Uutiset Ilmastonmuutos

Tutkimus: Kymmenesosalla koronaelvytyspakettien rahoista päästäisiin lähelle Pariisin ilmastotavoitteiden saavuttamista

Maailman maat elvyttävät talouksiaan valtavilla summilla koronan vuoksi. Jos rahaa suunnattaisiin myös ilmastotoimiin, saavutettaisiin win win -tilanne, sanovat tutkijat.
Kuivuneita kuusia alhaaltapäin kuvattuna.
Ilmastonmuutos lisää muun muassa kuivuutta. Nykyiset toimet eivät riitä Pariisin sopimuksen tavoitteissa pysymiseen, muistuttavat tutkijat. (Kuva: Steffen Schobel / CC BY-NC 2.0)

Maailmalla olisi mahdollisuus saavuttaa Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteet, jos edes pieni osa talouden elvytyspakettien rahoista suunnattaisiin ilmastotoimiin, summaa tuore tutkimus.

Maailman hallitukset ovat luvanneet koronapandemian aiheuttamien taloudellisten vahinkojen paikkaamiseen yli 12 biljoonaa dollaria (10,2 biljoonaa euroa). Summa on kolme kertaa enemmän kuin vuosien 2008–2009 finanssikriisin jälkeiseen elvytykseen käytettiin, ja se edustaa noin 15:ta prosenttia globaalista bruttokansantuotteesta.

Science-lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan mikäli kymmenesosa tästä rahasta investoitaisiin vuosittain seuraavien viiden vuoden aikana globaalin energiajärjestelmän uudistamiseen, maailma voisi päästä oikeille raiteille Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteiden saavuttamisessa.

Ilmastosopimuksessa on sitouduttu siihen, että maapallon keskilämpötilan nousu säilyisi alle kahdessa, mieluiten alle 1,5 asteessa esiteolliseen aikaan verrattuna. Tällä hetkellä ollaan matkalla ainakin kolmen asteen lämpenemiseen.

”Investointi ilmaston lämpenemisen 1,5 asteeseen rajoittaviin ratkaisuihin on hyvin budjetin sisällä. Itse asiassa vaadittujen matalahiilisten energiainvestointien määrä --- on noin kahdeksan kertaa pienempi kuin koko koronapaketti”, sanoo tutkimuksen teossa mukana ollut itävaltalaisen IIASA-tutkimuslaitoksen tutkija Joeri Rogelj tiedotteessa.

Harva maa on kertonut yksityiskohtaisesti, mihin toipumispaketit käytetään, mutta useimmat tukevat elinkeinoelämää, työllisyyttä ja terveydenhuoltojärjestelmiä.

Kansainvälisten tutkimuslaitosten ylläpitämän Energy Tracker -verkkosivuston mukaan esimerkiksi G20-maat aikovat tukea noin 160 miljardilla eurolla fossiilisia polttoaineita ilman ehtoja. Suomessa ympäristöjärjestöt ovat kritisoineet esimerkiksi lentoliikenteen elvytystä.

Tutkimuksen mukaan ”ilmastomyönteinen toipuminen” tarkoittaisi käytännössä rahan suuntaamista vähähiiliseen energiaan ja energiatehokkuuteen esimerkiksi suorien investointien avulla sekä kannustein.

”Kyse ei ole rahan ohjaamisesta pois koronatoimista tai muista matalahiilisistä investoinneista -- vaan win win -ratkaisusta, joka tehostaisi taloutta ja auttaisi samaan aikaan ilmastonmuutoksen pysäyttämisessä”, muistuttaa tutkija Marina Andrijevic.

IlmastonmuutosKoronaviruspandemia työpolitiikkatalousliiketoimintaympäristöilmastonmuutos

Kommentit

Lähettänyt Kati Peltola (ei varmistettu) 22.10.2020 - 14:43

Suomessakin on pulaa monenlaisesta vähähiilisestä työstä. Elvytysrahalla kannattaa palkata ja kouluttaa työntekijöitä vanhusten ja muiden lisäapua tarvitsevien palvelutaloihin, hoivakoteihin ja kotipalveluihin. Nämä uudet työntekijät levittäisivät seuraavaksi palkkatulojaan muuhun tarpeelliseen kulutukseen. Sosiaaliturvan menot alenisivat myös.

