Tutkimus: Ehkäisy puuttuu yli 200 miljoonalta kehitysmaan naiselta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tutkimus: Ehkäisy puuttuu yli 200 miljoonalta kehitysmaan naiselta

Jos kaikki kehitysmaiden naiset saisivat tarvitsemaansa ehkäisyä ja äitiysterveyspalveluita, säästettäisiin ihmishenkien lisäksi myös rahaa, tutkijat muistuttavat.

Naisia jonossa Malawissa

Naiset jonottavat ilmoittautumaan ilmaisten lisääntymisterveyspalveluiden saajiksi Malawissa. Yli 200 miljoonaa naista kehittyvissä maissa haluaisi käyttää ehkäisyä mutta ei syystä tai toisesta voi. Kuva: Lindsay Mgbor / Department for International Development / CC BY-NC-ND 2.0.

Kehittyvissä maissa on noin 214 miljoonaa naista, jotka haluaisivat välttää seuraavan raskauden mutta eivät käytä mitään modernia ehkäisymetodia, selviää tuoreesta tutkimuksesta.

Kuilu ehkäisyn kysynnän ja saannin välillä on kaventunut, sillä vielä vuonna 2014 vastaavassa tilanteessa oli 225 miljoonaa naista. Yhdysvaltalaisen seksuaaliterveyden tutkimuslaitoksen Guttmacher-instituutin mukaan tarvittaisiin kuitenkin runsaita investointeja, jotta kaikki ehkäisyä haluavat naiset saisivat sitä ja nykyinen myönteinen kehitys pystyttäisiin ylläpitämään. 

Kehittyvissä maissa elää tutkimuksen mukaan yhteensä noin 1,6 miljardia hedelmällisessä iässä olevaa naista, joista noin puolet haluaisi ehkäistä seuraavan raskauden. Tästä määrästä noin kolme neljäsosaa käyttää ehkäisyä: muut turvautuvat joko perinteisiin, tehottomiin metodeihin tai eivät käytä ehkäisyä lainkaan. 

Ehkäisyn lisäksi kehitysmaissa on puutetta myös äitiysneuvola- ja synnytyspalveluista. Tarpeellisiksi määritellyt vähintään neljä äitiysneuvolakäyntiä saa vain runsas 60 prosenttia naisista, ja runsas neljännes ei synnytä terveyskeskuksessa, tutkimuksessa kerrotaan.

Tutkimuksen mukaan ehkäisytarpeiden täysi tyydyttäminen sekä äitiysterveyspalveluiden ja vastasyntyneiden palveluiden lisääminen hyvälle tasolle maksaisi vuosittain noin 52,5 miljardia dollaria, eli noin 46 miljardia euroa vuodessa. Vaikka summa on suuri, ehkäisyyn investoimalla rahaa säästyisi yli kaksinkertainen summa raskauteen liittyvistä terveyspalveluista, tutkijat muistuttavat.

Ennen kaikkea säästettäisiin ihmishenkiä: 2,2 miljoonaa vastasyntyneiden kuolemaa ja 224 000 äitiyskuolemaa vältettäisiin vuosittain, tutkijat laskevat.

Ehkäisyn puutteeseen on monia syitä. Guttmacher-instituutin viimevuotisen tutkimuksen mukaan yleisimpiä syitä ovat huolet ehkäisyn terveys- ja sivuvaikutuksista. Lisäksi monet uskovat, etteivät voi tulla raskaaksi, koska harrastavat seksiä vain satunnaisesti tai ovat juuri synnyttäneet.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia