Tutkijat: Ilmastonmuutos teki Euroopan viimeviikkoisesta lämpöaallosta ainakin viisi kertaa todennäköisemmän | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tutkijat: Ilmastonmuutos teki Euroopan viimeviikkoisesta lämpöaallosta ainakin viisi kertaa todennäköisemmän

Ellei ilmastonmuutosta hillitä, Ranskassa lämpötilat voivat nousta 50 asteeseen tai jopa korkeammiksi vuosisadan loppuun mennessä, varoittavat tutkijat.

Käsi pitelee suklaajäätelötötteröä

Ilmastonmuutos teki Euroopan lämpöaallosta todennäköisemmän, sanovat tutkijat. Kuva: Cassia Noelle / CC BY-NC-ND 2.0.

Euroopan viimeviikkoinen helleaalto oli ilmastonmuutoksen takia viisi kertaa, mahdollisesti jopa sata kertaa, todennäköisempi, sanovat tutkijat.

Ranskassa, Sveitsissä, Itävallassa, Italiassa Saksassa, Tšekissä ja Espanjassa tehtiin viime viikolla lämpöennätyksiä.

Ilmastontutkimuslaitosten muodostaman World Weather Attributionin tutkijat tarkastelivat kolmen päivän keskilämpötiloja Ranskassa, jossa tehtiin viime perjantaina 45,9 asteen lämpöennätys. Tarkastelun kohteena olivat päivälämpötilat, jotka vaikuttavat ihmisten terveyteen pahimmin.

”Uusi ennätys on jälleen yksi varmistus siitä, että ilman välittömiä ilmastonmuutosta hillitseviä toimia lämpötilat voivat nousta Ranskassa noin 50 asteeseen tai korkeammiksi vuosisadan loppuun mennessä”, varoittaa Ranskan valtion tutkimusorganisaation CNRS:n vanhempi tutkija Robert Vautard tiedotteessa.

Tutkijoiden mukaan lämpöaallot ovat myös aiempaa kuumempia. Sata vuotta sitten samantyyppiset lämpöaallot olisivat olleet noin neljä astetta viileämpiä.

”Tämä on jälleen kerran vahva muistutus siitä, että ilmastonmuutos tapahtuu tässä ja nyt. Se ei ole vain lastemme ongelma”, sanoo Oxofrdin yliopiston ympäristömuutosinstituutin johtaja Friederike Otto.

Aiemmin yli 230 vastaavanlaisessa tutkimuksessa on tarkasteltu, onko ilmastonmuutos tehnyt tietyistä sääilmiöistä todennäköisempiä. Niissäkin on havaittu, että ilmastonmuutos on vaikuttanut suurimpaan osaan lämpöaalloista.

Käytännössä todennäköisyyksiä lasketaan vertaamalla nykylämpötiloja tilanteeseen, jossa ihminen ei olisi vaikuttanut maapallon keskilämpötilan nousuun. Sama tutkimusryhmä havaitsi aiemmin, että ilmastonmuutos teki Pohjois-Euroopan viime kesän korkeista lämpötiloista ainakin kaksi kertaa todennäköisemmät.

Tämänviikkoinen tutkimus tehtiin pikavauhtia, joten sitä ei ole vielä vertaisarvioitu.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia