Uutiset Seksuaali- ja lisääntymisterveys

Tutkimus: Lähes puolet aborteista tehdään turvattomasti – kiellot eivät vähennä määrää

Vain neljännes aborteista tehdään turvallisesti sellaisissa maissa, joissa abortti on kielletty tai joissa sen saa vain hengenvaarallisissa tilanteissa.
Naisia mielenosoituksessa Washingtonissa Yhdysvalloissa
Naisten marssilla Yhdysvalloissa tammikuussa osoittettiin mieltä myös lisääntymisterveysoikeuksien puolesta. (Kuva: Keith Mellnick / NARAL Pro-Choice America / CC BY-NC 2.0)

Noin 45 prosenttia maailman aborteista vuosina 2010–2014 tehtiin turvattomasti. Yleisintä se oli maissa, joissa abortti on kielletty tai se on rajattu vain äidin hengen pelastaviin tilanteisiin, käy ilmi Maailman terveysjärjestön sekä seksuaaliterveysinstituutti Guttmacher Instituten tutkimuksesta.

”Kun naiset ja tytöt eivät saa tehokasta ehkäisyä ja turvallisia aborttipalveluita, seuraukset ovat vakavat heidän terveydelleen ja heidän perheidensä terveydelle. Näin ei pitäisi olla. Viime aikojen teknologisista edistysaskeleista ja näytön lisääntymisestä huolimatta turvattomia abortteja tehdään kuitenkin liikaa”, sanoo tutkimuksen pääkirjoittaja Bela Ganatra tiedotteessa.

Tutkimuksen mukaan vuosina 2010–2014 tehtiin 25 miljoonaa niin sanottua turvatonta aborttia, eli aborttia, jonka tekee kouluttamaton ihminen tai joka tehdään väärillä menetelmillä, kuten yrttikeitoksilla tai vierailla esineillä.  Erityisen vaarallisia abortteja ovat ne, joissa molemmat ehdot täyttyvät. Näitä oli 14 prosenttia kaikista aborteista, tutkimuksessa kerrotaan.

Tutkimuksessa selvitettiin myös, miksi naiset teettävät turvattomia abortteja. Yksi tekijä on lainsäädäntö. Tutkimuksen mukaan vain neljännes aborteista tehdään turvallisesti sellaisissa maissa, joissa abortti on kielletty tai joissa sen saa vain hengenvaarallisissa tilanteissa. Jos abortti on laillinen, lähes 90 prosenttia tehdään turvallisesti. Abortin rajoittaminen ei myöskään vähennä aborttien määrää, tutkimuksessa kerrotaan.

Esimerkiksi Latinalaisessa Amerikassa sekä Afrikassa eteläisintä Afrikkaa lukuun ottamatta vain noin neljäsosa aborteista on turvallisia.

Tutkijoiden mukaan turvattomia abortteja ehkäistäisiinkin parhaiten sallimalla abortti sekä tarjoamalla seksuaalikasvatusta, ehkäisyä sekä perhesuunnittelupalveluita.

Tutkimus julkaistiin lääketieteen lehti The Lancetissa.

Seksuaali- ja lisääntymisterveys genderpolitiikkaterveys

Lue myös

Nainen mielenosoituskyltin "Girls just wanna have fundamental human rights " kanssa

Maailman piti mennä avoimempaan suuntaan, mutta nyt länsimaissa jyllää seksuaalioikeuksien vastainen liike – ”Eurooppa on naiivi”

Sekä Väestöliiton että Euroopan parlamentin väestö- ja kehitysfoorumin asiantuntijat paheksuvat Suomen ulkoministerin Timo Soinin (sin) abortinvastaisia kommentteja. Vaikka ne Suomessa voivat olla yksittäistapaus, he ovat huolissaan uudesta liikkeestä, joka pyrkii palauttamaan ”luonnollisen järjestyksen”.
Kätilö rekisteröi tuoreen äidin sairaalan tietokantaan. Äiti istuu sairaalan sängyllä vastasyntynyt vauva sylissään.

Somalia on vaarallinen maa äideille

Somaliassa kuolee 732 äitiä 100 000 synnytystä kohti. Näin se on yksi vaarallisimmista maista äideille. Suomi tukee äitien terveyspalveluja ja kätilöiden koulutusta.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Suomalainen sairaanhoitaja Hanna Majanen Bangladeshissa, lisäksi kuvassa nainen hengityssuojan kanssa

Suomalaisia kaivataan nyt auttajiksi maailman kriisialueille – Lääkärit ilman rajoja perusti toimiston Suomeen

Maailman kriisien kärjistyminen on saanut kansainvälisen Lääkärit ilman rajoja -järjestön perustamaan toimiston myös Suomeen. Sairaanhoitaja Hanna Majanen on työskennellyt järjestön riveissä yli kymmenen vuotta ja suosittelee työtä etenkin stressiä pelkäämättömille.
Aasialainen mies lajittelee muovijätettä

Muovigaten jälkipyykki: mitä muovin dumppaaminen kehitysmaihin kertoo taloudellisesta oikeudenmukaisuudesta?

Rikkaat valtiot viettävät kulutusjuhlaa ja sotkut kuljetetaan köyhempien siivottavaksi, kirjoittaa globaaleja jätevirtoja tutkinut Niko Humalisto.
Gorilla Virungan kansallispuistossa Kongossa

Kongo harkitsee öljyn etsinnän sallimista maailman tärkeimpiin kuuluvissa luonnonpuistoissa

Virungan ja Salongan luonnonpuistot ovat Unescon maailmanperintökohteita, joissa elää useita harvinaisia lajeja. Ympäristö- ja ihmisoikeusaktivistit ovat kauhuissaan Kongon hallituksen suunnitelmista, jotka saattavat sallia öljyn etsinnän puistoissa.
Lapsen suuhun laitetaan poliorokotetta Etelä-Sudanissa

Ennätysmäärä lapsia rokotettiin vuonna 2017

Rokotteen saavien lasten määrä on kasvanut miljoonilla 2010-luvulla, mutta nykyistä parempi rokotekattavuus voisi yhä pelastaa vuosittain 1,5 miljoonaa ihmishenkeä.