Tutkimus: Kahden valtion ratkaisu toisi parhaat taloushyödyt Israelille ja palestiinalaisille | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tutkimus: Kahden valtion ratkaisu toisi parhaat taloushyödyt Israelille ja palestiinalaisille

Tutkijoiden mukaan Israelin talous voittaisi yli sata miljardia euroa kahden valtion ratkaisussa.

Israelin talous voittaisi seuraavan vuosikymmenen aikana noin 108 miljardia euroa ja palestiinalaisten talous noin 45 miljardia euroa, mikäli osapuolet onnistuisivat päättämään konfliktinsa kahden valtion ratkaisun avulla. Väkivallan kehään palaaminen sen sijaan tarkoittaa suuria tulonmenetyksiä, käy ilmi tuoreesta tutkimuksesta.

Muun muassa Yhdysvaltain armeijan rahoittama Rand Corporation -tutkimuslaitos on suunnitellut laskurin, jonka avulla voi tarkastella, millaiset taloudelliset seuraukset on viidellä eri ratkaisulla Israelin ja palestiinalaisten välisiin konflikteihin. Ideana on tarjota näin konfliktin osapuolille ja kansainväliselle yhteisölle välineitä konfliktin ratkaisemiseksi.

Väkivallan jatkuminen on kallein vaihtoehto: sen seurauksena palestiinalaisten bruttokansantuote henkeä kohti putoaa 46 prosenttia ja Israel menettää yli 220 miljardia euroa seuraavan vuosikymmenen aikana.

Muita vaihtoehtoja ovat Israelin vetäytyminen Länsirannalta joko koordinoidusti tai koordinoimattomasti sekä palestiinalaisten väkivallaton vastarinta. Kulut ovat erityisen suuret, jos Israel vetäytyy Länsirannalta ilman koordinointia kansainvälisen yhteisön ja palestiinalaisten kanssa.

Sen sijaan jos vetäytyminen toteutetaan suunnitellusti, taloudelliset vaikutukset Israelille ovat lähes olemattomat ja palestiinalaiset voittavat noin seitsemän miljardia euroa, raportissa kerrotaan.

Kahden valtion ratkaisu on muun muassa EU:n kannattama ratkaisu Israelin ja palestiinalaisten konfliktiin. Israelin ja palestiinalaisten väliset rauhanneuvottelut ovat olleet kuitenkin jäissä yli vuoden.

Konfliktin lopettamisessa tuskin kuitenkaan noudatetaankaan taloudellisia intressejä, muistutetaan New York Times -lehdessä.

"On virhe ajatella, että tätä voi käsitellä matemaattisena yhtälönä, joka ratkaistaan ja sitten toteutetaan. Raha on äärettömän jaollista, siinä voi olla ratkaisuja tai tarjouksia, jotka voidaan ratkaista vähemmällä tai enemmällä. Mutta kun kyse on oikeuksista, se on paljon vaikeampaa, koska se on nollasummapeliä, kompromisseja ei ole", sanoo israelilainen ekonomisti ja parlamentaarikko Manuel Trachtenberg.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia