Uutiset

Tutkimus: Kalastuksen vähentäminen voisi tuoda miljardivoitot

Maailmanpankin tutkimuksen mukaan "tauon" antaminen valtamerille voisi tuottaa vuosittain lähes 80 miljardia euroa.
(Kuva: NatalieMaynor / CC BY 2.0)

Mikäli maailma kalastaisi vähemmän ja paremmin, kalansaaliit voisivat lopulta kasvaa, lasketaan Maailmanpankin tuoreessa raportissa.

Raportin mukaan mikäli kalastusta vähennettäisiin, kalakannat saisivat toipua ja lopulta niin kalan laatu, hinta kuin saaliiden kokokin kasvaisivat. Tämä voisi tuottaa jopa 83 miljardia dollaria, eli lähes 79 miljardia euroa, nykyistä enemmän rahaa kalastussektorille.

Tällä hetkellä maailman kalakannoista jopa 90:tä prosenttia kalastetaan yhtä nopeasti tai nopeammin kuin ne ehtivät uusiutua. 

"Tutkimus vahvistaa sen, minkä olemme nähneet eri maissa: tauon antaminen valtamerille maksaa itsensä takaisin", toteaa Maailmanpankin kestävän kehityksen apulaisjohtaja Laura Tuck tiedotteessa.

Tutkimuksessa sovelletaan bioekonomista mallia, jossa ajatellaan maailman kalakannat yhtenä kokonaisuutena ja tarkastellaan epäsuhtaa kasvavan kalastuksen ja pienenevien tai samoina pysyvien kalakantojen välillä. Sen mukaan vuonna 2012 maailman kalastussektori menetti lähes 79 miljardia euroa parhaaseen mahdolliseen tilanteeseen verrattuna.

Käytännössä kalakantojen toipuminen ja saaliiden kasvu olisi pitkä prosessi. Jos kalastusta vähennettäisiin esimerkiksi viisi prosenttia vuodessa kymmenen vuoden ajan, kalakantojen ideaalitaso saavutettaisiin 30 vuodessa, raportissa kerrotaan.

Yhtä selkeää keinoa kalastuksen vähentämiselle ei ole, vaan toimenpiteet pitää suhteuttaa paikallisiin olosuhteisiin, Maailmanpankki sanoo. Hyviä esimerkkejä on kuitenkin olemassa. Esimerkiksi Perussa on onnistuttu lopettamaan perunsardellin ylikalastus muun muassa vähentämällä kalastusalusten määrää ja helpottamalla ihmisten ammatinvaihtoa. Nyt saaliiksi saadaan suurempia kaloja ja kalastuskausi on pidentynyt.

kalastusmeret

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mielenosoittajien kyltti

Metoo ja Oxfam-kohu saivat myös suomalaiset kehitysyhteistyöjärjestöt heräämään – Seksuaalista häirintää ja ahdistelua halutaan nyt torjua ponnekkaammin

Suomalaisten järjestöjen tukemissa kehitysyhteistyöhankkeissa on tullut esiin ainakin yksittäisiä hyväksikäyttötapauksia. Nyt monissa järjestöissä rakennetaan uusia ohjenuoria väärinkäytösten ehkäisemiseksi.
Turkin lippu, taustalla Bosporinsalmi

Hallitus myönsi asevientiluvan Turkkiin – Rauhanjärjestöt: Ei linjassa hallitusohjelman kanssa

Suomalainen Robonic Ltd sai luvan viedä Turkkiin miehittämättömien ilma-alusten laukaisualustoja. Päätös ”ampuu jalkaan niin Suomen kuin EU:nkin ihmisoikeuspolitiikkaa”, sanoo Suomen Rauhanliiton toiminnanjohtaja Laura Lodenius.
Lapsia kyltit kädessä

Ilmastolakkoviikko alkaa – Miljoonia odotetaan protestoimaan ympäri maailman

Ensi viikolla järjestetään YK:n ilmastohuippukokous. Kansalaiset ovat lähdössä kaduille vaatimaan tehokkaampia ilmastotoimia arviolta 160 maassa. Suomessa protestoidaan etenkin ensi viikolla.
Kätilö tutkii raskaana olevaa naista

Äitiys- ja lapsikuolleisuuden väheneminen on ollut ”huikaiseva menestys”, sanoo WHO – Silti joka 11:s sekunti joko äiti tai lapsi kuolee

YK-järjestöjen tuoreiden tilastojen mukaan äitiys- ja lapsikuolleisuus ovat vähentyneet 2000-luvulla merkittävästi. Silti vuoden 2030 tavoitteet voivat jäädä saavuttamatta.

Luetuimmat

Kidutus on yhä yleisempää Venäjällä – Juristi Irina Birjukova paljastaa viranomaisten väärinkäytöksiä ja on paennut sen vuoksi tappouhkauksia
”Talouskasvun luominen vain lisäämällä kulutusta ei ole enää toteuttamiskelpoinen vaihtoehto” – Tutkijaryhmä vaatii nopeita keinoja kestävän kehityksen edistämiseksi
Yksityistä sektoria korostava kehityspolitiikka jatkuu myös tällä hallituskaudella – Kehitysministeri Ville Skinnari haluaa suomalaisyritykset Afrikan markkinoille
Amnestyn tärkein ihmisoikeuspalkinto ilmastoaktivisti Greta Thunbergille ja koululaisten ilmastoliikkeelle – ”Kaikkien on osallistuttava ilmastolakkoon”
Kehittyvät maat siirtyvät vauhdilla uusiutuvaan energiaan – Intia näyttää esimerkkiä
Somaliaa uhkaa taas nälänhätä huonon sadon vuoksi – Seitsemän sadekautta on epäonnistunut lyhyen ajan sisällä
Järjestö: Vaatealan omat vastuullisuusjärjestelmät tuottavat miljardeja dollareita mutta eivät suojele työntekijöitä
Asiantuntijaryhmä: Jemenissä selviä merkkejä sotarikoksista – Myös länsimaiden asekauppa voi rikkoa kansainvälistä oikeutta
Etelä-Afrikassa protestoidaan naisten murhia vastaan – Yliopisto-opiskelijan ja nyrkkeilymestarin kuolemat järkyttävät
Hallitus myönsi asevientiluvan Turkkiin – Rauhanjärjestöt: Ei linjassa hallitusohjelman kanssa