Uutiset

Tutkijat: Haitalliset sukupuolistereotypiat omaksutaan luultua nuorempina ympäri maailman

Sukupuolinormit ovat ympäri maailman esiteineille pakkopaita, joka aiheuttaa vakavia terveysriskejä, käy ilmi tuoreesta tutkimuksesta.
Poika- ja tyttöpatsaat
Sukupuoliroolit omaksutaan yllättävän nuorena, käy ilmi tutkimuksesta. (Kuva: Jason Pratt / CC BY 2.0)

Sukupuolistereotypiat ovat yllättävän samanlaisia ympäri maailman, ja ne omaksutaan jo esiteini-iässä. Siksi nuorten terveyteen vaikuttaminen pitäisikin aloittaa aiemmin, sanovat tutkijat.

Maailman terveysjärjestön WHO:n ja yhdysvaltalaisen Johns Hopkins -yliopiston tutkimuksessa selvitettiin, miten sukupuoliodotukset ja -roolit vaikuttavat esiteini-ikäisiin.

Taustalla oli tieto siitä, että tiukat sukupuoliodotukset voivat olla esimerkiksi masennuksen, väkivallan, seksitautien ja itsemurhien taustalla.

Tutkijat haastattelivat satoja teini-ikäisiä ja heidän vanhempiaan 15 maassa, joiden joukossa oli niin matalan tulotason, keskitulotason kuin korkean tulotasonkin maita. Heidän mukaansa sukupuolistereotypiat ovat ”pakkopaita”, joka juurtuu nuoriin tiukasti jo 10–14-vuotiaina.

”Havaitsimme, että hyvin nuoret lapset niin konservatiivisissa kuin liberaaleissakin yhteiskunnissa sisäistävät nopeasti myytin siitä, että tytöt ovat haavoittuvia, pojat taas vahvoja ja itsenäisiä. Tätä viestiä vahvistetaan jatkuvasti lähes joka käänteessä”, sanoo Robert Blum, tutkimuksen johtaja Johns Hopkins -yliopistosta.

Esimerkiksi New Delhissä ja Shanghaissa pojat kertoivat, että heitä rohkaistaan viettämään aikaa kodin ulkopuolella tutkimassa ympäristöään. Tyttöjä taas neuvotaan pysymään kotona ja tekemään askareita. Tyttöjen ”suojeleminen” voi johtaa kuitenkin heidän suurempaan hyväksikäyttöönsä, tutkijat varoittavat.

Joissakin maissa kuitenkin havaittiin, että tyttöjen on helpompi venyttää sukupuolinormien rajoja ja käyttäytyä maskuliinisesti. Pojille taas on voimassa lähes nollatoleranssi.

Vaikka tutkimuksessa havaitut sukupuolinormit ovat sinänsä melko tavanomaisia, yllättävää on tutkijoiden mukaan se, että ne omaksutaan niin nuorina ja ne ovat niin samanlaisia kaikkialla maailmassa. Heidän mukaansa tämä tarkoittaa, että nuoriin kohdistetut terveyspalvelut pitäisi aloittaa jo aiemmin.

”Nuorten terveysriskien taustalla on sukupuolirooleihin palautuva käytös. Lapset voivat omaksua roolit 10–11-vuotiaiksi mennessä. Silti miljardeja dollareita maailmassa käytetään nuorten terveysohjelmiin, jotka eivät ala ennen kuin he ovat 15-vuotiaita. Silloin on todennäköisesti liian myöhäistä saada aikaan muutosta”, sanoo apulaisprofessori, tutkimuksessa mukana ollut Kristin Mmari.

Tutkimus tehtiin Boliviassa, Belgiassa, Burkina Fasossa, Kiinassa, Kongon demokraattisessa tasavallassa, Ecuadorissa, Egyptissä, Intiassa, Keniassa, Malawissa, Nigeriassa, Skotlannissa, Etelä-Afrikassa Yhdysvalloissa ja Vietnamissa. Se julkaistiin Journal of Adolescent Health -lehdessä.

genderlapsetnuoriso

Kommentit

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Punaisen Ristin avustustyöntekijä pukee ebolasuojavarusteita toiselle henkilölle Kongon demokraattisessa tasavallassa

Kuumeen mittausta ja käsienpesua – Kongossa torjuttiin ebolakatastrofi yksinkertaisin keinoin

Kongossa pelättiin alkukesästä yhtä tuhoisaa ebolaepidemiaa kuin Länsi-Afrikassa muutama vuosi sitten, mutta se onnistuttiin torjumaan. Avustustyöntekijä Leena Railimo-Saareksen mukaan yksi syy on se, että aiemmista epidemioista on otettu oppia. Silti ebola pysyy luonnossa aina, ja paras tapa torjua sitä on vahva terveysjärjestelmä.
Lapsen suuhun laitetaan poliorokotetta Etelä-Sudanissa

Ennätysmäärä lapsia rokotettiin vuonna 2017

Rokotteen saavien lasten määrä on kasvanut miljoonilla 2010-luvulla, mutta nykyistä parempi rokotekattavuus voisi yhä pelastaa vuosittain 1,5 miljoonaa ihmishenkeä.
Pakolaisleirin asumuksia Kabulin ulkopuolella Afganistanissa

Afganistanin siviiliuhrien määrä ennätyskorkealla – Amnesty: Palautukset pitää keskeyttää

Kymmeniä tuhansia ihmisiä on viime vuosina palautettu Afganistaniin maan heikkenevästä turvallisuustilanteesta huolimatta. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty nostaa esiin muun muassa Saksasta palautetun, itsemurhaan päätyneen afganistanilaisen tapauksen.
YK:n siirtolaisuussopimuksen neuvottelijoita kädet ylhäällä

Ensimmäinen globaali siirtolaisuussopimus hyväksyttiin ilman Yhdysvaltoja

YK:n jäsenmaat ovat hyväksyneet ensimmäistä kertaa siirtolaisuuden hallintaan pyrkivän sopimuksen. Sopimus on kuitenkin ei-sitova, Yhdysvallat jättäytyi pois prosessista jo aiemmin ja nyt Unkari harkitsee, ettei se hyväksykään sopimusta.