoksi.
Piikkilanka-aitaa, jonka molemmin puolin ihmisiä
Etelä-Sudan on yksi maailman vähiten rauhallisimmista paikoista, selviää tuoreesta tutkimuksesta. (Kuva: Eric Kanalstein / UNMISS / CC BY-NC-ND 2.0)

Uutisia seuratessa monella tulee mieleen, että maailma on väkivaltaisempi ja levottomampi paikka kuin aiemmin. Tuore tutkimus vahvistaa asian: maailma on vähemmän rauhallinen nyt kuin vuosikymmen sitten, käy ilmi kansainvälisen ajatushautomon Institute for Economic and Peacen (IEP) tuoreesta vuosiraportista.

Raportissa pisteytetään maita kolmessa kategoriassa, joita ovat käynnissä olevat konfliktit, turvallisuus ja militarisoituminen. Vuosina 2016–2017 92 maan tulos heikkeni ja 71:n parani, IEP kertoo. Tulos on huonoin neljään vuoteen, ja ylipäätään indeksin näyttää huonoimmalta kymmeneen vuoteen. Esimerkiksi taisteluissa kuolleiden määrä on kasvanut vuosikymmenessä 264 prosenttia.

”Olemme edistyneet monilla rintamilla viimeisen vuosikymmenen aikana, mutta rauhanomaisuuden lisääminen on vaikeampaa. On vaikeampaa rakentaa rauhaa kuin tuhota se. Tämä selittää osittain sen, miksi indeksin pohjalla olevat maat ovat jumissa pitkittyneessä konfliktissa”, toteaa instituutin perustaja Steve Killelea tiedotteessa.

Suurin syy heikkenemiseen ovat raportin mukaan sekä valtioiden väliset että sisäiset konfliktit, poliittisen terrorin nousu ja vähentynyt sitoutuminen YK:n rauhanturvaamiseen.

Maailman vähiten rauhalliset maat ovat raportin mukaan Syyria, Afganistan, Etelä-Sudan, Irak ja Somalia. Islanti, Uusi-Seelanti, Itävalta, Portugali ja Tanska taas ovat rauhallisimmat. Suomi on sijalla 15.

Vähiten rauhallisia alueita ovat Lähi-itä ja Pohjois-Afrikka, mutta raportissa muistutetaan, että myös Euroopan maat ovat heikentyneet. Taustalla ovat poliittinen epävakaus, terrorismi sekä ihmisten näkemykset rikollisuuden kasvusta.

Raportissa muistutetaan, että väkivalta on myös taloudellinen kysymys. Vuonna 2017 talousvaikutukset olivat 14,8 biljoonaa dollaria (12,6 biljoonaa euroa), 12,4 prosenttia maailman bruttokansantuotteesta. Bruttokansantuotteen kasvun maissa, joiden rauha on parantunut, on ollut seitsemän kertaa vauhdikkaampaa kuin niissä, joissa tilanne on heikentynyt.

sota ja rauhakonfliktirauha

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Unikkoja ja aurinkoenergiapaneeleja

Vaikuttavuussijoittajat haluavat parantaa maailmaa – mutta miten ja kenen ehdoilla?

Sijoitusmaailman radikaaliksi extreme-lajiksi kutsuttu vaikuttavuussijoittaminen kasvaa vauhdilla ja ylittää jo perinteisen valtioiden antaman kehitysavun. Kysymys kuuluu: voiko sijoittamalla vähentää globaalia epätasa-arvoa?
Ilmakuva Juban liepeiltä Etelä-Sudanista

Mitä kerrot läheisillesi, kun olet käynyt konfliktialueella?

Kehitysyhteistyöjärjestöjen työntekijät joutuvat matkustamaan myös levottomille alueille. Kirkon Ulkomaanavun tiedottaja Erik Nyström kertoo, että matkasta sotaisaan Etelä-SUdaniin jäi silti päällimmäisenä mieleen paikallisten kiitollisuus siitä, että joku saapuu Suomesta asti kysymään, miten heillä menee.
Mielenosoittaja, jonka yllä pelastusliivi ja selässä teksti No Borders No Nation

Kreikan saarilla elää tuhansia siirtolaislapsia ala-arvoisissa olosuhteissa – Osa on yrittänyt jopa itsemurhaa

Yli 7 000 turvapaikanhakija- ja siirtolaislasta on saapunut tänä vuonna Kreikan saarille. Unicef vaatii, että EU-maat alkavat ottaa nopeasti vastaan heitä ja heidän perheitään. ”Tämä on paitsi häpeällistä myös lyhytnäköistä”, toteaa Suomen UNICEFin ohjelmajohtaja Inka Hetemäki.
Nainen ja korillinen kaloja

Uusi kampanja vaatii Suomeen yritysvastuulakia – ”Suomen on aika skarpata”

Laki ei tällä hetkellä velvoita suomalaisia yrityksiä selvittämään toimintansa ihmisoikeusvaikutuksia ulkomailla. Järjestöjen, yritysten ja ammattiliittojen tänään alkava kampanja vaatii seuraavaa hallitusta säätämään yritysvastuulain.