Tutkijaryhmä kerää verkossa tietoa koronaviruksen vaikutuksista ihmisten arkeen – Vastauksia toivotaan myös Suomesta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tutkijaryhmä kerää verkossa tietoa koronaviruksen vaikutuksista ihmisten arkeen – Vastauksia toivotaan myös Suomesta

Tutkijat haluavat tietää, miten koronaviruspandemia vaikuttaa ihmisten päivittäiseen elämään ja esimerkiksi luottamukseen hallituksia kohtaan. Suomesta mukana on YK-yliopisto UNU-Wider.

Kaksi naista esittävää patsasta, joilla on hengityssuojat.

Koronaviruksen vaikutuksista arkeen kerätään nyt tietoa. Kuva Sheffieldistä Isosta-Britanniasta. Kuva: Tim Dennell / CC BY-NC 2.0.

Kansainvälinen tutkijaryhmä on aloittanut hankkeen, jossa kerätään tietoa koronaviruksen sosiaalisista ja taloudellisista vaikutuksista ihmisten arkipäivään.

Tietoa kerätään verkkokyselyllä, johon kuka tahansa voi vastata. Kieliversioita on tällä hetkellä 22, mukana yleisimpien kielien lisäksi myös esimerkiksi amhara, uzbekki, georgia ja heprea. Kyselyn voi täyttää myös suomeksi.

Tarkoituksena on selvittää, miten koronaviruspandemia vaikuttaa ympäri maailman esimerkiksi ihmisten mielenterveyteen, kulutukseen, ruokailutottumuksiin, sosiaalisen yhteenkuuluvuuden tunteeseen sekä siihen, millaisia odotuksia ihmisillä on politiikkaa ja julkista hallintoa kohtaan. Samalla selvitetään, miten ajatukset muuttuvat sitä mukaa kuin viruksesta saadaan uutta tietoa ja valtiot ottavat käyttöön uusia toimenpiteitä.

Tutkimuksessa tarkastellaan esimerkiksi, miten ihmisten käyttäytyminen vaihtelee sen mukaan, ovatko he altistuneet virukselle vai eivät. Vastaajilta kysytään muun muassa hamstraamisesta, hygieniakäytäntöjen noudattamisesta, luottamuksesta hallitukseen, perheeseen ja naapureihin sekä tyytyväisyydestä omaan elämään.

Tulokset ovat avoimesti saatavilla projektin verkkosivuilla. Tähän mennessä on saatu selville muun muassa, että virukselle altistuneet noudattavat rajoituksia hieman muita ahkerammin ja wc-paperi on yleisin tuote, jota ei ole ollut kaupoissa saatavilla.

Tutkimusta vetää kansainvälinen tutkimusryhmä, josta päävastuussa ovat saksalainen kehitystutkimuslaitos International Security and Development Center sekä Helsingissä toimiva YK-yliopiston kehitystaloustieteen tutkimuslaitos UNU-Wider, joka toivoo vastauksia myös Suomesta.

Kyselyyn on tähän mennessä vastannut lähes 10 000 ihmistä yli sadasta maasta, kerrotaan YK-yliopistosta. Tutkimus jatkuu vähintään vuoden loppuun asti.

Oikaisu 4.5.2020. Tutkimusryhmää johtaa ISDC:n lisäksi myös UNU-Wider.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia