Tutkimus: Ilmastonmuutos voi aiheuttaa tappavia ruokavaliomuutoksia | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tutkimus: Ilmastonmuutos voi aiheuttaa tappavia ruokavaliomuutoksia

Yli puoli miljoonaa ihmistä voi kuolla, kun muun muassa vihannesten ja hedelmien syönti vähenee, arvioidaan tuoreessa tutkimuksessa.

Noin 529 000 ylimääräistä ihmistä voi kuolla vuonna 2050 ilmastonmuutoksen aiheuttamien ruokavaliomuutosten takia, arvioidaan tuoreessa tutkimuksessa.

Oxfordin yliopiston tutkimuksessa arvioitiin ilmastonmuutoksen aiheuttaman viljelykasvien tuotannon vähenemisen vaikutuksia ihmisten ruokavalioon ja painoon 155 maassa.

Tutkimuksen mukaan mahdollista on, että vuonna 2050 ihmisten kalorien saatavuus päivässä on vähentynyt 99:llä. Hedelmien ja vihannesten kulutuksen ennustetaan vähenevän neljä prosenttia ja punaisen lihan kulutuksen 0,7 prosenttia.

"Vaatimattomatkin muutokset ruuan saatavuudessa voivat johtaa energiasisällön ja ruokavalion koostumuksen muutokseen, ja näillä muutoksilla on suuria terveysvaikutuksia", sanoo tutkimusta johtanut tohtori Marco Springmann yliopiston tiedotteessa.

Punaisen lihan syönnin väheneminen vähentää kielteisiä terveysvaikutuksia, mutta se ei riitä kompensoimaan hedelmien ja vihannesten syönnin vähenemisen vaikutuksia, tutkimuksessa kerrotaan. Nimenomaan hedelmien ja vihannesten syönnin väheneminen aiheuttaa myös kaksi kertaa enemmän kuolemia kuin alipainon lisääntyminen.

"Esimerkiksi Intiassa todennäköisesti korvataan vihannekset ja hedelmät perunoilla ja riisillä, joilla on vähemmän terveyshyötyjä kuin lehtivihanneksista", Springmann sanoo uutissivusto SciDev-netille.

Useimmat kuolemat tulevat tutkimuksen mukaan tapahtumaan Etelä- ja Itä-Aasiassa. Ilmastotoimista riippuen kuolemia voidaan kuitenkin vähentää 29–71 prosenttia.

Tutkimus julkaistiin lääketieteen lehti The Lancetissa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia