Uutiset Ympäristö

Tutkimus: Kuivuuden tuhot luultua suuremmat – menetetyllä ruualla ruokittaisiin 81 miljoonaa ihmistä

Vesi on arvokas, ehtyvä ja pilalle menevä luonnonvara, ja sellaisena sitä pitäisi myös kohdella, varoittaa Maailmanpankki.
Naiset hakevat vettä Etiopiassa
Naiset hakevat vettä Etiopiassa, jossa on kärsitty viime aikoina kuivuudesta. Kuivuuden vaikutukset ovat tuoreen tutkimuksen mukaan luultua tuhoisammat. (Kuva: Sewunet / UNICEF Ethiopia / CC BY-NC-ND 2.0)

Sateiden vähäisyydellä ja kuivuudella on luultua pahemmat seuraukset, sanoo Maailmanpankki uudessa tutkimuksessaan. Eilen julkaistun tutkimuksen mukaan vuosina 2001–2013 kuivuuden takia menetettiin niin paljon ruokaa, että sillä olisi ruokittu joka vuosi 81 miljoonaa ihmistä.

Nopeasti iskevät myrskyt ja tulvat nähdään herkästi tuhoisimpina luonnonilmiöinä, mutta kuivuus on Maailmanpankin mukaan ”hitaasti etenevää kurjuutta”. Sen usein piiloon jäävät vaikutukset muun muassa perheisiin ja maatiloihin ovat syvemmät ja pitkäkestoisemmat kuin aiemmin on uskottu.

Perheissä vaikutukset voivat kestää sukupolvia. Afrikan maaseudulla äärimmäisten kuivuuskausien aikana syntyneet naiset kärsivät esimerkiksi henkisen ja fyysisen kehityksen hidastumisesta ja aliravitsemuksesta. Heillä on vähemmän koulutusta ja enemmän lapsia. Kärsimys siirtyy myös seuraavalle sukupolvelle, tutkimuksessa kerrotaan.

Maatilat menettävät kuivuuden seurauksena satoja, mutta tutkimuksen mukaan lisäksi viljelijät joutuvat turvautumaan metsiin toimeentulonsa varmistamiseksi. Metsäkato kuitenkin pahentaa vesipulaa sekä myös ilmastonmuutosta entisestään.

Ilmastonmuutoksen ja väestönkasvun seurauksena vesipulan odotetaan kasvavan tulevaisuudessa. Pelkona on, että vesipula leviää uusille alueille.

”Nämä vaikutukset osoittavat, miksi on yhä tärkeämpää, että kohtelemme vettä sinä arvokkaana, ehtyvänä ja hajoavana luonnonvarana, joka se on”, toteaa pankin vesijohtaja Guangzhe Chen tiedotteessa.

Tutkimuksen mukaan tarvitaan esimerkiksi parempaa vesi-infrastruktuuria ja politiikkaa, joka säätelee veden kysyntää ja jakelua. Kuivuuden kurittamille köyhille perheille tarvitaan turvaverkkoja.

Ympäristö maatalousruokavesi ja viemäröintiympäristö

Lue myös

Merta, lunta ja vuoria Huippuvuorilla

Tutkimus: Mikromuovi saastuttaa myös ilmaa – Jopa Huippuvuorten luminäytteistä löytyi muovia

Tuoreen tutkimuksen mukaan mikromuovi kulkeutuu ilmateitse lumeen. Se herättää kysymyksen siitä, paljonko ihmiset hengittävät sitä, tutkijat varoittavat.
Vedenalainen kuva Isosta valliriutasta

Australiassa halutaan pelastaa Iso valliriutta tekemällä siitä maan kansalainen

Ilmastonmuutos ja saasteet uhkaavat Unescon maailmanperintökohteisiin kuuluvaa valliriuttaa. Some-yhtiön mukaan kansalaisuus takaisi sille oikeuden elämään.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Suldaan Said Ahmed istuu kahvilan pöydän ääressä

”Kun onnistuu, on suomalainen, jos epäonnistuu, nähdään maahanmuuttajana” – Miltä suomalainen media näyttää maahanmuuttajan silmin?

Suomalaisista perheistä tai elämäntavasta kertovissa jutuissa haastateltavat ovat lähes aina valkoisia, helsinkiläinen Suldaan Said Ahmed sanoo. Medialla on valtaa sen määrittelyssä, ketkä ovat ”meikäläisiä” ja ketkä jätetään ulkopuolelle.
Hiroshiman atomipommista selvinnyt rakennuksen raunio ja muistomerkki

Hiroshima, Suomi ja ydinaseriisunta

Suomen käyttäytyminen ydinaseriisuntakysymyksissä on ollut lähes identtistä ydinasevaltioiden ja Nato-maiden kanssa. Viimeisenä naulana aktiivisen ydinaseriisunnan edistämispolitiikan arkkuun on ollut Suomen kieltäytyminen allekirjoittamasta ydinaseet kieltävää sopimusta, kritisoi Rauhanpuolustajien toiminnanjohtaja Teemu Matinpuro.
Joukko ihmisiä kävelee käytävällä

Jemenin hätäapuohjelmia uhkaa sulkeminen, sillä avunantajat eivät ole täyttäneet lupauksiaan – ”Kun rahaa ei tule, ihmiset kuolevat”

Avunantajamaat lupasivat Jemenille helmikuussa 2,6 miljardia dollaria apua. YK:n mukaan alle puolet tästä summasta on maksettu mikä tarkoittaa, että lähikuukausina joudutaan sulkemaan valtava määrä avustusohjelmia.
Pakolaisleirin rakennuksia

Etnisiä puhdistuksia kaksi vuotta sitten paenneita rohingyoja saatetaan alkaa palauttaa Bangladeshista Myanmariin

Järjestöt ovat huolissaan Myanmarin ja Bangladeshin hallituksen suunnitelmasta ryhtyä palauttamaan Bangladeshiin paenneita rohingyavähemmistön edustajia Myanmariin. Olosuhteet eivät ole kunnossa, sillä maa ei vieläkään ole lopettanut rohingyojen vainoamista, sanoo Human Rights Watch.

Luetuimmat

Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Selvitys: Naisyrittäjien tukeminen voisi tuoda maailmantalouteen biljoonia dollareita – Vain neljässä maassa uusia naisyrittäjiä on enemmän kuin miehiä
Raportti: Jos 10–30 prosenttia fossiilisten polttoaineiden tuista suunnattaisiin uusiutuville, se riittäisi käynnistämään puhtaan energian vallankumouksen
Ilmastonmuutos huolettaa Grönlannissa – Ensimmäisen kansallisen tason kyselyn mukaan suurin osa on jo kokenut vaikutukset henkilökohtaisesti
Uusi arvio vesipulasta: Neljännes maailman väestöstä elää äärimmäisen korkean vesistressin alueilla – ”Suurin kriisi, josta kukaan ei puhu”
YK:n vaikuttavuussijoittamisen ohjelma siirtyy Helsinkiin – Tavoitteena kestävän kehityksen vauhdittaminen yksityisellä rahalla
Iran langetti naisaktivisteille vuosikymmenien vankeustuomion huntupakon rikkomisesta
Panama kielsi muovipussit ensimmäisenä maana Keski-Amerikassa – Taustalla huoli merten saastumisesta
Kuumuus tappaa karjaa Keniassa – Monilla alueilla kriittinen 1,5 asteen raja on jo ylitetty
Ihmiskauppa rehottaa Pohjois-Amerikassa – Riskiryhmää etenkin alkuperäiskansojen naiset