Uutiset Tasa-arvo

Tutkimus: Filmiteollisuus ylläpitää naisten syrjintää

Vain joka kolmas puherooli menee naiselle ja johtajina naisia nähdään harvoin, paljastuu globaalia elokuvateollisuutta ruotineesta tutkimuksesta.

Naiset ovat selvästi aliedustettuja ja heikommassa asemassa valkokankaalla, paljastuu ensimmäisestä globaalia filmiteollisuutta arvioineesta tutkimuksesta.

Harvempi kuin joka kolmas elokuvan päähenkilö on nainen ja naisia näkee vain harvoin rooleissa, joilla on paljon valtaa. Myös yleisimmin elokuvissa ilmenee naisten ja tyttöjen stereotypisointia ja syrjintää, tutkijat sanovat.

Näyttelijä Geena Davisin perustaman Institute on Gender in Median teettämän tukimuksen mukaan elokuvissa naisia esiintyy vain noin 30 prosentissa kaikista puherooleista. Työntekijöitä esittävistä rooleista vain reilu viidennes on varattu naisille, ja vain 15 prosenttia liike-elämän johtajia, poliitikkoja, tieteen, teknologia-alan asiantuntijoiden, insinöörien ja matemaatikkojen rooleista on kirjoitettu naisille.

"Yritysten johdossa on harvoin naisia, mutta elokuvissa naiset voisivat olla myös johtotehtävissä", Davis sanoi tutkimuksen julkistamistilaisuudessa.

Tutkimuksessa selvisi myös, että tyttöjen ja naisten esittämät roolit ovat selvästi useammin yliseksuaalisia, kuin miesten ja poikien. Naiset myös pukeutuvat useammin seksikkäisiin asuihin, ovat alasti, ja erittäin laihoja.

Rockefeller-säätiön ja YK:n tukema tutkimus toteutettiin Etelä-Kalifornian yliopiston (USC) tiedotusopin laitoksella.

Selvitys koski elokuvarooleja kaikkein suurimmssa filmiteollisuuden tuotantomaissa: Australiassa, Brasiliassa, Britanniassa, Kiinassa, Ranskassa, Saksassa, Intiassa, Japanissa, Venäjällä, Etelä-Koreassa ja Yhdysvalloissa.

Tasa-arvo genderseksuaalisuusmedia

Lue myös

Nainen puolilähikuvassa mainoksen edessä.

”Rahoituslaitokset eivät ottaneet minua vakavasti” – Naisyrittäjien arki on hankalaa, ja koronavirus vaikeuttaa sitä entisestään

Keniassa naisyrittäjät kärsivät luotonsaantivaikeuksista ja vähättelystä. Irene Omari omistaa yhden Kisumun suurimmista brändäysyhtiöistä. Koronan vuoksi bisneksellä menee nyt huonommin kuin koskaan. Vaikeuksia on kuitenkin ollut jo aiemmin. ”Naisen on hyvin vaikea vetää yritystä. Aluksi en edes saanut luottoa”, hän kertoo.
Nainen taittelee terveyssidettä.

Intialaisnaiset keksivät keinon vähentää muovia – Maatuva terveysside vähentää jätekuormaa ja tarjoaa elinkeinon

Intian naiset ja tytöt käyttävät vuodessa 12 miljardia terveyssidettä, joiden maatuminen voi valmistusmateriaalista riippuen kestää jopa 800 vuotta. Goalaiset naisyrittäjät valmistavat puukuidusta terveyssiteitä, jotka auttavat vähentämään muovijätekuormaa.
Tyttöjä rivissä istumassa mikrofonien takana.

33 000 tyttöä menee päivittäin alaikäisenä naimisiin – Tuoreen raportin mukaan haitallisista perinteistä voitaisiin silti päästä eroon nopeastikin

Lapsiavioliittojen ja tyttöjen sukuelinten silpomisen lopettaminen olisi mahdollista lopettaa kymmenen vuoden sisällä keskittämällä ehkäisytoimet etenkin ruohonjuuritasoon, sanoo YK:n väestörahasto tuoreessa raportissaan.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Ylös nostetussa kädessä oleva kyltti, jossa lukee Black Lives Matter.

Kukaan ei tiedä, miten paljon viharikoksia Suomessa tapahtuu, sillä aina niitä eivät tunnista edes uhrit itse – Uusi sähköinen työkalu kerää tietoa

Vain pieni osa viharikoksista ilmoitetaan poliisille, ja siksi niistä tiedetään vain vähän. Anti-Racist Forum -järjestössä kehitetään nyt matalan kynnyksen raportointityökalua osana oikeusministeriön hanketta. ”Jotkut kokevat häirintää päivittäin. Silloin voi käydä niin, että siihen tottuu”, kertoo koordinaattori Akunna Onwen.
Seinämaalaus sotilaista tähtäämässä naista Betlehemissä.

Sopimus kuin sopimus, palestiinalaiset häviävät aina

Israel ja Arabiemiirikunnat ilmoittivat eilen solmivansa diplomaattisuhteet. Osana sopimusta Israel hylkäsi ainakin toistaiseksi suunnitelmansa liittää osia miehitetystä Länsirannasta itseensä. Palestiinalaisilla näyttää kuitenkin olevan enää vain hävittävää, kirjoittaa Teija Laakso.
Suomen lippu lipputangossa.

Valtiovarainministeriön budjettiesitys: Kehitysyhteistyöhön ensi vuonna lisää rahaa

Koronapandemian aiheuttamista talousongelmista huolimatta Suomen kehitysyhteistyövaroihin esitetään lisäystä ensi vuonna. ”Kehitysyhteistyön riittävä rahoittaminen on paitsi maailman köyhimpien ihmisten, myös suomalaisten etu”, kiittelee Fingon kehityspolitiikan asiantuntija Niina Tenhio.
Rivi lapsia pesemässä käsiään hanojen alla.

Raportti: 43 prosenttia maailman kouluista on ilman käsienpesumahdollisuutta

Kouluja avataan koronasulun jälkeen, mutta etenkin vähiten kehittyneissä maissa viruksen leviämistä on vaikea estää, koska käsienpesumahdollisuutta ei ole.
Laiva satamassa.

Järjestöjen uusi meripelastusalus aloittaa Välimerellä – ”Tavallisten ihmisten yhteinen vastalause EU:n rasistiselle politiikalle”

Välimeri on ollut koronaviruksen ja viranomaisten toimien takia aikoina tyhjä pelastusaluksista. Nyt Lääkärit ilman rajoja ja Sea-Watch ovat laskemassa liikkeelle uuden aluksen.