Tutkijat: Kaksi miljardia ihmistä voi joutua elämään vaarallisen korkeassa keskilämpötilassa, jos päästöjä ei panna kuriin | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tutkijat: Kaksi miljardia ihmistä voi joutua elämään vaarallisen korkeassa keskilämpötilassa, jos päästöjä ei panna kuriin

Ihmiskunta on historiallisesti menestynyt parhaiten noin 13 asteen keskilämpötilassa. Ilmastonmuutoksen seurauksena yli viidennes maapallon asukkaista voi joutua elämään lämmössä, joka on ihmiselle vaarallista, käy ilmi uudesta tutkimuksesta.

40:tä astetta näyttävä lämpömittari.

Kuva: Gerd Atlmann / Pixabay.

Noin viidennes ihmiskunnasta joutuu elämään vaarallisen kuumissa oloissa vuoteen 2100 mennessä, mikäli nykyinen ilmastopolitiikka ei muutu kunnianhimoisemmaksi, käy ilmi tuoreesta tutkimuksesta.

Brittiläisen Exeterin yliopiston johtama tutkimus korostaa myös ilmastokriisin eriarvoisuutta, sillä äärilämpötiloja koetaan tulevaisuudessa etenkin niillä alueilla, jotka tällä hetkellä tuottavat alle puolet maailman päästöistä.

Jo nyt noin 60 miljoonaa ihmistä on altistunut vaarallisen korkealle keskilämpötilalle, jolla tarkoitetaan 29 asteen keskilämpötilaa tai sitä korkeampaa lämpötilaa. Vuosisadan loppuun mennessä määrä voi olla noin kaksi miljardia, mikä tarkoittaisi noin 22:ta prosenttia ennustetusta 9,5 miljardin ihmisen väestöstä, tutkimuksessa kerrotaan. 

Laskelma perustuu arvioon siitä, että nykyisen ilmastopolitiikan seurauksena ilmasto lämpenee 2,7 astetta esiteolliseen aikaan verrattuna vuosisadan loppuun mennessä. Pariisin ilmastosopimuksen mukaan ilmaston lämpeneminen tulee pitää alle kahdessa.

”Ilmaston lämpenemisen kustannukset ilmaistaan usein taloudellisin termein, mutta meidän tutkimuksemme korostaa ilmiömäisiä inhimillisiä kustannuksia, joita tulee, jos ilmastohätätilaa ei pystytä ratkaisemaan”, toteaa Exeterin yliopiston Global Systems -instituutin johtaja Tim Lenton tiedotteessa.

Seuraukset olisivat arvaamattomat, sillä historiallisesti ihmiskunta on menestynyt aivan toisenlaisissa lämpötiloissa. Tutkijoiden mukaan ihmisten väestötiheys on ollut korkeimmillaan nykyisessä, noin 13 asteen keskilämpötilassa; toisena huippuna pidetään 27:ää astetta. Myös sadot ja karja menestyvät juuri näissä olosuhteissa, ja myös bruttokansantuote on huipussaan 13 asteessa.

Liian korkea keskilämpötila johtaa lisääntyneeseen kuolleisuuteen, huonompaan työvoiman tuottavuuteen, heikentyneeseen oppimiseen ja kognitiiviseen suoriutumiseen, raskauksien epäonnistumiseen, pienempiin satoihin, konflikteihin sekä tartuntatautien leviämiseen, tutkijat varoittavat.

Osasta viileämpiä paikkoja voi tulla asumiskelpoisempia lämpenemisen myötä, mutta väki keskittyy vaarallisen kuumille alueille. Eniten äärilämpötiloissa eläisi intialaisia ja nigerialaisia, joissa väestönkasvu on suurinta. Joistakin maista, kuten Burkina Fasosta ja Malista, tulisi lähes sataprosenttisesti liian kuumia, tutkimuksessa kerrotaan.

Tutkijoiden mukaan paljon on kuitenkin tehtävissä. Jos lämpeneminen onnistutaan rajoittamaan 1,5 asteeseen, vaarallisen korkeassa keskilämpötilassa joutuisi elämään vain viisi prosenttia ihmisistä.

Artikkeli julkaistiin Nature Sustainability -lehdessä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia