Uutiset Ilmastopolitiikka

Tutkijat: Euroopan luovuttava pikaisesti maakaasusta – nykymenoon varaa enää yhdeksän vuotta

Maakaasua pidetään öljyä ja hiiltä ympäristöystävällisempänä, mutta mikäli kasvihuonekaasupäästöjä todella halutaan vähentää, on senkin käyttö lopetettava kokonaan ja pian, käy ilmi uudesta tutkimuksesta.
Auringonlasku Norfolkissa Pohjanmeren rannalla
Pohjanmeri on yksi Euroopan maakaasuvarannoista. Tutkijoiden mukaan maakaasustakin pitää kuitenkin luopua. (Kuva: Colin / Flickr.com / CC BY-NC-ND 2.0)

Euroopan pitää hankkiutua pikaisesti eroon maakaasun käytöstä, jos se aikoo vähentää kasvihuonekaasupäästöjä kansainvälisesti sovitun tason mukaisesti. Tuoreen tutkimuksen mukaan Euroopalla on enää yhdeksän vuotta aikaa polttaa maakaasua ja muita fossiilisia polttoaineita nykytasolla, jotta se pysyisi Pariisin sopimuksessa sovitussa kahden asteen lämpenemisessä.

Tutkimuksen tilasi ympäristöjärjestö Maan ystävät, ja sen ovat tehneet brittiläinen Tyndall Centre for Climate Change Research -tutkimuslaitos sekä Teessiden yliopisto.

Maakaasu koostuu pääosin metaanista, ja sitä on pidetty hiiltä ja öljyä ympäristöystävällisempänä, koska sen hiilidioksidipäästöt ovat pienemmät ja sen elinikä ja määrä ilmakehässä on lyhyempi. Toisaalta metaani on kasvihuonekaasuna selvästi hiilidioksidia voimakkaampi. Sitä pidetään toiseksi tärkeimpänä ilmaston lämmittäjänä.

EU on viime vuosina tukenut avokätisesti julkisilla varoilla maakaasuhankkeita. Sen on pian määrä julkistaa uusi lista niin sanotuista ”yhteisen edun hankkeista”, eli PCI-hankkeista, joissa on mukana energiaan liittyviä infrastruktuurihankkeita ja jotka voivat hyötyä esimerkiksi erityisen nopeasti myönnettävistä tuista. Tähän asti useimmat listan hankkeet ovat olleet sähkö- ja maakaasuhankkeita.

Uuden tutkimuksen mukaan kaasusta pitää kuitenkin luopua kokonaan pian, sillä kaasun elinkaareen liittyy sekä metaani- että hiilidioksidipäästöjä.

”Jos EU aikoo muuttaa energiajärjestelmänsä Pariisin lämpötila- ja oikeudenmukaisuussitoumusten mukaisesti, se ei voi jatkaa nykyisellä tavalla vaan täytyy sen sijaan aloittaa nopea vaiheittainen luopuminen kaikista fossiilisista polttoaineista, mukaan luettuna maakaasusta. Tämä täytyy aloittaa nyt ja saada täysin toteutettua kahden seuraavan vuosikymmenen aikana”, sanoo tutkimuksen teossa mukana ollut professori Kevin Anderson Maan ystävien tiedotteessa.

Tutkimus koostuu 250 aiemman tutkimuksen meta-analyysista. Sen mukaan mikäli ihmisen aiheuttamat metaanipäästöt jatkuvat nykytasolla, se aiheuttaa 0,6 asteen ilmaston lämpenemisen.

EurActiv-uutissivuston haastattelema öljyn- ja kaasuntuottajien järjestön edustaja Nareg Terzian kuitenkin muistuttaa, että maakaasu vastaa vain kymmenestä prosentista ihmisen aiheuttamista metaanipäästöistä.

Pariisin sopimuksen mukaan maapallon lämpenemistä rajoitetaan selvästi alle kahteen asteeseen esiteolliseen aikaan verrattuna ja pyritään 1,5 asteeseen. Se edellyttää käytännössä fossiilisista polttoaineista luopumista.

Ilmastopolitiikka energiailmastonmuutos Maan ystävät

Kommentit

Lähettänyt Ihmettelevä (ei varmistettu) 16.11.2017 - 17:54

No miksi ette sitten kirjoita voimakkaimmasta kasvihuonekaasusta mitään?
Eikö sen rajoittaminen olisi paljon tärkeämpää?
Vai selviääkö silloin, millaisesta hölmöilystä tuon hiilidioksidin demonisoinnissa on kyse?

Lue myös

Lehmiä laitumella

Tutkimus: Viisi suurinta liha- ja maitoyritystä tuottaa enemmän päästöjä kuin suurimmat öljyfirmat

Fossiiliset polttoaineet ovat usein syytettyjen penkillä, kun puhutaan kasvihuonekaasupäästöjen tuottamisesta. Tuore tutkimus kehottaa kääntämään katseet myös liha- ja maitoteollisuuteen.
Mies Fossil of the Day Award -kyltin edustalla

Selvitys: G7-maat tukevat fossiilisia polttoaineita yhä miljardeilla lupauksistaan huolimatta

G7-maat ovat luvanneet luopua fossiilisten polttoaineiden tuista vuoteen 2025 mennessä. Tuoreen selvityksen mukaan ne kuitenkin toimivat lähes päin vastoin.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Suomalainen sairaanhoitaja Hanna Majanen Bangladeshissa, lisäksi kuvassa nainen hengityssuojan kanssa

Suomalaisia kaivataan nyt auttajiksi maailman kriisialueille – Lääkärit ilman rajoja perusti toimiston Suomeen

Maailman kriisien kärjistyminen on saanut kansainvälisen Lääkärit ilman rajoja -järjestön perustamaan toimiston myös Suomeen. Sairaanhoitaja Hanna Majanen on työskennellyt järjestön riveissä yli kymmenen vuotta ja suosittelee työtä etenkin stressiä pelkäämättömille.
Lehmiä laitumella

Tutkimus: Viisi suurinta liha- ja maitoyritystä tuottaa enemmän päästöjä kuin suurimmat öljyfirmat

Fossiiliset polttoaineet ovat usein syytettyjen penkillä, kun puhutaan kasvihuonekaasupäästöjen tuottamisesta. Tuore tutkimus kehottaa kääntämään katseet myös liha- ja maitoteollisuuteen.
Etiopian lippuja

Yli 820 000 paennut taisteluita Etiopiassa – ”kriisi on täysin poissa kansainvälisen yhteisön tutkalta”

Keväällä ja kesällä kiihtyneet etnisten ryhmien väliset kahakat Etelä-Etiopiassa ovat pakottaneet sadat tuhannet ihmiset kodeistaan. Lähestyvä sadekausi tekee tilanteesta vieläkin vaikeamman, varoittavat avustusjärjestöt.
Unkarin ulkoministeri Péter Szijjártó

Unkari vetäytyy kansainvälisestä siirtolaisuussopimuksesta

Joulukuussa hyväksyttävä sopimus on Unkarin mukaan ”terveen järjen vastainen”. Yhdysvaltoja ja Unkaria lukuun ottamatta kaikki muut YK-maat ovat hyväksyneet sopimuksen.