Tutkimus: Afrikan pakolaislapsille Eurooppa ei ole ensisijainen määränpää | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tutkimus: Afrikan pakolaislapsille Eurooppa ei ole ensisijainen määränpää

Suurin osa Afrikasta Eurooppaan saapuneista lapsista ei ajattele päätyvänsä Eurooppaan. Väkivalta naapurimaissa saa heidät kuitenkin jatkamaan matkaa. Lähi-idästä saapuvien toiveena on hyvä koulutus, mutta määränpäässä haaveet rikkoutuvat.

Somaliasta paenneet lapset potkivat palloa Etiopiassa

Somaliasta paenneet lapset potkivat palloa Etiopiassa. Kuva: J. Ose / UNICEF Ethiopia / CC BY-NC-ND 2.0.

Suurin osa Afrikasta Eurooppaan saapuvista lapsista ei jätä kotimaataan lähteäkseen nimenomaan Eurooppaan, selviää tuoreesta Unicefin tutkimuksesta. Lähi-idän konflktimaista matkaan lähteviä houkuttelee koulutus.

Jopa 70 prosenttia pääosin Afrikasta Italiaan saapuneista lapsista jätti kotimaansa konfliktin, väkivallan tai hyväksikäytön takia. Useimpien ajatus on jäädä ensisijaisesti naapurimaihin.

Moni kohtasi kuitenkin myös lähialueen maissa väkivaltaa ja hyväksikäyttöä, joten moni jatkoi pakomatkaansa aina Eurooppaan asti. Suurin osa lapsista teki päätöksensä lähteä Italiaan tai Kreikkaan Libyassa, jossa moni koki myös väkivaltaa.

“Tämä tutkimus osoittaa ensi kertaa, että lapsia kotoa pois ajavia työntötekijöitä on huomattavasti enemmän kuin vetotekijöitä, jotka houkuttelevat Eurooppaan”, sanoo Unicefin Euroopan ja Keski-Aasian aluejohtaja Afshan Khan järjestön tiedotteessa.

Jopa 93 prosenttia Italiaan saapuneista lapsista lähti matkaan yksin ja 75 prosenttia heistä teki päätöksen lähteä kotimaastaan itsenäisesti. Yhteensä vaarallinen matka saattoi kestää jopa kaksi vuotta. Suurin osa Italiaan saapuvista lapsista oli lähtöisin Saharan eteläpuolisesta Afrikasta.

Lähi-idästä lähteviä houkuttelee koulutus 


Kreikkaan lapset saapuivat useimmiten vanhempiensa kanssa tai lähettäminä. Kreikkaan saapuneista suurin osa oli kotoisin Syyriasta, Irakista ja Afganistanista. Näille pakolaislapsille koulutus oli tärkein syy lähteä matkaan.

“Suurimmat houkutteet olivat mahdollisuus koulutukseen, oikeuksien kunnioittaminen sekä elämässä eteneminen. Mutta kun he saapuvat Eurooppaan, todellisuus on valitettavasti erilainen ja heidän odotuksensa rikkoutuvat”, sanoo Khan.

Tutkimukseen haastateltiin 850:tä iältään 15–17-vuotiasta lasta Italiassa ja Kreikassa, joihin suurin osa Eurooppaan tulevista pakolaisista saapuu ensimmäisenä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia