Tutkijat: Uudet kehitystavoitteet uhkaavat epäonnistua | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tutkijat: Uudet kehitystavoitteet uhkaavat epäonnistua

Monet ehdotetuista kestävän kehityksen tavoitteista ovat epämääräisiä ja epäoleellisia, tuoreessa raportissa sanotaan.

YK:ssa käsiteltävät ehdotukset uusista kestävän kehityksen tavoitteista ovat liian epämääräisiä, jotta ne voitaisiin saavuttaa, varoittavat tutkijat. Tuoreen raportin (pdf) mukaan monet tavoitteet nojaavat heikkoon ja epämääräiseen kielenkäyttöön, eivät laskennallisiin tavoitteisiin.

Maailman maat neuvottelevat parhaillaan siitä, miten korvata tänä vuonna umpeutuvat YK:n vuosituhattavoitteet. Uutta ehdotusta on työstänyt avoin työryhmä, joka julkisti 17 päätavoitteen ja 169 alatavoitteen listan viime vuonna. Lopullinen päätös on tarkoitus tehdä syyskuussa.

Yli 40 luonnontieteen ja yhteiskuntatieteen asiantuntijan koostaman raportin mukaan uudet ehdotukset ovat paremmat kuin vanhat kahdeksan tavoitetta. Vain alle kolmannes ehdotetuista tavoitteista on kuitenkin hyvin muotoiltuja ja perustuu viimeisimpiin tieteellisiin todisteisiin, raportissa kritisoidaan. Yli puolet tavoitteista tarvitsee lisää työstämistä ja 17 prosenttia on muuten heikkoja tai epäoleellisia. Monet tavoitteet myös toistavat itseään.

Esimerkiksi kestävän energian tavoitteessa mainitaan tavoite "lisätä merkittävästi uusiutuvan energian osuutta". Raportin tekoa johtaneen Anne-Sophie Stevancen mukaan sanamuoto pitäisi muuttaa muotoon "kaksinkertaistaa", jotta siihen tulisi mitattavuutta.

Tutkijat ovat huolissaan myös siitä, että tavoitteet esitellään erikseen, ikään kuin niiden välillä ei olisi yhteyttä. Näin eri tavoitteiden välille voi syntyä konflikteja.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia