Uutiset Ruokaturva

Tutkimus: Hiilidioksidipäästöt heikentävät ruuan ravintoarvoja – raudan, proteiinin ja sinkin puute voi tulevaisuudessa yleistyä

Ilmastonmuutos pienentää viljasatoja, mutta se vaikuttaa ruokaan myös toisella tavalla: kasvavat hiilidioksidipäästöt voivat vähentää ruuan ravinteikkuutta, selviää tuoreesta tutkimuksesta.
Vehnäpelto
Hiilidioksidin kasvu ilmakehässä vähentää tutkimuksen mukaan ruokakasvien ravintoarvoja. (Kuva: sebastian.dahler / Flickr.com / CC BY-NC-ND 2.0)

Hiilidioksidipäästöjen kasvu voi vähentää tärkeiden ravintokasvien, kuten vehnän ja riisin, ravinteikkuutta, varoittaa tuore tutkimus.

Harvardin yliopistoon kuuluvan Harvard T.H. Chan School of Public Healthin tutkimuksen mukaan vuoteen 2050 mennessä sinkin puutteesta kärsivien määrä voi kasvaa 175 miljoonalla ja proteiinin puutteesta kärsivien 122 miljoonalla. Yli miljardi naista ja lasta voi kärsiä vähentyneestä raudan saannista.

Tutkivat sovelsivat aiemmin kerättyjä tietoja, joiden mukaan muun muassa proteiinin, raudan ja sinkin pitoisuus kasveissa vähenee 3–17 prosenttia, mikäli ilmakehän hiilidioksidipitoisuus nousee ennustettuun 550 ppm:ään. Syynä on ilmeisesti se, että hiilidioksidi saa kasvit kasvamaan nopeammin, jolloin ne eivät kehitä yhtä paljon ravinteita kuin aiemmin.

Mikäli ilmakehän hiilidioksidipitoisuus siis kasvaa, myös ravintoainepuutoksista kärsivien määrä voi nousta ja jo valmiiksi niistä kärsivien tilanne voi pahentua.

”Tutkimus tekee selväksi, että joka päivä tekemämme päätökset – miten lämmitämme kotimme, mitä syömme, miten liikumme ja mitä ostamme – vähentää ruokamme ravinteikkuutta ja vaarantaa muiden ihmisten sekä tulevien sukupolvien terveyden”, sanoo Sam Myers, tutkimuksen pääkirjoittaja tiedotteessa.

Ihminen saa suurimman osan tärkeistä ravintoaineistaan juuri kasveista, tutkijat muistuttavat. Esimerkiksi raudasta 81 prosenttia saadaan kasveista. Jo nyt yli kaksi miljardia ihmistä kärsii yhden tai useamman ravintoaineen puutteesta. Esimerkiksi sinkin puute aiheuttaa lapsilla kasvun hidastumista.

Eniten ruuan ravinteikkuuden väheneminen vaikuttaisi Intiaan, muihin Etelä- ja Kaakkois-Aasian maihin sekä Afrikkaan ja Lähi-itään, tutkimuksessa arvioidaan.

Tutkimus julkaistiin Nature Climate Change -lehdessä.

IlmastonmuutosRuokaturva ruokaterveysravinto/aliravitsemusilmastonmuutos

Lue myös

Rakennuksia meren rannalla.

Maailman ruokajärjestö pelkää maailmanlaajuista ruokakriisiä – Yksi eniten kärsineistä pienistä valtioista on Saint Lucia

Miljoonat matkailualan työntekijät ovat leipäjonossa Saint Lucian saarivaltiossa. Maailman ruokaohjelma on käyttänyt vuonna 2020 humanitaariseen apuun yhteensä jo yli 6,7 miljardia euroa ympäri maailman, mutta järjestön johtaja johtaja David Beasley arvioi, että ensi vuodelle se tarvitsee kaksinkertaisen summan.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nainen puolilähikuvassa, taustalla rakennus.

”Meidänkin kärsivällisyydellämme on rajansa” – Länsi-Saharan konfliktiin ei näy ratkaisua

Marokon armeija ja Länsi-Saharan itsenäisyysliike Polisario ovat ottaneet yhteen Guergueratin raja-alueella, ja nyt alueella pelätään konfliktin eskaloitumista. ”Meille ei ole ollut rauhasta mitään hyötyä”, sanoo Polisarion Suomen edustaja Baida Embarec Rahal.
Taskulaskin ja kolikoita.

Afrikka menettää vuosittain noin 50 miljardia dollaria laitonta pääomaa – Pääomapaon kitkemiseksi tarvitaan niin paikallisia kuin kansainvälisiäkin toimia

Afrikassa on tehostettava verohallintoa ja vero-oikeudenmukaisuuden toteutumista esimerkiksi progressiivisen verojärjestelmän kautta, kirjoittaa Attac ry:n hanketiedottaja Eetu Kukila. Attacin ja Reilu vero ry:n tuoreessa raportissa listataan keinoja pääomapaon estämiseksi.
Mies ottaa verikoetta toisen sormenpäästä.

Koronapandemia voi johtaa jopa 148 000 uuteen aids-kuolemaan, varoittaa Unaids – Testaaminen ja hoidon aloittaminen vähentynyt

Koronaviruspandemia on vaikuttanut myös hiv-epidemian hillitsemiseen, joka kompasteli jo ennen pandemian alkua. Riittämättömät investoinnit ja toimet hiv-epidemiaa ja muita pandemoita vastaan altisti maailman myös koronaviruspandemialle, muistuttaa YK:n hiv-ja aids-ohjelma.
Mopoja ajamassa jonossa kadulla.

Beninissä saa perustettua yrityksen kahdessa tunnissa – ”Afrikan maat loikkivat muun maailman edellä digitaalisessa valtionhallinnossa”

YK:n luoma valtionhallinnon digitaalinen alusta tekee Beninistä yhdessä Viron kanssa maan, jossa yrityksen käynnistäminen tapahtuu nopeimmin maailmassa. EU:ssa aikaa kuluu keskimäärin kolme päivää, New Yorkissa seitsemän päivää.
Nuori mies pellolla.

Raportti: Rypäleaseiden uhrimäärä on vähentynyt, mutta uudet käyttötapaukset aiheuttavat huolta

Rypäleaseilla on yhä vähemmän uhreja, mutta kokonaan niiden käyttöä ei ole saatu kitkettyä eikä jäänteitä raivattua. Kansainvälistä rypäleasesopimusta seuraava koalitio on huolissaan myös rypäleaseiden käytöstä esimerkiksi Vuoristo-Karabahin konfliktissa.

Tuoreimmat

Koronapandemia voi johtaa jopa 148 000 uuteen aids-kuolemaan, varoittaa Unaids – Testaaminen ja hoidon aloittaminen vähentynyt
Beninissä saa perustettua yrityksen kahdessa tunnissa – ”Afrikan maat loikkivat muun maailman edellä digitaalisessa valtionhallinnossa”
Raportti: Rypäleaseiden uhrimäärä on vähentynyt, mutta uudet käyttötapaukset aiheuttavat huolta
Kultaa ja timantteja louhitaan vaarallisissa oloissa – Raportti: Suuret koruyhtiöt eivät voi vakuuttaa kuluttajille, etteikö niiden tuotteiden taustalla olisi ihmisoikeusloukkauksia
Etiopian Tigrayn alueen siviilien ahdinko syvenee – Konflikti estää avun toimittamisen, ja suurin osa jo valmiiksi ruoka-avusta riippuvaisista ei ole saanut annoksiaan
”Meidänkin kärsivällisyydellämme on rajansa” – Länsi-Saharan konfliktiin ei näy ratkaisua
Suomen isännöimässä konferenssissa luvattiin Afganistanille 3,3 miljardin dollarin tuki ensi vuodeksi – Summa on aiempaa pienempi, ja maalta vaaditaan tiukkojen ehtojen noudattamista
Koronavirus on hidastanut pakolaisten vastaanottamista ympäri maailman – Normaalivuosinakin vain murto-osa saa uuden kotimaan
Raportti: Järjestötoiminta on yhä ammattimaisempaa, eikä se ole pelkästään hyvä asia – ”Liiallinen riippuvuus rahoittajista voi murentaa järjestöjen kykyä haastaa”, sanoo tutkija
Maailman ruokajärjestö pelkää maailmanlaajuista ruokakriisiä – Yksi eniten kärsineistä pienistä valtioista on Saint Lucia