Lue myös

Sarvikuono kadulla ihmisten ympäröimänä.

Ilmastonmuutos uhkaa Nepalin sarvikuonoja – Ruokaa etsivistä eläimistä on tullut kaupungeissa turistinähtävyys

Nepal on onnistunut suojelemaan sarvikuonoja monilta uhilta, mutta uusi haaste ovat muun muassa tulvat ja kuivuus. Keväisin juomavettä on liian vähän, monsuuniaikana sarvikuonoja hukkuu jokiin. Lisäksi tulokaskasvit uhkaavat korvata niiden lempiruuan.
Nainen ohittaa taloa, jonka peltikatto on vahingoittunut.

Sään ääri-ilmiöt ovat lisääntyneet jyrkästi 20 vuoden aikana, ja suurin selitys on ilmasto, sanoo tuore YK-raportti

”Olemme muuttamassa ainoan kotimme asumiskelvottomaksi helvetiksi miljoonille ihmisille”, sanoo YK:n katastrofiriskeihin erikoistunut erityisedustaja Mami Mizutori. Tuoreen raportin mukaan etenkin tulvien ja myrskyjen esiintyvyys on noussut 2000-luvulla rajusti.
Miehet rakentamassa taloa, etualalla mies kaivamassa lapiolla.

Ilmastonmuutos voi tuplata humanitaarisen avun tarpeen vuoteen 2050 mennessä – Yksi ratkaisu voi olla avun toimittaminen jo ennen kuin katastrofia on tapahtunutkaan

Ilmastokatastrofeihin liittyvät Punaisen Ristin avustusoperaatiot ovat kasvaneet 20 vuodessa melkein puolella. Humanitaarista apua ei riitä kaikille sitä tarvitseville, ja tulevaisuudessa tilanne voi pahentua. Jatkossa apua ei voi toimittaa vain katastrofin jälkeen vaan on ennakoitava enemmän, sanoo järjestön ilmastonmuutoskoordinaattori Tessa Kelly.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nainen puolilähikuvassa, taustalla rakennus.

”Meidänkin kärsivällisyydellämme on rajansa” – Länsi-Saharan konfliktiin ei näy ratkaisua

Marokon armeija ja Länsi-Saharan itsenäisyysliike Polisario ovat ottaneet yhteen Guergueratin raja-alueella, ja nyt alueella pelätään konfliktin eskaloitumista. ”Meille ei ole ollut rauhasta mitään hyötyä”, sanoo Polisarion Suomen edustaja Baida Embarec Rahal.
Nuori mies pellolla.

Raportti: Rypäleaseiden uhrimäärä on vähentynyt, mutta uudet käyttötapaukset aiheuttavat huolta

Rypäleaseilla on yhä vähemmän uhreja, mutta kokonaan niiden käyttöä ei ole saatu kitkettyä eikä jäänteitä raivattua. Kansainvälistä rypäleasesopimusta seuraava koalitio on huolissaan myös rypäleaseiden käytöstä esimerkiksi Vuoristo-Karabahin konfliktissa.
Kultahippuja kämmenellä.

Kultaa ja timantteja louhitaan vaarallisissa oloissa – Raportti: Suuret koruyhtiöt eivät voi vakuuttaa kuluttajille, etteikö niiden tuotteiden taustalla olisi ihmisoikeusloukkauksia

Useimmat suuret koruyhtiöt eivät seuraa kaivosten olosuhteita eivätkä toimi työntekijöiden oikeuksien parantamiseksi. Moni on kuitenkin parantanut vastuullisuuttaan parin viime vuoden aikana, sanoo ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch.
YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Michelle Bachelet

Etiopian Tigrayn alueen siviilien ahdinko syvenee – Konflikti estää avun toimittamisen, ja suurin osa jo valmiiksi ruoka-avusta riippuvaisista ei ole saanut annoksiaan

Jo ennen konfliktia noin 600 000 ihmistä tarvitsi ruoka-apua. Suurin osa heistä ei ole saanut marraskuun ruoka-annoksiaan. Avustusjärjestöt pelkäävät aliravitsemuksen kasvua.
Oranssilla valaistu rakennus veden yli.

