Uutiset Ympäristö

Tutkijat: Luonnonsuojelualueetkaan eivät välty ihmisen vaikutukselta – kolmasosa suojelualueista ”voimakkaan paineen alla”

Monet maat sanovat perustaneensa suojelualueita kansainvälisen sopimuksen mukaisesti, mutta todellisuudessa ihmisen annetaan tuhota alueita, moittii tuore tutkimus.
Seeproja kansallispuistossa
Tutkijat moittivat ihmistä luonnonsuojelualueiden tuhoamisesta. Kuvassa Tarangiren kansallispuiston maisemia Tansaniassa.

Kolmasosa maailman suojelluista maa-alueista on ihmisen toiminnasta johtuvan ”voimakkaan paineen alla”, selviää australialaisen Queenslandin yliopiston ja sen kumppanien tuoreesta tutkimuksesta.

Tutkijat moittivat valtioita siitä, että ne väittävät lisänneensä suojelualueiden määrää mutta antavat silti ihmisen tuhota alueiden luontoa.

”Havaitsimme suuria tierakenteita, kuten moottoriteitä, teollista maanviljelystä ja jopa kokonaisia kaupunkeja sellaisten alueiden sisällä, joiden pitäisi suojella luontoa”, kertoo tutkija Kendall Jones yliopiston tiedotteessa.

Tutkimuksen mukaan yhteensä kuusi miljoonaa neliökilometriä suojeltua maata on tilassa, jossa ei pystytä suojelemaan luonnon monimuotoisuutta. Vaikein tilanne on tiheästi asutuilla alueilla Kaakkois-Aasiassa, Afrikassa ja osissa Etelä-Amerikkaa.

Tutkimuksessa tarkasteltiin ihmisen vaikutuksia lähes 50 000 suojelualueella, kuten kansallispuistoissa. Tutkijat sovelsivat tutkimuksessa ihmisen jalanjäljen käsitettä, joka tarkastelee esimerkiksi maanviljelystä, teitä ja muita tapoja, joilla ihminen vaikuttaa luonnon monimuotoisuuteen.

Maailmassa arvioidaan olevan yli 200 000 suojelualuetta. Vuonna 1992 hyväksytyn kansainvälisen sopimuksen mukaan vuoteen 2020 mennessä 17 prosenttia maailman maapinta-alasta pitää olla suojelualuetta. Tavoite on lähes saavutettu.

Tutkimus julkaistiin Science-tiedelehdessä.

Ympäristö ympäristöbiodiversiteettisuojelu

Lue myös

Lamun saaren rannikkoa mereltä käsin kuvattuna.

Sijoittajat vastustavat General Electricin suunnitelmia rahoittaa Keniaan rakenteilla olevaa hiilivoimalaa

Sijoittajien mukaan osuuden ostaminen Lamun saarelle suunnitellusta hiilivoimalaitoksesta ei ole linjassa GE:n ilmastonmuutoksen vastaisten sitoumusten kanssa. Voimala vahingoittaisi ympäristöä ja ihmisoikeuksia ja olisi taloudellinen riski.
Gorilla Virungan kansallispuistossa Kongossa

Kongo harkitsee öljyn etsinnän sallimista maailman tärkeimpiin kuuluvissa luonnonpuistoissa

Virungan ja Salongan luonnonpuistot ovat Unescon maailmanperintökohteita, joissa elää useita harvinaisia lajeja. Ympäristö- ja ihmisoikeusaktivistit ovat kauhuissaan Kongon hallituksen suunnitelmista, jotka saattavat sallia öljyn etsinnän puistoissa.
Joku luonnon keskellä, taustalla savua tupruttava tehtaanpiippu

Raportti: Euroopan vesistöt ovat huonossa kunnossa

EU on kartoittanut vesistöjensä tilaa. Varsinkaan pintavesien tilassa ei ole kehumista, EU:n ympäristökeskuksen julkaisemassa raportissa todetaan. Jäsenmaat luistavat itse sopimistaan suojelusäännöistä, moittii WWF.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Unikkoja ja aurinkoenergiapaneeleja

Vaikuttavuussijoittajat haluavat parantaa maailmaa – mutta miten ja kenen ehdoilla?

Sijoitusmaailman radikaaliksi extreme-lajiksi kutsuttu vaikuttavuussijoittaminen kasvaa vauhdilla ja ylittää jo perinteisen valtioiden antaman kehitysavun. Kysymys kuuluu: voiko sijoittamalla vähentää globaalia epätasa-arvoa?
Ilmakuva Juban liepeiltä Etelä-Sudanista

Mitä kerrot läheisillesi, kun olet käynyt konfliktialueella?

Kehitysyhteistyöjärjestöjen työntekijät joutuvat matkustamaan myös levottomille alueille. Kirkon Ulkomaanavun tiedottaja Erik Nyström kertoo, että matkasta sotaisaan Etelä-SUdaniin jäi silti päällimmäisenä mieleen paikallisten kiitollisuus siitä, että joku saapuu Suomesta asti kysymään, miten heillä menee.
Mielenosoittaja, jonka yllä pelastusliivi ja selässä teksti No Borders No Nation

Kreikan saarilla elää tuhansia siirtolaislapsia ala-arvoisissa olosuhteissa – Osa on yrittänyt jopa itsemurhaa

Yli 7 000 turvapaikanhakija- ja siirtolaislasta on saapunut tänä vuonna Kreikan saarille. Unicef vaatii, että EU-maat alkavat ottaa nopeasti vastaan heitä ja heidän perheitään. ”Tämä on paitsi häpeällistä myös lyhytnäköistä”, toteaa Suomen UNICEFin ohjelmajohtaja Inka Hetemäki.
Nainen ja korillinen kaloja

Uusi kampanja vaatii Suomeen yritysvastuulakia – ”Suomen on aika skarpata”

Laki ei tällä hetkellä velvoita suomalaisia yrityksiä selvittämään toimintansa ihmisoikeusvaikutuksia ulkomailla. Järjestöjen, yritysten ja ammattiliittojen tänään alkava kampanja vaatii seuraavaa hallitusta säätämään yritysvastuulain.