Tutkimus: Filmiteollisuus ylläpitää naisten syrjintää | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tutkimus: Filmiteollisuus ylläpitää naisten syrjintää

Vain joka kolmas puherooli menee naiselle ja johtajina naisia nähdään harvoin, paljastuu globaalia elokuvateollisuutta ruotineesta tutkimuksesta.

Naiset ovat selvästi aliedustettuja ja heikommassa asemassa valkokankaalla, paljastuu ensimmäisestä globaalia filmiteollisuutta arvioineesta tutkimuksesta.

Harvempi kuin joka kolmas elokuvan päähenkilö on nainen ja naisia näkee vain harvoin rooleissa, joilla on paljon valtaa. Myös yleisimmin elokuvissa ilmenee naisten ja tyttöjen stereotypisointia ja syrjintää, tutkijat sanovat.

Näyttelijä Geena Davisin perustaman Institute on Gender in Median teettämän tukimuksen mukaan elokuvissa naisia esiintyy vain noin 30 prosentissa kaikista puherooleista. Työntekijöitä esittävistä rooleista vain reilu viidennes on varattu naisille, ja vain 15 prosenttia liike-elämän johtajia, poliitikkoja, tieteen, teknologia-alan asiantuntijoiden, insinöörien ja matemaatikkojen rooleista on kirjoitettu naisille.

"Yritysten johdossa on harvoin naisia, mutta elokuvissa naiset voisivat olla myös johtotehtävissä", Davis sanoi tutkimuksen julkistamistilaisuudessa.

Tutkimuksessa selvisi myös, että tyttöjen ja naisten esittämät roolit ovat selvästi useammin yliseksuaalisia, kuin miesten ja poikien. Naiset myös pukeutuvat useammin seksikkäisiin asuihin, ovat alasti, ja erittäin laihoja.

Rockefeller-säätiön ja YK:n tukema tutkimus toteutettiin Etelä-Kalifornian yliopiston (USC) tiedotusopin laitoksella.

Selvitys koski elokuvarooleja kaikkein suurimmssa filmiteollisuuden tuotantomaissa: Australiassa, Brasiliassa, Britanniassa, Kiinassa, Ranskassa, Saksassa, Intiassa, Japanissa, Venäjällä, Etelä-Koreassa ja Yhdysvalloissa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia