Uutiset

Tutkimus: Kehitysmaiden vapaaehtoisista hyötyä paikallisille

Kehitysmaihin suuntautuvia vapaaehtoisohjelmia kritisoidaan usein, mutta tuoreen tutkimuksen mukaan vapaaehtoisilla on ainutlaatuinen rooli.
ojennettu käsi
Auttava käsi ojennetaan yhä useammin Afrikassa, selviää tämän vuoden maailman auttamisindeksistä. (Kuva: Jlhopgood / Flickr.com / CC BY-NC-ND 2.0)

Kehitysmaihin suuntautuvia vapaaehtoisohjelmia on usein kritisoitu esimerkiksi paikallisten työpaikkojen viemisestä, mutta tuoreen tutkimuksen (pdf) mukaan vapaaehtoisista on myös aitoa hyötyä.

"Siinä, mikä tekee vapaaehtoisten panoksesta ainutlaatuisen, ei ole kyse vain siitä, mitä he tekevät, vaan miten he tukevat muutosta. Heidän uppoutuneisuutensa yhteisöihin ja järjestöihin auttaa luomaan vahvoja yhteyksiä, jotka voivat johtaa erilaiseen yhteistyöhön", kuvailee tutkimuksen tekijä, brittiläisen Institute for Development Studies (IDS) -tutkimuslaitoksen tutkija Danny Burns.

Vapaaehtoisia välittävän Volunteer Service Overseas -järjestön teettämään tutkimukseen osallistui yli 3 700 ihmistä Keniassa, Mosambikissa, Nepalissa ja Filippiineillä vuosina 2012–2014. Mukana oli niin vapaaehtoisia, yhteisöjen johtajia kuin viranomaisiakin.

Tutkimuksen mukaan vapaaehtoisten avulla välitetään palveluita kaikkein köyhimmille ja syrjäytyneimmille. Heillä on usein kaksoisrooli sekä ulkopuolisena että sisäpiiriläisenä, mikä mahdollistaa vahvat suhteet ja uudenlaisen yhteistyön ja sitä kautta sosiaalisten innovaatioiden synnyttämisen. Heidän kauttaan lisätään myös ihmisten osallistumismahdollisuuksia ja mahdollisuuksia uudistaa normeja. Usein he myös herättävät luottamusta paikallisissa epäitsekkäiden motiiviensa takia, raportissa kerrotaan.

Pelkkää hyvää vapaaehtoisuudesta ei seuraa. Esimerkiksi tasa-arvoisen kulttuurivaihdon ja ulkoisten normien tuomisen välillä on vain hiuksenhieno raja, toteaa IDS:n johtaja Melissa Leach blogikirjoituksessaan. Vapaaehtoiset saattavat myös sotkeutua paikallisten valtasuhteiden kiemuroihin, ja viranomaiset ja avustusjärjestöt saattavat käyttää heitä verukkeena olla tuottamatta palveluja paikallisille.

Burnsin mukaan vapaaehtoisten ainutlaatuinen rooli syntyykin vain, kun vapaaehtoisuutta tuetaan oikealla tavalla.

kehitysvapaaehtoisuus

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Suldaan Said Ahmed istuu kahvilan pöydän ääressä

”Kun onnistuu, on suomalainen, jos epäonnistuu, nähdään maahanmuuttajana” – Miltä suomalainen media näyttää maahanmuuttajan silmin?

Suomalaisista perheistä tai elämäntavasta kertovissa jutuissa haastateltavat ovat lähes aina valkoisia, helsinkiläinen Suldaan Said Ahmed sanoo. Medialla on valtaa sen määrittelyssä, ketkä ovat ”meikäläisiä” ja ketkä jätetään ulkopuolelle.
Hiroshiman atomipommista selvinnyt rakennuksen raunio ja muistomerkki

Hiroshima, Suomi ja ydinaseriisunta

Suomen käyttäytyminen ydinaseriisuntakysymyksissä on ollut lähes identtistä ydinasevaltioiden ja Nato-maiden kanssa. Viimeisenä naulana aktiivisen ydinaseriisunnan edistämispolitiikan arkkuun on ollut Suomen kieltäytyminen allekirjoittamasta ydinaseet kieltävää sopimusta, kritisoi Rauhanpuolustajien toiminnanjohtaja Teemu Matinpuro.
Joukko ihmisiä kävelee käytävällä

Jemenin hätäapuohjelmia uhkaa sulkeminen, sillä avunantajat eivät ole täyttäneet lupauksiaan – ”Kun rahaa ei tule, ihmiset kuolevat”

Avunantajamaat lupasivat Jemenille helmikuussa 2,6 miljardia dollaria apua. YK:n mukaan alle puolet tästä summasta on maksettu mikä tarkoittaa, että lähikuukausina joudutaan sulkemaan valtava määrä avustusohjelmia.
Pakolaisleirin rakennuksia

Etnisiä puhdistuksia kaksi vuotta sitten paenneita rohingyoja saatetaan alkaa palauttaa Bangladeshista Myanmariin

Järjestöt ovat huolissaan Myanmarin ja Bangladeshin hallituksen suunnitelmasta ryhtyä palauttamaan Bangladeshiin paenneita rohingyavähemmistön edustajia Myanmariin. Olosuhteet eivät ole kunnossa, sillä maa ei vieläkään ole lopettanut rohingyojen vainoamista, sanoo Human Rights Watch.

Luetuimmat

Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Selvitys: Naisyrittäjien tukeminen voisi tuoda maailmantalouteen biljoonia dollareita – Vain neljässä maassa uusia naisyrittäjiä on enemmän kuin miehiä
Raportti: Jos 10–30 prosenttia fossiilisten polttoaineiden tuista suunnattaisiin uusiutuville, se riittäisi käynnistämään puhtaan energian vallankumouksen
Ilmastonmuutos huolettaa Grönlannissa – Ensimmäisen kansallisen tason kyselyn mukaan suurin osa on jo kokenut vaikutukset henkilökohtaisesti
Uusi arvio vesipulasta: Neljännes maailman väestöstä elää äärimmäisen korkean vesistressin alueilla – ”Suurin kriisi, josta kukaan ei puhu”
YK:n vaikuttavuussijoittamisen ohjelma siirtyy Helsinkiin – Tavoitteena kestävän kehityksen vauhdittaminen yksityisellä rahalla
Iran langetti naisaktivisteille vuosikymmenien vankeustuomion huntupakon rikkomisesta
Panama kielsi muovipussit ensimmäisenä maana Keski-Amerikassa – Taustalla huoli merten saastumisesta
Kuumuus tappaa karjaa Keniassa – Monilla alueilla kriittinen 1,5 asteen raja on jo ylitetty
Ihmiskauppa rehottaa Pohjois-Amerikassa – Riskiryhmää etenkin alkuperäiskansojen naiset