Uutiset

Tutkimus: Äärimmäisen köyhiä jopa neljännes luultua enemmän

Luotettavan tilastotiedon puute on johtanut siihen, että maailmassa saattaa olla jopa 350 miljoonaa äärimmäisen köyhää ihmistä arvioitua enemmän.
(Kuva: Shahnawaz Sid / cc 2.0)

Maailman äärimmäisessä köyhyydessä elävien määrä on saatettu arvioida väärin jopa neljänneksellä. Syynä on kunnollisen tilastotiedon puute, käy ilmi brittiläisen kehitystutkimusinstituutin ODIn tuoreesta tutkimuksesta.

Maailmassa arvioidaan olevan tällä hetkellä 1,2 miljardia äärimmäisessä köyhyydessä eli alle 1,25 dollarilla päivässä elävää ihmistä. Raportin kirjoittaja Elizabeth Stuartin mukaan luku voi olla kuitenkin aliarvioitu, sillä noin 350 miljoonaa ihmistä ei ole mukana kotitalouksille tehtävissä köyhyyskyselytutkimuksissa. Niinpä arviot köyhyydestä ovat hänen mukaansa usein vain valistuneita arvauksia.

Tilastojen ulkopuolelle jäävät ihmiset voivat olla esimerkiksi slummeissa, konfliktialueilla tai syrjäseuduilla eläviä sekä esimerkiksi paimentolaisia, kodittomia ja laitoksissa olevia.

Ilman dataa hallitukset eivät tiedä, keitä köyhät ovat, mitä he tarvitsevat ja missä elävät. Näin myös köyhyyden vähentäminen on vaikeaa, raportissa muistutetaan. Ratkaisuksi tiedonkeruun vaikeuksiin raportissa tarjotaan esimerkiksi satelliitteja, älypuhelimia ja lennokkeja.

Datan puutetta pahentaa se, ettei monissa maissa edes tehdä köyhyyskyselytutkimuksia kovin usein. Vuosina 2006–2013 kotitalouskyselyn teki raportin mukaan vain 28 Afrikan maata.

köyhyystieto

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Ahmed Hadji sohvalla Kirkon Ulkomaanavun tiloissa

Ugandalainen Ahmed Hadji selvisi hengissä terrori-iskusta ja ryhtyi ehkäisemään radikalisoitumista – ”Monella ei ole uskonnosta riittävästi tietoa”

Ääriliike al-Shabaab houkuttelee nuoria Ugandassa, jossa on maailman nuorimpiin kuuluva väestö ja vain vähän työpaikkoja. Nuorisojärjestöä johtavan Ahmed Hadjin mukaan nuoret tarvitsevat töitä ja tarkoituksen elämälleen. Valtio näkee nuoret kuitenkin uhkana.
Delfiini muovipussi evässään

Panama kielsi muovipussit ensimmäisenä maana Keski-Amerikassa – Taustalla huoli merten saastumisesta

Kaupat eivät saa tehdä muovipussikiellolla voittoa, vaan niiden on tarjottava asiakkaille kestokasseja sisäänostohintaan. Lain rikkomisesta saadut sakot Panama käyttää kierrätysjärjestelmän kehittämiseen ja tutkimukseen.
Muovipressuilla peitetty asumus ja pyykkejä kuivumassa

Väkivalta kärjistyy Burkina Fasossa, yli 200 000 paennut kodeistaan – YK: Humanitaarinen hätätila

Viime vuonna Malissa alkaneet levottomuudet ovat levinneet Burkina Fasoon ja maata uhkaa nyt paha ruokapula, YK:n elintarvikejärjestö FAO varoittaa.
Mies puhaltaa savua suustaan

Sota huumeita vastaan ei ole toiminut – Puoli miljoonaa ihmistä kuolee vuosittain käytön vuoksi

YK:n tuoreen tilaston mukaan 35 miljoonaa ihmistä maailmassa kärsii huumeriippuvuudesta. Kuolleisuuslukuja kasvattavat pätevän hoidon ja hoitopaikkojen puute.