Tutkija: Passiivisuus on uhka YK:n kehittämiselle | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tutkija: Passiivisuus on uhka YK:n kehittämiselle

Tutkija Marikki Stocchettin mukaan lupaavan Beyond 2015 -kehitysagendasuunnitelman haasteita ovat poliittinen vetämättömyys ja tavoitteiden laajuus.

YK:n uutta kehitysagendaa vuoden 2015 jälkeiselle ajalle suunnitellaan parhaillaan. Asiantuntijoiden laatima ehdotus keskittyy perinteisen avunantaja-vastaanottaja -mallin sijaan politiikan johdonmukaisuuteen.

Uuden kehitysagendan tarkoitus on saada poliittiset päättäjät ja yksityisen sektorin toimijat toimimaan entistä johdonmukaisemmin, sillä globaalit ongelmat kietoutuvat väistämättä toisiinsa.

Ulkopoliittisen instituutin tutkija Marikki Stocchetti kiittelee uutta ehdotusta mullistavaksi, mutta toteaa, että suunnitelman suurimpia haasteita ovat yhtäältä kehitysagendan laajuus ja toisaalta poliittisten johtajien "lähes halvaannuttava passiivisuus".

"Agenda vaatii uudenlaista ajattelutapaa ja poliittista tahtoa paikata epäjohdonmukaista toimintaa", Stocchetti kirjoittaa.

Köyhyyden ja epätasa-arvon taustalla olevia perimmäisiä syiden, politiikan epäjohdonmukaisuuksien ratkaisemisessa ja vuosituhattavoitteiden saavuttamisessa riittää kuitenkin työnsarkaa ja agendan laajuus on tutkijan mukaan yksi YK:n suurimmista haasteista.

Haasteista huolimatta YK:n kehitysagendaan kuuluvat vuosituhattavoitteet ovat saavuttaneet myös merkittäviä konkreettisia tuloksia ja tavoitteiden saavuttama kansainvälinen huomio on merkittävä, Stocchetti kiittelee. 

"Pallo on nyt YK:n jäsenmailla, korkean tason elimillä, yksityisellä sektorilla ja kansalaisyhteiskunnan toimijoilla", Stocchetti muistuttaa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia