Tutkimus: Abortti ja ehkäisy puuttuvat usein kriisitilanteissa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tutkimus: Abortti ja ehkäisy puuttuvat usein kriisitilanteissa

Konflikti- ja katastrofitilanteissa elävät naiset eivät saa riittävästi perhesuunnittelupalveluita, arvioidaan tuoreessa tutkimuksessa.

Monet naiset jäävät kriisitilanteissa ilman elintärkeitä lisääntymisterveyden palveluita, kuten ehkäisyä ja turvallista aborttia, käy ilmi tuoreesta tutkimuksesta.

Conflict and Health -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa tarkasteltiin lisääntymisterveyspalveluiden toteutumista ja rahoitusta katastrofi- ja konfliktitilanteissa vuosina 2012–2014.

Tutkimuksen mukaan lisääntymisterveyspalveluita rahoitetaan kriisitilanteissa yhä enemmän verrattuna vuosikymmenen takaiseen aikaan, mutta siitä huolimatta rahoitusta on yhä liian vähän. Suurin osa katastrofi- ja konfliktitilanteiden lisääntymisterveyspalveluiden rahoituksesta menee äitien ja vastasyntyneiden hoitoon. Perhesuunnittelupalvelut saavat vähiten rahaa, vaikka niillekin olisi tarve.

Perhesuunnittelupalvelut puuttuvat usein jo humanitaarisen avun rahoitushakemuksista. Vain 14 prosentissa tutkituista rahoitushakemuksista pyydettiin rahaa perhesuunnittelupalveluihin ja alle prosentissa aborttipalveluihin, kertoo tutkimuksesta uutisoinut brittilehti Guardian.

Alle puolessa kohteista tarjottiin hätäehkäisyä, ja raiskauksen uhrien hoito oli riittämätöntä lähes kaikissa tapauksissa.

Tutkijat tekivät myös kenttätutkimuksen Kongon demokraattisessa tasavallassa, Etelä-Sudanissa, Burkina Fasossa ja Jordaniassa. Sen mukaan Etelä-Sudanissa ja Burkina Fasossa avustusjärjestöt eivät aina uskaltaneet tarjota aborttia sitä tarvitseville, vaikka toimenpide on maassa laillinen tietyissä tilanteissa, kertoo uutistoimisto Reuters.

Tutkimuksen teki muun muassa YK-toimijoista ja järjestöistä koostuva Inter-Agency Working Group on Reproductive Health in Crisis (IAWG).

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia