Tutkijaryhmä: Sota huumeita vastaan epäonnistunut | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tutkijaryhmä: Sota huumeita vastaan epäonnistunut

Globaali huumepolitiikka sallii ihmisoikeusloukkaukset, sanoo London School of Economics and Political Science.

(Kuva: Fronteras Desk / Flickr / cc 2.0)

Globaali huumepolitiikka kaipaa radikaaleja uudistuksia, sillä huumeita koskeva politiikka on vanhentunutta ja epätieteellistä. Sen tietävät myös YK ja maailman hallitukset, jotka silti jatkavat tehotonta huumeiden vastaista sotaa, sanovat brittiläisen yliopiston London School of Economics and Political Sciencen tutkijat.

Tuoreen Governing The Global Drug Wars -raportin mukaan nykyinen globaali huumeiden vastainen järjestelmä on johtanut systemaattisiin ihmisoikeusloukkauksiin: Yhdysvalloissa ja Aasiassa vangitaan massoittain ihmisiä, hiv leviää Venäjällä ja väkivalta kurittaa Latinalaista Amerikkaa.

Globaali huumepolitiikka pahentaa huumeongelmaa maailmanlaajuisesti, raportissa todetaan. Sen mukaan nyt tarvitaankin koko nykyisen järjestelmän uudistamista.

Raportissa on mukana myös Kolumbian presidentti Juan Manuel Santos, joka on jo aiemmin muutaman muun Latinalaisen Amerikan johtajan tavoin tuominnut huumesodan. Hän kirjoittaa raportin esipuheessa, että vaikka Kolumbia on edennyt taistelussaan huumeita vastaan, globaalisti tarvitaan uusia lähestymistapoja ongelman kitkemiseksi.

Lisää uusi kommentti