Tutkijat kehittivät ruokavalion, joka huomioi sekä planeetan että ihmisten terveyden: Yli tuplasti lisää kasviksia, puolet vähemmän lihaa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tutkijat kehittivät ruokavalion, joka huomioi sekä planeetan että ihmisten terveyden: Yli tuplasti lisää kasviksia, puolet vähemmän lihaa

Esimerkiksi Pohjois-Amerikassa syödään tällä hetkellä punaista lihaa 6,5 kertaa enemmän kuin pitäisi, Etelä-Aasiassa vain puolet suositellusta.

Herkkusieniä, tomaattia, punasipulia ja kurkkua lautasella

Uusi tutkimus suosittaa ihmiskuntaa siirtymään kasvispitoisempaan ruokavalioon. Kuva: Shawn Harquail / CC BY-NC 2.0.

Kymmenen miljardin ihmisen ruokkiminen vuoteen 2050 mennessä niin, että maapallon kantokyky kestää, on mahdollista, sanoo joukko tutkijoita.

37 tutkijasta koostuva EAT-Lancet-komissio on julkaissut uuden arvion, jossa on laskettu, mitä maapallon asukkaiden pitäisi syödä, jotta ruokavalio olisi terveellinen, kaikille olisi tarpeeksi ruokaa ja ruokajärjestelmä olisi ympäristön kannalta kestävä. Kyseessä on ensimmäinen tieteellinen katsaus maapallon ruokajärjestelmään.

Tällä hetkellä maapallolla on noin kolme miljardia ihmistä, joiden ruokavalio on jollakin tavalla virheellinen. Yli 800 miljoonaa kärsii suoranaisesta nälästä.
Samaan aikaan ruuantuotanto ylittää planeetan kantokyvyn: se aiheuttaa ilmastonmuutosta, luonnon monimuotoisuuden menetystä sekä kestämätöntä maan ja veden käyttöä. Typpi- ja fosforilannoitteet saastuttavat, tutkijat muistuttavat.

”Tarvitaan merkittäviä muutoksia. Globaalia ruokajärjestelmää on muutettava ennennäkemättömällä skaalalla jokaisen maan olosuhteisiin sopivalla tavalla. Tämä on kartoittamatonta poliittista aluetta, eikä näitä ongelmia korjata helposti, mutta tavoite on saavutettavissa”, sanoo Lontoon yliopiston professori Tim Lang tiedotteessa.

Tutkijoiden mukaan uusi ruokavalio olisi myös terveellinen: se estäisi vuosittain 11 miljoonaa ennenaikaista kuolemaa.

Käytännössä muutos vaatisi sokerin- ja lihankulutuksen vähentämistä noin 50 prosenttia. Pähkinöiden, hedelmien, vihannesten ja palkokasvien kulutuksen pitäisi yli kaksinkertaistua.

Esimerkiksi punaista lihaa olisi sallittua syödä keskimäärin 14 grammaa päivässä, siipikarjan lihaa 29 grammaa. Hedelmiä ja vihanneksia syötäisiin puoli kiloa päivässä, mikä esimerkiksi Suomessa on tämänhetkinenkin suositus.

Muutokset räätälöitäisiin kuhunkin maahan sopivaksi. Esimerkiksi Pohjois-Amerikassa syödään tällä hetkellä punaista lihaa lähes 6,5 kertaa enemmän kuin pitäisi, Etelä-Aasiassa vain puolet suositellusta. Kaikilla alueilla syödään enemmän tärkkelyspitoisia vihanneksia, kuten kassavaa ja perunaa, kuin olisi suositeltua. Saharan eteläpuolisessa Afrikassa niitä syödään peräti 7,5 kertaa enemmän kuin pitäisi.

Tutkimuksessa esitetään myös suosituksia siitä, miten tavoitteeseen päästään. Ihmisiä on ensinnäkin kannustettava valitsemaan terveellinen ruokavalio huomioimalla niin valistus, mainosrajoitukset kuin ruuan hintakin, tutkijat sanovat. Maanviljelijöitä on kannustettava eri kasvien viljelyyn ja ruokajätteen määrä on vähintään puolitettava.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia