Tutkijat: Atollisaaret voivat muuttua asuinkelvottomiksi jo muutamassa vuosikymmenessä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tutkijat: Atollisaaret voivat muuttua asuinkelvottomiksi jo muutamassa vuosikymmenessä

Mikäli kasvihuonekaasupäästöt pysyvät nykytasolla, merenpinnan nousu ja tulvat tuhoavat useimpien atollisaarten makeanveden varannot, varoittavat tutkijat.

Kivirakennuksen rauniot meren rannalla

Marshallinsaariin kuuluva Roi-Namurin saari saattaa muuttua asuinkelvottomaksi lähivuosikymmeninä. Saari on tunnettu muun muassa toisen maailmansodan aikaisista taisteluista. Kuva: Warren In the Weeds / CC BY-SA 2.0.

Atolleista voi tulla ilmastonmuutoksen vuoksi asuinkelvottomiksi vielä aiemmin kuin on luultu, varoitetaan uudessa tutkimuksessa. Seurauksena sadat tuhannet ihmiset voivat joutua muuttamaan, varoitetaan Yhdysvaltain geologian tutkimuskeskuksen ja sen kumppaneiden tällä viikolla julkaisemassa tutkimuksessa.

Atollit muodostuvat koralleista. Useimmat niistä sijaitsevat Tyynellämerellä ja Intian valtamerellä. Tutkijat testasivat erilaisia ilmastomalleja Marshallinsaariin kuuluvalla Roi-Namurin saarella Kwalajein atollilla, mutta heidän mukaansa tulokset pätevät muihinkin atolleihin, sillä niiden rakenne on samantyyppinen.

Pienten, vain vähän merenpinnan yläpuolella sijaitsevien saarivaltioiden on ennustettu jo aiemmin jäävän veden alle ilmastonmuutoksen edetessä ja merenpinnan noustessa, mutta muutoksen on arveltu tapahtuvan vasta aikaisintaan vuosisadan lopussa.

Aiemmissa tutkimuksissa ei ole kuitenkaan otettu huomioon myrskyjä ja aaltojen aiheuttamia tulvia. Ne pilaavat atollisaarten makeanveden varannot huuhtoutuessaan saarten yli. Siksi nykyisillä kasvihuonekaasupäästöillä useimmista atolleista tulee asuinkelvottomia jo lähivuosikymmeninä, tutkimuksessa ennustetaan.

”Käännekohta, jolloin juomakelpoista pohjavettä suurimmalla osalla atollisaarista ei enää ole saatavilla, on viimeistään 2000-luvun puolivälissä”, sanoo geologi ja tutkimuksen johtaja Curt Storlazzi tiedotteessa.

Atollien tärkein makeanveden lähde on sadevesi, joka kelluu tiheämmän suolaveden päällä pohjavetenä. Mikäli atollit kokevat joka vuosi myrskyjä, joiden seurauksena ne peittyvät aaltoihin, pohjavesivarat eivät enää ehdi toipua ennen seuraavaa myrskykautta.

Ratkaisuna on joko ihmisten muuttaminen pois tai merkittävät investoinnit uuteen infrastruktuuriin, tutkimuksessa todetaan.

Tutkimus julkaistiin Science Advances -lehdessä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia