Uutiset Ilmastonmuutos

Tutkijat: Atollisaaret voivat muuttua asuinkelvottomiksi jo muutamassa vuosikymmenessä

Mikäli kasvihuonekaasupäästöt pysyvät nykytasolla, merenpinnan nousu ja tulvat tuhoavat useimpien atollisaarten makeanveden varannot, varoittavat tutkijat.
Kivirakennuksen rauniot meren rannalla
Marshallinsaariin kuuluva Roi-Namurin saari saattaa muuttua asuinkelvottomaksi lähivuosikymmeninä. Saari on tunnettu muun muassa toisen maailmansodan aikaisista taisteluista. (Kuva: Warren In the Weeds / CC BY-SA 2.0)

Atolleista voi tulla ilmastonmuutoksen vuoksi asuinkelvottomiksi vielä aiemmin kuin on luultu, varoitetaan uudessa tutkimuksessa. Seurauksena sadat tuhannet ihmiset voivat joutua muuttamaan, varoitetaan Yhdysvaltain geologian tutkimuskeskuksen ja sen kumppaneiden tällä viikolla julkaisemassa tutkimuksessa.

Atollit muodostuvat koralleista. Useimmat niistä sijaitsevat Tyynellämerellä ja Intian valtamerellä. Tutkijat testasivat erilaisia ilmastomalleja Marshallinsaariin kuuluvalla Roi-Namurin saarella Kwalajein atollilla, mutta heidän mukaansa tulokset pätevät muihinkin atolleihin, sillä niiden rakenne on samantyyppinen.

Pienten, vain vähän merenpinnan yläpuolella sijaitsevien saarivaltioiden on ennustettu jo aiemmin jäävän veden alle ilmastonmuutoksen edetessä ja merenpinnan noustessa, mutta muutoksen on arveltu tapahtuvan vasta aikaisintaan vuosisadan lopussa.

Aiemmissa tutkimuksissa ei ole kuitenkaan otettu huomioon myrskyjä ja aaltojen aiheuttamia tulvia. Ne pilaavat atollisaarten makeanveden varannot huuhtoutuessaan saarten yli. Siksi nykyisillä kasvihuonekaasupäästöillä useimmista atolleista tulee asuinkelvottomia jo lähivuosikymmeninä, tutkimuksessa ennustetaan.

”Käännekohta, jolloin juomakelpoista pohjavettä suurimmalla osalla atollisaarista ei enää ole saatavilla, on viimeistään 2000-luvun puolivälissä”, sanoo geologi ja tutkimuksen johtaja Curt Storlazzi tiedotteessa.

Atollien tärkein makeanveden lähde on sadevesi, joka kelluu tiheämmän suolaveden päällä pohjavetenä. Mikäli atollit kokevat joka vuosi myrskyjä, joiden seurauksena ne peittyvät aaltoihin, pohjavesivarat eivät enää ehdi toipua ennen seuraavaa myrskykautta.

Ratkaisuna on joko ihmisten muuttaminen pois tai merkittävät investoinnit uuteen infrastruktuuriin, tutkimuksessa todetaan.

Tutkimus julkaistiin Science Advances -lehdessä.

Ilmastonmuutos vesi ja viemäröintiympäristöilmastonmuutosmeret Marshallinsaaret

Lue myös

Rakennuksia, taustalla vuorenrinteet

Ilmastonmuutos huolettaa Grönlannissa – Ensimmäisen kansallisen tason kyselyn mukaan suurin osa on jo kokenut vaikutukset henkilökohtaisesti

Suurin osa Grönlannin asukkaista uskoo ilmastonmuutoksen olevan käynnissä ja pitää sitä henkilökohtaisesti tärkeänä asiana. Silti yli 40 prosenttia on yhä toiveikkaita, selviää kyselytutkimuksesta.
Nainen pensasaidan takana takaapäin kuvattuna

Ilmastonmuutos ajaa siirtolaiseksi Keski-Amerikassa – Liikkeelle lähtee myös maaseudun väestöä ja alkuperäiskansoja

Kokonaiset perheet lähtevät yhä useammin siirtolaisiksi Keski-Amerikassa. Syynä on muun muassa viljelysmaan väheneminen. Raha ei ratkaise ongelmaa kokonaan, sanoo tutkija Elizabeth Kennedy.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Tutkija Anna Härri

Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija

Kongon kobolttivyöhykkeellä työskentelee lapsia ja aikuisia surkeissa oloissa. Suuryritykset vakuuttavat hankkivansa raaka-aineensa vastuullisista lähteistä, mutta käytännössä koboltin tuotantoketjua on hyvin vaikea jäljittää, sanoo tutkija Anna Härri. Hän selvittää parhaillaan, olisiko mahdollista rakentaa täysin eettinen kannettava tietokone.
KÄsi pitelee 50 euron seteliä, taustalla Suomen lippu

Valtiovarainministeriön talousarvioesitys: Kehitysyhteistyövaroihin tulossa ensi vuonna tuntuva korotus

Etenkin kehitysyhteistyöjärjestöille on luvassa lisärahaa ensi vuonna. Viime hallituskauden leikkauksia edeltävälle tasolle kehitysyhteistyövarat eivät palaa, mutta järjestöjen kattojärjestö Fingossa ollaan esitykseen silti tyytyväisiä.
Terveystyöntekijä antaa lapselle rokotteen

Ebolaorpojen määrä kaksinkertaistunut Kongossa, yli 500 lasta myös kuollut tautiin

Yli vuoden kestänyt ebolaepidemia on vaikuttanut erityisesti lapsiin. Tautiin kuolleiden lasten määrä on kasvanut ja yhä useampi on myös menettänyt vanhempansa, kertovat avustusjärjestöt.
Merta, lunta ja vuoria Huippuvuorilla

Tutkimus: Mikromuovi saastuttaa myös ilmaa – Jopa Huippuvuorten luminäytteistä löytyi muovia

Tuoreen tutkimuksen mukaan mikromuovi kulkeutuu ilmateitse lumeen. Se herättää kysymyksen siitä, paljonko ihmiset hengittävät sitä, tutkijat varoittavat.

Luetuimmat

Selvitys: Naisyrittäjien tukeminen voisi tuoda maailmantalouteen biljoonia dollareita – Vain neljässä maassa uusia naisyrittäjiä on enemmän kuin miehiä
Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Raportti: Jos 10–30 prosenttia fossiilisten polttoaineiden tuista suunnattaisiin uusiutuville, se riittäisi käynnistämään puhtaan energian vallankumouksen
Uusi arvio vesipulasta: Neljännes maailman väestöstä elää äärimmäisen korkean vesistressin alueilla – ”Suurin kriisi, josta kukaan ei puhu”
YK:n vaikuttavuussijoittamisen ohjelma siirtyy Helsinkiin – Tavoitteena kestävän kehityksen vauhdittaminen yksityisellä rahalla
Ilmastonmuutos huolettaa Grönlannissa – Ensimmäisen kansallisen tason kyselyn mukaan suurin osa on jo kokenut vaikutukset henkilökohtaisesti
Panama kielsi muovipussit ensimmäisenä maana Keski-Amerikassa – Taustalla huoli merten saastumisesta
Kuumuus tappaa karjaa Keniassa – Monilla alueilla kriittinen 1,5 asteen raja on jo ylitetty
Ihmiskauppa rehottaa Pohjois-Amerikassa – Riskiryhmää etenkin alkuperäiskansojen naiset
YK pyytää lisäapua Zimbabween – Meneillään on pahin nälkäkriisi koskaan