Uutiset

Tutkimus: Äärimmäisen köyhiä jopa neljännes luultua enemmän

Luotettavan tilastotiedon puute on johtanut siihen, että maailmassa saattaa olla jopa 350 miljoonaa äärimmäisen köyhää ihmistä arvioitua enemmän.
(Kuva: Shahnawaz Sid / cc 2.0)

Maailman äärimmäisessä köyhyydessä elävien määrä on saatettu arvioida väärin jopa neljänneksellä. Syynä on kunnollisen tilastotiedon puute, käy ilmi brittiläisen kehitystutkimusinstituutin ODIn tuoreesta tutkimuksesta.

Maailmassa arvioidaan olevan tällä hetkellä 1,2 miljardia äärimmäisessä köyhyydessä eli alle 1,25 dollarilla päivässä elävää ihmistä. Raportin kirjoittaja Elizabeth Stuartin mukaan luku voi olla kuitenkin aliarvioitu, sillä noin 350 miljoonaa ihmistä ei ole mukana kotitalouksille tehtävissä köyhyyskyselytutkimuksissa. Niinpä arviot köyhyydestä ovat hänen mukaansa usein vain valistuneita arvauksia.

Tilastojen ulkopuolelle jäävät ihmiset voivat olla esimerkiksi slummeissa, konfliktialueilla tai syrjäseuduilla eläviä sekä esimerkiksi paimentolaisia, kodittomia ja laitoksissa olevia.

Ilman dataa hallitukset eivät tiedä, keitä köyhät ovat, mitä he tarvitsevat ja missä elävät. Näin myös köyhyyden vähentäminen on vaikeaa, raportissa muistutetaan. Ratkaisuksi tiedonkeruun vaikeuksiin raportissa tarjotaan esimerkiksi satelliitteja, älypuhelimia ja lennokkeja.

Datan puutetta pahentaa se, ettei monissa maissa edes tehdä köyhyyskyselytutkimuksia kovin usein. Vuosina 2006–2013 kotitalouskyselyn teki raportin mukaan vain 28 Afrikan maata.

köyhyystieto

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nainen värjää toisen naisen tukkaa

Brasiliassa ihonväri on politiikkaa, mutta elokuvaohjaaja Tai Linhares ei tiedä, onko hän musta vai valkoinen

Tai Linharesin syntymätodistuksessa lukee ”valkoinen”, mutta hän on jotain muutakin. ”En ole osa sitä etuoikeutettua kulttuurista ja sosiaalista valkoisuutta, jonka osaksi pääsee, jos syntyy ihonväriltään valkoisena, oikeanlaisten hiusten kanssa”, hän sanoo. Linharesin lyhytelokuva käsittelee identiteetin etsintää mustan ja valkoisen välimaastossa.
Nainen ja poika istuvat maassa, etualalla ruoka-annoksia.

Alkuperäiskansojen ruokakulttuuri on hyvä keino taistella ilmastokriisiä vastaan – Intian Meghalayassa villiruoka on arvossaan

Intian alkuperäiskansojen ruokaulttuurissa maata ja ruokakasveja hyödynnetään monipuolisesti aina villikasveja myöden. Ruokakulttuuria yritetään elvyttää nyt muun muassa Äiti Maa -maalaismarkkinoiden avulla.
Sateenkaarilippu

Malesia langetti kovat rangaistukset homoudesta epäillyille – Jo toinen keppirangaistus runsaan vuoden vuoden sisään

Malesian hallitus on luvannut parantaa ihmisoikeustilannetta, mutta seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen syrjintä pahenee. Viisi miestä tuomittiin kepiniskuihin yrityksestä harrastaa ”luonnonvastaista” seksiä.
Eurokolikoita, Suomen 100-vuotisjuhlan juhlarahoja

Pakolaisneuvonta yritetään pelastaa hätäkeräyksellä

Turvapaikanhakijoiden oikeusapuun vuonna 2016 tehdyt muutokset ovat supistaneet rajusti Pakolaisneuvonnan toimintaa. Nyt järjestön toiminta yritetään turvata hätäkeräyksen avulla.