Uutiset Ruokaturva

Tutkimus: Hiilidioksidipäästöt heikentävät ruuan ravintoarvoja – raudan, proteiinin ja sinkin puute voi tulevaisuudessa yleistyä

Ilmastonmuutos pienentää viljasatoja, mutta se vaikuttaa ruokaan myös toisella tavalla: kasvavat hiilidioksidipäästöt voivat vähentää ruuan ravinteikkuutta, selviää tuoreesta tutkimuksesta.
Vehnäpelto
Hiilidioksidin kasvu ilmakehässä vähentää tutkimuksen mukaan ruokakasvien ravintoarvoja. (Kuva: sebastian.dahler / Flickr.com / CC BY-NC-ND 2.0)

Hiilidioksidipäästöjen kasvu voi vähentää tärkeiden ravintokasvien, kuten vehnän ja riisin, ravinteikkuutta, varoittaa tuore tutkimus.

Harvardin yliopistoon kuuluvan Harvard T.H. Chan School of Public Healthin tutkimuksen mukaan vuoteen 2050 mennessä sinkin puutteesta kärsivien määrä voi kasvaa 175 miljoonalla ja proteiinin puutteesta kärsivien 122 miljoonalla. Yli miljardi naista ja lasta voi kärsiä vähentyneestä raudan saannista.

Tutkivat sovelsivat aiemmin kerättyjä tietoja, joiden mukaan muun muassa proteiinin, raudan ja sinkin pitoisuus kasveissa vähenee 3–17 prosenttia, mikäli ilmakehän hiilidioksidipitoisuus nousee ennustettuun 550 ppm:ään. Syynä on ilmeisesti se, että hiilidioksidi saa kasvit kasvamaan nopeammin, jolloin ne eivät kehitä yhtä paljon ravinteita kuin aiemmin.

Mikäli ilmakehän hiilidioksidipitoisuus siis kasvaa, myös ravintoainepuutoksista kärsivien määrä voi nousta ja jo valmiiksi niistä kärsivien tilanne voi pahentua.

”Tutkimus tekee selväksi, että joka päivä tekemämme päätökset – miten lämmitämme kotimme, mitä syömme, miten liikumme ja mitä ostamme – vähentää ruokamme ravinteikkuutta ja vaarantaa muiden ihmisten sekä tulevien sukupolvien terveyden”, sanoo Sam Myers, tutkimuksen pääkirjoittaja tiedotteessa.

Ihminen saa suurimman osan tärkeistä ravintoaineistaan juuri kasveista, tutkijat muistuttavat. Esimerkiksi raudasta 81 prosenttia saadaan kasveista. Jo nyt yli kaksi miljardia ihmistä kärsii yhden tai useamman ravintoaineen puutteesta. Esimerkiksi sinkin puute aiheuttaa lapsilla kasvun hidastumista.

Eniten ruuan ravinteikkuuden väheneminen vaikuttaisi Intiaan, muihin Etelä- ja Kaakkois-Aasian maihin sekä Afrikkaan ja Lähi-itään, tutkimuksessa arvioidaan.

Tutkimus julkaistiin Nature Climate Change -lehdessä.

IlmastonmuutosRuokaturva ruokaterveysravinto/aliravitsemusilmastonmuutos

Lue myös

Ihmisiä vastaanottamassa ja heittelemässä ruokasäkkejä.

Avustusjärjestöt: Uhkaava nälkäkriisi voitaisiin torjua ohjaamalla maailman sotilasmenot alle 26 tunnin ajan YK:n ruokajärjestöille

174 miljoonaa ihmistä on vaarassa menehtyä aliravitsemukseen, mutta YK:n avustusjärjestöt kärsivät rahapulasta. Kansainväliset avustusjärjestöt vetoavat, että YK:n ruokajärjestöille myönnettäisiin niiden tarvitsemat 5,5 miljardia dollaria. Summa olisi vain murto-osa maailman sotilasmenoista.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Sotilas EU-lipun vieressä.

EU voi pian myöntää ensimmäistä kertaa myös aseellista tukea kumppaneilleen – Järjestöt ja tutkijat pelkäävät epävakauden kasvua ja unionin militarisoitumista

Vasta perustetun Euroopan rauhanrahaston kautta myös suomalaisten verorahoja voidaan jatkossa käyttää vaikkapa Sahelin alueen turvallisuusjoukkojen aseistamiseen. EU perustelee aseellisen tuen tarvetta muun muassa koulutusoperaatioiden tehostamisella, mutta kriitikoiden mukaan unioni on lähtenyt vaaralliselle, kovan turvallisuuden tielle.
Mielenosoittajia ja kyltti, jossa lukee "Climate crisis = death".

Ennuste: Uudet päästövähennyssitoumukset johtavat 2,4 asteen lämpenemiseen

Valtioiden ilmastotoimia seuraava Climate Action Tracker on laskenut ennustettaan maapallon lämpenemisestä. Valtioiden kunnianhimoa on lisännyt muun muassa Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin huhtikuussa järjestämä ilmastokokous.
Puna-valko-vihreä lippu ja muita lippuja liehuu pilvenpiirtäjän edessä.

Madagaskarin eteläosissa kärsitään pahimmasta kuivuudesta 40 vuoteen – Ihmiset syövät raakoja kaktuksen hedelmiä ja sirkkoja

Vaikea kuivuus on ajanut Madagaskarin eteläosat ruokakriisiin. Sekä ruokavarastot että siemenvilja on syöty, ja nyt ihmiset turvautuvat epätoivoisiin keinoihin.
Lapsia rivissä teltan edustalla.

Sadat tuhannet eteläsudanilaiset ovat paenneet konfliktia Etiopian Gambellan alueelle – Koulunkäynti auttaa lapsia vapautumaan traumoistaan

Etiopialaiselle Nguenyyielin pakolaisleirille on paennut tuhansia ihmisiä konfliktista kärsivästä Etelä-Sudanista. 18-vuotias pakolainen Chuol Nyakoach uskoo, että koulutuksesta on hyötyä myös rankkojen kokemusten käsittelyssä.
Nainen työpöydän ääressä kirjoittamassa.

Maailmassa on 900 000 kätilön vaje – Sen paikkaaminen pelastaisi miljoonia ihmishenkiä, tuore raportti laskee

Naisvaltainen ala ja naispotilaiden tarpeet jäävät usein huomiotta. Se on yksi syy siihen, että maailmassa on liian vähän kätilöitä, selviää Unfpan raportista.

Tuoreimmat

EU voi pian myöntää ensimmäistä kertaa myös aseellista tukea kumppaneilleen – Järjestöt ja tutkijat pelkäävät epävakauden kasvua ja unionin militarisoitumista
Ennuste: Uudet päästövähennyssitoumukset johtavat 2,4 asteen lämpenemiseen
Madagaskarin eteläosissa kärsitään pahimmasta kuivuudesta 40 vuoteen – Ihmiset syövät raakoja kaktuksen hedelmiä ja sirkkoja
Sadat tuhannet eteläsudanilaiset ovat paenneet konfliktia Etiopian Gambellan alueelle – Koulunkäynti auttaa lapsia vapautumaan traumoistaan
Maailmassa on 900 000 kätilön vaje – Sen paikkaaminen pelastaisi miljoonia ihmishenkiä, tuore raportti laskee
Uganda kiristää seksuaalirikoslainsäädäntöään – Seksuaalivähemmistöt ja seksityöläiset voivat joutua rekisteriin
Kääntyvätkö rikkaat maat rokotepatenteista luopumisen kannalle? – Yhdysvallat ilmoitti kannattavansa patenttivapautusta, nyt EU:lta vaaditaan samaa
Tuore raportti vaatii Etelä-Aasian maita parantamaan seksuaalirikoslainsäädäntöään – Uhreille tehdään neitsyystestejä, poliisit vähättelevät rikoksia
Kansalaisjärjestöt vaativat YK:n turvallisuusneuvostoa asettamaan Myanmarille asevientikiellon – ”Lausuntojen aika on ohi”
Mosambikin väkivaltaa selittää moni muukin tekijä kuin uskonto – ”Nuoret kohtaavat toivottomuutta, kehityksen puutetta ja syrjintää”