Tutkimus: Äärimmäisen köyhiä jopa neljännes luultua enemmän | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tutkimus: Äärimmäisen köyhiä jopa neljännes luultua enemmän

Luotettavan tilastotiedon puute on johtanut siihen, että maailmassa saattaa olla jopa 350 miljoonaa äärimmäisen köyhää ihmistä arvioitua enemmän.

(Kuva: Shahnawaz Sid / cc 2.0)

Maailman äärimmäisessä köyhyydessä elävien määrä on saatettu arvioida väärin jopa neljänneksellä. Syynä on kunnollisen tilastotiedon puute, käy ilmi brittiläisen kehitystutkimusinstituutin ODIn tuoreesta tutkimuksesta.

Maailmassa arvioidaan olevan tällä hetkellä 1,2 miljardia äärimmäisessä köyhyydessä eli alle 1,25 dollarilla päivässä elävää ihmistä. Raportin kirjoittaja Elizabeth Stuartin mukaan luku voi olla kuitenkin aliarvioitu, sillä noin 350 miljoonaa ihmistä ei ole mukana kotitalouksille tehtävissä köyhyyskyselytutkimuksissa. Niinpä arviot köyhyydestä ovat hänen mukaansa usein vain valistuneita arvauksia.

Tilastojen ulkopuolelle jäävät ihmiset voivat olla esimerkiksi slummeissa, konfliktialueilla tai syrjäseuduilla eläviä sekä esimerkiksi paimentolaisia, kodittomia ja laitoksissa olevia.

Ilman dataa hallitukset eivät tiedä, keitä köyhät ovat, mitä he tarvitsevat ja missä elävät. Näin myös köyhyyden vähentäminen on vaikeaa, raportissa muistutetaan. Ratkaisuksi tiedonkeruun vaikeuksiin raportissa tarjotaan esimerkiksi satelliitteja, älypuhelimia ja lennokkeja.

Datan puutetta pahentaa se, ettei monissa maissa edes tehdä köyhyyskyselytutkimuksia kovin usein. Vuosina 2006–2013 kotitalouskyselyn teki raportin mukaan vain 28 Afrikan maata.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia