Tutkijat vaativat YK:ta julistamaan Venezuelaan täyden humanitaarisen kriisin – ”Terveysjärjestelmä on romahtamassa” | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tutkijat vaativat YK:ta julistamaan Venezuelaan täyden humanitaarisen kriisin – ”Terveysjärjestelmä on romahtamassa”

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch sekä Johns Hopkinsin yliopiston tutkijat tekivät vuoden ajan työtä selvittääkseen Venezuelan kriisin laajuuden. Niiden mukaan maan viranomaiset eivät voi enää piilotella todellisuutta.

Venezuelan presidentti Nicolás Maduro ja YK:n pääsihteeri António Guterres kättelevät

Venezuelan presidentti Nicolás Maduro ja YK:n pääsihteeri António Guterres kättelivät syksyllä 2018 New Yorkissa YK:n yleiskokouksen yhteydessä. Kuva: Rick Bajornas / UN Photo.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch (HRW) sekä yhdysvaltalaisen Johns Hopkinsin yliopiston tutkijat vaativat YK:n pääsihteeriä António Guterresia käynnistämään Venezuelassa täyden skaalan avustusoperaation.

Niiden mielestä Guterresin pitäisi julistaa virallisesti, että Venezuelassa on monimutkainen humanitaarinen hätätila. YK käyttää termiä kaikkein vaikeimpien kriisien, kuten Jemenin ja Syyrian, kohdalla. Sillä on painoarvoa, sillä sen avulla resurssit liikkeelle kattavimmin.

”Teknisestä näkökulmasta Venezuela on monimutkaisessa humanitaarisessa hätätilassa. Jos YK:n pääsihteeri ei tunnusta sitä virallisesti, YK ei myöskään todennäköisesti puutu siihen täydellä teholla”, sanoo professori Paul Spiegel tiedotteessa.

HRW sekä Johns Hopkinsin Bloomberg School of Public Health -tutkimuslaitos ovat tehneet vuoden ajan työtä selvittääkseen Venezuelan humanitaarisen kriisin todellisen laajuuden. Tulokset julkaistiin eilen.

Raportissa kerrotaan kohonneesta äitiys- ja imeväiskuolleisuudesta, nopeasta rokottein ehkäistävien tautien leviämisestä, kuten tuhkarokosta ja kurkkumädästä, sekä nopeasta tartuntatautien, kuten malarian ja tuberkuloosin, kasvusta. Ruokapula ja lasten aliravitsemus on yleistä.

Esimerkiksi vuosina 2008–2015 maassa havaittiin vain yksi tuhkarokkotapaus. Kesäkuusta 2017 alkaen tapauksia on ollut yli 9 300, joista yli 6 200 vahvistettuja. Epäviralliset kyselyt osoittavat, että useimmat kotitaloudet kärsivät ruokapulasta, raportissa kerrotaan. Aliravittuja on lähes 12 prosenttia väestöstä.

”Yrittävätpä he kuinka paljon hyvänsä, Venezuelan viranomaiset eivät voi piilotella todellisuutta”, sanoo apulaisprofessori Shannon Doocy, joka teki tutkimusta Venezuelan rajalla.

”Venezuelan terveysjärjestelmä on romahtamassa täydellisesti, mikä yhdistettynä laajaan ruokapulaan aiheuttaa kärsimystä kärsimyksen päälle ja vaarantaa yhä useammat venezuelalaiset. Tarvitsemme YK:n johtajuutta, jotta voitaisiin lopettaa tämä vakava kriisi ja pelastaa ihmishenkiä.”

Tutkimusta varten haastateltiin yli 150:tä ihmistä. Mukana oli terveydenhuollon ammattilaisia, maasta paenneita venezuelalaisia, avustusjärjestöjen edustajia, YK:n edustajia sekä Brasilian ja Kolumbian viranomaisia. Tutkijat analysoivat myös dataa maan sisältä virallisista lähteistä, sairaaloista, kansainvälisistä ja paikallisista järjestöistä.

Öljystään tunnettu Venezuela on viime vuosina ajautunut vakavaan talouskriisiin ja hyperinflaatioon muun muassa huonon hallinnon takia. Samaan aikaan autoritaarisen presidentti Nicolás Maduron johtama hallitus on ottanut käyttöön yhä kovemmat otteet toisinajattelijoita kohtaan. Maduro on kiistänyt humanitaarisen kriisin olemassaolon ja estänyt avun toimittamisen perille.

Maduro on muun muassa pitänyt Yhdysvaltain apua yrityksenä kaataa hänen hallintonsa. YK:n julkisuuteen vuotaneen raportin mukaan noin seitsemän miljoonaa ihmistä tarvitsisi humanitaarista apua.

HRW:n ja Johns Hopkinsin raportissa todetaan, että viranomaisilla on oikeus torjua tietyt aputarjoukset, mutta se vain korostaa heidän vastuutaan etsiä muita vaihtoehtoja.

“Nämä viranomaiset ovat vastuussa tarpeettomasta ihmishenkien menetyksestä, joka heidän kieltämisensä ja estämisensä on aiheuttanut Venezuelan kansalle“, sanoo HRW:n Amerikan johtaja José Miguel Vivanco.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia