Uutiset

Tutkimus: Kehitysmaiden vapaaehtoisista hyötyä paikallisille

Kehitysmaihin suuntautuvia vapaaehtoisohjelmia kritisoidaan usein, mutta tuoreen tutkimuksen mukaan vapaaehtoisilla on ainutlaatuinen rooli.
ojennettu käsi
Auttava käsi ojennetaan yhä useammin Afrikassa, selviää tämän vuoden maailman auttamisindeksistä. (Kuva: Jlhopgood / Flickr.com / CC BY-NC-ND 2.0)

Kehitysmaihin suuntautuvia vapaaehtoisohjelmia on usein kritisoitu esimerkiksi paikallisten työpaikkojen viemisestä, mutta tuoreen tutkimuksen (pdf) mukaan vapaaehtoisista on myös aitoa hyötyä.

"Siinä, mikä tekee vapaaehtoisten panoksesta ainutlaatuisen, ei ole kyse vain siitä, mitä he tekevät, vaan miten he tukevat muutosta. Heidän uppoutuneisuutensa yhteisöihin ja järjestöihin auttaa luomaan vahvoja yhteyksiä, jotka voivat johtaa erilaiseen yhteistyöhön", kuvailee tutkimuksen tekijä, brittiläisen Institute for Development Studies (IDS) -tutkimuslaitoksen tutkija Danny Burns.

Vapaaehtoisia välittävän Volunteer Service Overseas -järjestön teettämään tutkimukseen osallistui yli 3 700 ihmistä Keniassa, Mosambikissa, Nepalissa ja Filippiineillä vuosina 2012–2014. Mukana oli niin vapaaehtoisia, yhteisöjen johtajia kuin viranomaisiakin.

Tutkimuksen mukaan vapaaehtoisten avulla välitetään palveluita kaikkein köyhimmille ja syrjäytyneimmille. Heillä on usein kaksoisrooli sekä ulkopuolisena että sisäpiiriläisenä, mikä mahdollistaa vahvat suhteet ja uudenlaisen yhteistyön ja sitä kautta sosiaalisten innovaatioiden synnyttämisen. Heidän kauttaan lisätään myös ihmisten osallistumismahdollisuuksia ja mahdollisuuksia uudistaa normeja. Usein he myös herättävät luottamusta paikallisissa epäitsekkäiden motiiviensa takia, raportissa kerrotaan.

Pelkkää hyvää vapaaehtoisuudesta ei seuraa. Esimerkiksi tasa-arvoisen kulttuurivaihdon ja ulkoisten normien tuomisen välillä on vain hiuksenhieno raja, toteaa IDS:n johtaja Melissa Leach blogikirjoituksessaan. Vapaaehtoiset saattavat myös sotkeutua paikallisten valtasuhteiden kiemuroihin, ja viranomaiset ja avustusjärjestöt saattavat käyttää heitä verukkeena olla tuottamatta palveluja paikallisille.

Burnsin mukaan vapaaehtoisten ainutlaatuinen rooli syntyykin vain, kun vapaaehtoisuutta tuetaan oikealla tavalla.

kehitysvapaaehtoisuus

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Puolilähikuva naisesta vihreällä penkillä kimppu vaaleanpunaisia neilikoita kädessään

”Meidän aikamme on narsistista pöhöttyneisyyttä ja omakuvien monistamista” – Tanssija Sanna Kekäläinen teki esityksen ilmastonmuutoksesta ja ihmisen vaikutuksesta maapalloon

Sanna Kekäläinen pohti vuosia, miten kääntää ilmastonmuutos esittävien taiteiden kielelle. Tuloksena on Kansallisteatterin suurella näyttämöllä ensi-iltansa saava teos If I Would Lose My Voice, jonka keskiössä eivät ole ihmiset henkilökohtaisine tunteineen vaan maapallo, jolla ihmiset ovat ”pelkkiä pieniä kakkiaisia”.
Mies ja lapsi tulvavedessä kelluvassa veneessä.

Bangladeshissa on pahimmat tulvat vuosiin – Noin 5,5 miljoonaa ihmistä kärsii seurauksista

Bangladeshin monsuunikaudella sataa aina, mutta tänä vuonna sateet ovat olleet poikkeuksellisen rankkoja ja tulvat kestäneet kauan. ”Ne, joilla ei laillani ole minne mennä, elävät taloissa, jotka ovat osittain veden alla. Huoneessamme on polven syvyydeltä vettä”, kertoo räätäli Arif Hossain.
Hengityssuojaimella varustettu nainen ompelukoneen ääressä.

Koronavirus supistaa vaateteollisuutta, ja seuraukset osuvat pahimmin kehitysmaiden työntekijöihin – Miljoonat ovat jääneet ilman palkkaansa

Osa vaatebrändeistä kieltäytyi koronakeväänä maksamasta jo toimitettuja tuotteita. Vaikutuksista kärsivät eniten Aasian vaatetehtaiden työntekijät, joista moni on nyt pudonnut tyhjän päälle.
Vaurioituneita rakennuksia ja miehiä raivaamassa raunioita.

Suomalaisjärjestöiltä tukea Beirutin avustustyöhön – Räjähdys on maalle jälleen uusi kriisi

Unicefin hätäapukeräys tuotti kolmessa päivässä yli 100 000 euroa. Maa tarvitsee hätäavun lisäksi myös jälleenrakentamista.
Sateenkaarilippu

Loppu homovitseille ja epäkunnioittavalle pukukoppikulttuurille

Hetero-oletukset, homofobia ja humoristisiksi tarkoitetut heitot ovat yhä yleisiä urheilumaailmassa. Epäkunnioittavaan pukukoppi- ja fanikulttuuriin tulee puuttua. Sitä helpottaa, kun osaa ottaa sateenkaariteemoja puheeksi, kirjoittaa Setan koulutusasiantuntija Marita Karvinen.

Luetuimmat

YK:n kestävän kehityksen raportti: Afrikan maat saavuttaneet ilmastotavoitteet parhaiten, Suomi ja muut länsimaat listan häntäpäässä
”Meidän aikamme on narsistista pöhöttyneisyyttä ja omakuvien monistamista” – Tanssija Sanna Kekäläinen teki esityksen ilmastonmuutoksesta ja ihmisen vaikutuksesta maapalloon
Tutkimus: Alle 15-vuotiaiden tyttöjen sukuelinten silpominen romahtanut Afrikassa – ”Riskitekijät ovat silti yhä vallalla”
Zimbabwe pidätti protestijohtajan
Koronavirus on vauhdittanut etäoppimista myös kehittyvissä maissa – Moni kuitenkin putosi kyydistä, eivätkä kaikki pääse enää takaisin
Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Lähes kolmannes haitilaisista kärsii nälästä – Köyhyyden siemenet kylvettiin jo siirtomaa-aikoina, ja siksi maan kriisi on helppo unohtaa
Koronavirus supistaa vaateteollisuutta, ja seuraukset osuvat pahimmin kehitysmaiden työntekijöihin – Miljoonat ovat jääneet ilman palkkaansa
Suomalaisjärjestöiltä tukea Beirutin avustustyöhön – Räjähdys on maalle jälleen uusi kriisi
Puiden istutusta ylistetään ilmastonmuutoksen ratkaisukeinona – Tutkijoiden mukaan pahimmillaan vaikutus voi olla kuitenkin päinvastainen