Tutkimus: Kalastuksen vähentäminen voisi tuoda miljardivoitot | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tutkimus: Kalastuksen vähentäminen voisi tuoda miljardivoitot

Maailmanpankin tutkimuksen mukaan "tauon" antaminen valtamerille voisi tuottaa vuosittain lähes 80 miljardia euroa.

Mikäli maailma kalastaisi vähemmän ja paremmin, kalansaaliit voisivat lopulta kasvaa, lasketaan Maailmanpankin tuoreessa raportissa.

Raportin mukaan mikäli kalastusta vähennettäisiin, kalakannat saisivat toipua ja lopulta niin kalan laatu, hinta kuin saaliiden kokokin kasvaisivat. Tämä voisi tuottaa jopa 83 miljardia dollaria, eli lähes 79 miljardia euroa, nykyistä enemmän rahaa kalastussektorille.

Tällä hetkellä maailman kalakannoista jopa 90:tä prosenttia kalastetaan yhtä nopeasti tai nopeammin kuin ne ehtivät uusiutua. 

"Tutkimus vahvistaa sen, minkä olemme nähneet eri maissa: tauon antaminen valtamerille maksaa itsensä takaisin", toteaa Maailmanpankin kestävän kehityksen apulaisjohtaja Laura Tuck tiedotteessa.

Tutkimuksessa sovelletaan bioekonomista mallia, jossa ajatellaan maailman kalakannat yhtenä kokonaisuutena ja tarkastellaan epäsuhtaa kasvavan kalastuksen ja pienenevien tai samoina pysyvien kalakantojen välillä. Sen mukaan vuonna 2012 maailman kalastussektori menetti lähes 79 miljardia euroa parhaaseen mahdolliseen tilanteeseen verrattuna.

Käytännössä kalakantojen toipuminen ja saaliiden kasvu olisi pitkä prosessi. Jos kalastusta vähennettäisiin esimerkiksi viisi prosenttia vuodessa kymmenen vuoden ajan, kalakantojen ideaalitaso saavutettaisiin 30 vuodessa, raportissa kerrotaan.

Yhtä selkeää keinoa kalastuksen vähentämiselle ei ole, vaan toimenpiteet pitää suhteuttaa paikallisiin olosuhteisiin, Maailmanpankki sanoo. Hyviä esimerkkejä on kuitenkin olemassa. Esimerkiksi Perussa on onnistuttu lopettamaan perunsardellin ylikalastus muun muassa vähentämällä kalastusalusten määrää ja helpottamalla ihmisten ammatinvaihtoa. Nyt saaliiksi saadaan suurempia kaloja ja kalastuskausi on pidentynyt.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia