Uutiset Ilmastopolitiikka

Tutkijat: Euroopan luovuttava pikaisesti maakaasusta – nykymenoon varaa enää yhdeksän vuotta

Maakaasua pidetään öljyä ja hiiltä ympäristöystävällisempänä, mutta mikäli kasvihuonekaasupäästöjä todella halutaan vähentää, on senkin käyttö lopetettava kokonaan ja pian, käy ilmi uudesta tutkimuksesta.
Auringonlasku Norfolkissa Pohjanmeren rannalla
Pohjanmeri on yksi Euroopan maakaasuvarannoista. Tutkijoiden mukaan maakaasustakin pitää kuitenkin luopua. (Kuva: Colin / Flickr.com / CC BY-NC-ND 2.0)

Euroopan pitää hankkiutua pikaisesti eroon maakaasun käytöstä, jos se aikoo vähentää kasvihuonekaasupäästöjä kansainvälisesti sovitun tason mukaisesti. Tuoreen tutkimuksen mukaan Euroopalla on enää yhdeksän vuotta aikaa polttaa maakaasua ja muita fossiilisia polttoaineita nykytasolla, jotta se pysyisi Pariisin sopimuksessa sovitussa kahden asteen lämpenemisessä.

Tutkimuksen tilasi ympäristöjärjestö Maan ystävät, ja sen ovat tehneet brittiläinen Tyndall Centre for Climate Change Research -tutkimuslaitos sekä Teessiden yliopisto.

Maakaasu koostuu pääosin metaanista, ja sitä on pidetty hiiltä ja öljyä ympäristöystävällisempänä, koska sen hiilidioksidipäästöt ovat pienemmät ja sen elinikä ja määrä ilmakehässä on lyhyempi. Toisaalta metaani on kasvihuonekaasuna selvästi hiilidioksidia voimakkaampi. Sitä pidetään toiseksi tärkeimpänä ilmaston lämmittäjänä.

EU on viime vuosina tukenut avokätisesti julkisilla varoilla maakaasuhankkeita. Sen on pian määrä julkistaa uusi lista niin sanotuista ”yhteisen edun hankkeista”, eli PCI-hankkeista, joissa on mukana energiaan liittyviä infrastruktuurihankkeita ja jotka voivat hyötyä esimerkiksi erityisen nopeasti myönnettävistä tuista. Tähän asti useimmat listan hankkeet ovat olleet sähkö- ja maakaasuhankkeita.

Uuden tutkimuksen mukaan kaasusta pitää kuitenkin luopua kokonaan pian, sillä kaasun elinkaareen liittyy sekä metaani- että hiilidioksidipäästöjä.

”Jos EU aikoo muuttaa energiajärjestelmänsä Pariisin lämpötila- ja oikeudenmukaisuussitoumusten mukaisesti, se ei voi jatkaa nykyisellä tavalla vaan täytyy sen sijaan aloittaa nopea vaiheittainen luopuminen kaikista fossiilisista polttoaineista, mukaan luettuna maakaasusta. Tämä täytyy aloittaa nyt ja saada täysin toteutettua kahden seuraavan vuosikymmenen aikana”, sanoo tutkimuksen teossa mukana ollut professori Kevin Anderson Maan ystävien tiedotteessa.

Tutkimus koostuu 250 aiemman tutkimuksen meta-analyysista. Sen mukaan mikäli ihmisen aiheuttamat metaanipäästöt jatkuvat nykytasolla, se aiheuttaa 0,6 asteen ilmaston lämpenemisen.

EurActiv-uutissivuston haastattelema öljyn- ja kaasuntuottajien järjestön edustaja Nareg Terzian kuitenkin muistuttaa, että maakaasu vastaa vain kymmenestä prosentista ihmisen aiheuttamista metaanipäästöistä.

Pariisin sopimuksen mukaan maapallon lämpenemistä rajoitetaan selvästi alle kahteen asteeseen esiteolliseen aikaan verrattuna ja pyritään 1,5 asteeseen. Se edellyttää käytännössä fossiilisista polttoaineista luopumista.

Ilmastopolitiikka energiailmastonmuutos Maan ystävät

Kommentit

Lähettänyt Ihmettelevä (ei varmistettu) 16.11.2017 - 17:54

No miksi ette sitten kirjoita voimakkaimmasta kasvihuonekaasusta mitään?
Eikö sen rajoittaminen olisi paljon tärkeämpää?
Vai selviääkö silloin, millaisesta hölmöilystä tuon hiilidioksidin demonisoinnissa on kyse?

Lue myös

Ihmisiä rivissä pöydän takana

Suomalaisjärjestöt: Madridin ilmastokokous loppui katastrofiin

Suuret saastuttajamaat asettivat politikoinnin ja fossiiliteollisuuden edut ihmisten ja luonnon hyvinvoinnin edelle, moittivat järjestöt. ”Erityisesti Australia, Brasilia, Intia, Kiina, Saudi-Arabia, Venäjä ja Yhdysvallat keskittivät tarmonsa päätösten jarruttamiseen”, sanoo WWF:n ilmastoasiantuntija Mia Rahunen.
Eu-lippuja ikkunanpokien takana

EU ottaa pian askeleen kohti hiilineutraaliutta – Suurimpia vastaanpanijoita ovat Tsekki, Unkari ja Puola

YK:n ilmastokokous on parhaillaan käynnissä Madridissa, mutta ensi viikolla järjestetään myös toinen tärkeä kokous, jossa Eurooppa-neuvoston on määrä sopia hiilineutraalista EU:sta. Suomella on puheenjohtajamaana tärkeä rooli.
Ilmastonmuutoksesta varoittava mainosteksti metrotunnelin seinällä

Madridin ilmastokokous alkaa – YK:n pääsihteeri vaatii kunnianhimoa ja muistuttaa toivosta

Madridin ilmastokokouksessa on määrä päättää muun muassa päästövähennyksiin liittyvistä markkinamekanismeista. YK:n pääsihteerin Antóno Guterresin mukaan maailmalla on yhä toivoa pysyä 1,5 asteen lämpenemisessä, mutta se vaatii lisää toimia.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nainen lähikuvassa

Ihmiskunta on aina kertonut tarinoita – Jamaikalainen kertojalegenda Amina Blackwood Meeks uskoo, että tarinoilla voi olla rooli myös globaalien ongelmien ratkomisessa

Suullista tarinankerrontaperinnettä on viime vuosina alettu elvyttää ympäri maailman. Jamaikalainen Amina Blackwood Meeks uskoo, että tarinoiden avulla ihmiset voivat oppia ymmärtämään moninaisuutta paremmin.
Mies ja nainen puolilähikuvassa

”Robotti ei ole fiksumpi kuin kastemato” – Googlelta irtisanoutunut ohjelmistoinsinööri Laura Nolan seuraa huolestuneena tappajarobottiteknologian kehitystä

Laura Nolan irtisanoutui Googlelta kuultuaan yhtiön olevan mukana Yhdysvaltain puolustusministeriön projektissa. Hänen mukaansa armeijat kääntyvät nyt teknologiafirmojen puoleen kehittääkseen nopeammin robottiaseita, jotka tekisivät päätöksen ihmisten tappamisesta itsenäisesti.
Lehtiä aseteltuna esille kioskissa

Naisten murhat ovat Meksikossa sensaatiolehtien perusmateriaalia – Väkivalta selitetään intohimorikoksilla ja uhreja syyllistetään

Meksikon lehdissä julkaistaan poliisin ja syyttäjän vuotamia kuvia naisten silvotuista ruumiista osana viihdepalstojen tarjontaa. Naisten oikeuksia puolustava asianajaja Verónica Bérber ei näe paljastuksiin muuta syytä kuin sairaan uteliaisuuden ruokkiminen yhteiskunnassa.
Mies puolilähikuvassa

Afganistanin sodassa viime vuonna yli 10 000 siviiliuhria

Afganistanin konfliktissa kuolleiden ja haavoittuneiden määrä oli viime vuonna kuudetta vuotta peräjälkeen yli 10 000, kertoo YK. Samaan aikaan neljännes väestöstä tarvitsee humanitaarista apua.
Nuoria istumassa riveissä muovituoleilla

Afrikan kehityspankki kehottaa maanosan maita parantamaan koulutustasoa – Peruskouluun satsataan keskimäärin vain 485 euroa per oppilas

Afrikkalainen koulu ei ole muuntunut vastaamaan tulevaisuuden taitojen tarvetta, linjaa tuore raportti. Tämä heikentää myös talouskasvun mahdollisuuksia.

Tuoreimmat

”Robotti ei ole fiksumpi kuin kastemato” – Googlelta irtisanoutunut ohjelmistoinsinööri Laura Nolan seuraa huolestuneena tappajarobottiteknologian kehitystä
Naisten murhat ovat Meksikossa sensaatiolehtien perusmateriaalia – Väkivalta selitetään intohimorikoksilla ja uhreja syyllistetään
Afganistanin sodassa viime vuonna yli 10 000 siviiliuhria
Afrikan kehityspankki kehottaa maanosan maita parantamaan koulutustasoa – Peruskouluun satsataan keskimäärin vain 485 euroa per oppilas
Tuore tutkimus paljastaa afrikkalaisnuorten ”afro-optimismin” – Uusi sukupolvi koostuu yrittäjähenkisistä diginatiiveista, jotka luottavat tulevaisuuteen
Ilmastonmuutos heikentää Intian taloutta – Tuottavuus laskee, kun kuumuus estää työnteon
Suomi houkuttaa ulkomaisia tutkinto-opiskelijoita, mutta valmistumisen jälkeen töitä on vaikea löytää
Ihmiskunta on aina kertonut tarinoita – Jamaikalainen kertojalegenda Amina Blackwood Meeks uskoo, että tarinoilla voi olla rooli myös globaalien ongelmien ratkomisessa
Päästökompensointi – Paremman omantunnon ostamista vai investointeja hyviin tarkoituksiin?
Empatiaa voi oppia, sanovat Pakolaisavun empatialähettiläät – Tuo omat arvosi rohkeasti esiin mutta kuuntele ja kunnioita myös toisten mielipiteitä