Naisiin kohdistuva väkivalta on pandemia, jota ei voi ohittaa

Naisiin kohdistuvaan väkivaltaan liittyvät tilastot kertoivat karusta todellisuudesta jo ennen koronapandemiaa. Kriisin myötä naisten ja tyttöjen ahdinko on kuitenkin syventynyt entisestään, kirjoittaa UN Women Suomen toiminnanjohtaja Jaana Hirsikangas.

Tuoreimmat

Raportti: Rypäleaseiden uhrimäärä on vähentynyt, mutta uudet käyttötapaukset aiheuttavat huolta
Kultaa ja timantteja louhitaan vaarallisissa oloissa – Raportti: Suuret koruyhtiöt eivät voi vakuuttaa kuluttajille, etteikö niiden tuotteiden taustalla olisi ihmisoikeusloukkauksia
Etiopian Tigrayn alueen siviilien ahdinko syvenee – Konflikti estää avun toimittamisen, ja suurin osa jo valmiiksi ruoka-avusta riippuvaisista ei ole saanut annoksiaan
”Meidänkin kärsivällisyydellämme on rajansa” – Länsi-Saharan konfliktiin ei näy ratkaisua
Suomen isännöimässä konferenssissa luvattiin Afganistanille 3,3 miljardin dollarin tuki ensi vuodeksi – Summa on aiempaa pienempi, ja maalta vaaditaan tiukkojen ehtojen noudattamista
Koronavirus on hidastanut pakolaisten vastaanottamista ympäri maailman – Normaalivuosinakin vain murto-osa saa uuden kotimaan
Raportti: Järjestötoiminta on yhä ammattimaisempaa, eikä se ole pelkästään hyvä asia – ”Liiallinen riippuvuus rahoittajista voi murentaa järjestöjen kykyä haastaa”, sanoo tutkija
Maailman ruokajärjestö pelkää maailmanlaajuista ruokakriisiä – Yksi eniten kärsineistä pienistä valtioista on Saint Lucia
Raportti: Lapsiin kohdistui viime vuonna konflikteissa ennätysmäärä rikkomuksia – ”Voi hyvällä syyllä kysyä, onko maailma lakannut välittämästä”
Chilessä on valtava uusiutuvan energian potentiaali, mutta monet tavalliset kansalaiset eivät ole päässeet vielä hyötymään

Luetuimmat

Massiivista Afganistan-konferenssia isännöivä Suomi aikoo asettaa maan kehitysavulle tiukat ehdot – ”Emme tule tukemaan 1990-luvun kaltaista emiraattia”
Myanmarin yli 70 vuotta kestänyt sisällissota on yksi maailman pisimpään jatkuneista konflikteista – Aung San Suu Kyin aika on merkinnyt takapakkia rauhanneuvotteluille
Suomalaisjärjestöiltä yhteisjulistus päästövähennysten puolesta
Aiempaa harvempi suomalainen uskoo kehitysyhteistyöhön – Koronapandemia pudotti kehitysmaat uutisotsikoista, ja se voi heijastua asenteisiin
Selvitys: Yhdysvaltain kristilliset konservatiivijärjestöt pumppaavat rahaa naisten ja sateenkaarivähemmistöjen oikeuksien vastaiseen kampanjointiin Euroopassa
”Meidänkin kärsivällisyydellämme on rajansa” – Länsi-Saharan konfliktiin ei näy ratkaisua
Avunantajat käyttävät yhä enemmän rahaa itseensä, selviää tuoreesta raportista – Taustalla koronapandemia mutta myös ”apunationalismi”
Perinteisiin viljalajeihin palaaminen voisi parantaa ruokaturvaa monissa maissa – Zimbabwessa osa viljelijöistä on siirtynyt maissista durraan ja hirssiin
Tansanian populistinen presidentti John Magufuli sai toisen kauden – Tarkkailijoiden mukaan vaaleissa oli ”pelon ilmapiiri”
Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija